Jump to content
  • 0

stara maska,płaskorzeźba

lucjanl

Question

Witam
Nie bardzo wiem czy to odpowiednie miejsce dla tego przedmiotu, ale morze ktoś z Państwa będzie miał jakieś informacje na temat tej maski.Interesuje mnie wszystko co możliwe na jej temat:-)
Maska prawdopodobnie jest wyrzeźbiona z jakiegoś rodzaju kamienia,wygląda na bardzo starom.

25 answers to this question

Recommended Posts

jakiego materiału została wykonana? Nie jest to czasem odlew?"

Maska prawdopodobnie jest wyrzeźbiona z jakiegoś rodzaju kamienia,wygląda na bardzo starom"

starom"-tego słowa nie udało mi się odcyfrować:/

Oj już człowiek jednego byka nie morze zrobić starą" zadowolony :-)
Maska na 100% nie jest odlewem jest wyrzeźbiona.Jeżeli chodzi o materiał z jakiego jest wykonana to trudno powiedzieć ja stawiam na jakiś rodzaj miękkiego kamienia.
Pozdrawiam

Witam
Nie bardzo wiem czy to odpowiednie miejsce dla tego przedmiotu, ale morze ktoś z Państwa będzie miał jakieś informacje na temat tej maski.Interesuje mnie wszystko co możliwe na jej temat:-)
Maska prawdopodobnie jest wyrzeźbiona z jakiegoś rodzaju kamienia,wygląda na bardzo starom.

Witam numi5
Mylisz się tak strasznie że pisać mi się nie chce!

1-Maska jest wykonana z naturalnego surowca na 100% np.(nie palne)
2-Nie jest to odlew posiadam tą rzeźbę co najmniej 15 lat przez ten czas doskonale jej się przyjrzałem.
Panie numi5 proszę powiedzieć mi jak i kolegom uczestniczącym w identyfikacji,na jakiej podstawie te wnioski,stwierdzenia że nie jest to rzeźba z naturalnego surowca tylko odlew? :-)
Co do pytania Pana Weterana-39
Kiedy wierciłem ten otwór nie leciały żadne wióry tylko pył koloru biało szarego jak bym wiercił w betonie z tą różnicą że nie było tak ciężko.
Pozdrawiam

Jaki odlew?
Widać doskonale na tym zdjęciu ślady po jakimś narzędziu rzeźbiarskim np.dłuto.Proszę się przyjrzeć zdjęciom,na czole rzeźby widać doskonale strukturę kamienia jak by granit lub jakiś rodzaj marmuru.

Granit to jeden z najtwardszych kamieni, marmur też miękki nie jest. Prędzej jakiś wapień. Na zdjęciu szczerze mówiąc struktury kamienia nie widzę. Pomyślałem, że może to być odlew, bo właśnie ślady dłuta wyglądają na bardzo głębokie i długie. Bardziej jak w drewnie. Ale detale wykonania mają w sumie znaczenie drugorzędne. Dla mnie obiekt ie leży" w żadnej epoce historycznej. Jest to tylko moja opinia, może ktoś ma inny pomysł.

Córka prrzywiozł z RPA pamiątkowego hipopotama,żółwia.Zrobione to jest z miękkiego kamienia.Można to obrabiać nożem ,barwić.Wytwórcy potrafią robić rzeżby na poczekaniu.Zapytam o szczególy ale troche cierpliwości.

Wydaje mi się, że nikt tu nie chce zdyskredytować znaleziska kolegi lucjanl, po prostu piszemy o tym, co widzimy. Ślady dłuta na odwrocie właśnie tak wyglądają, jak z odlewu bądź zrobione w miękkim jeszcze materiale. Drewno faktycznie raczej to nie jest, egzotyczne, twarde pękałoby po prostu w naszym klimacie (lub pojawiły by się rysy).
Proponuję skonsultować się z kilkoma osobami, jaki to jest materiał. Zdarzają się fachowcy", np. w Egipcie, robiący granitowe zeźby" z przemyślnie dobranych mieszanek, gipsu, pyłu kamiennego,żywicy czy czego tam jeszcze.

Widać doskonale na tym zdjęciu ślady po jakimś narzędziu rzeźbiarskim np.dłuto"
Ślad zostawiony na na tylnej stronie nie pochodzi z dłuta, a
wykonany był szpachelką w momencie gdy tworzywo miało pół-
płynną konsystencję.To może prowadzić do następujących wnios-
ków:
1.Półfabrykat rzeźby został w pierwszej kolejności odlany.
2.Odlew na powierzchni twarzy został obrobiony przez wyrzeź-
bienie, a obwódka twarzy pozostawiona bez obróbki.
3.Materiał nie jest naturalny (jak kamień czy drewno), a w
produkowany sztucznie.

materiał jednorodny (bez kierunków łupliwości) ze skórą" czyli warstwą wierzchnią o innym wyglądzie - miękki - ale zwięzły

wnętrze - http://odkrywca.pl/figurka-ok-5cm-wys-chyba-kosc-sloniowa,672221.html - kość bawołu

a TU http://www.odyssei.com/gallery/13149_img_3490.jpg
źródło - kształtu maski
dolna część krzywizny rogu

-------------------------------

co do kamienia" jako materiału
nawet w miękkim bursztynie takich śladów obróbki nie uzyskasz

to dosyc gesty mineral,tamto odpada.jest jeszcze jakis inny mineral dosc gesty ale ma strukture plaskich blaszek.jest bardzo miekki w obrubce.mialem kiedys bransolete z czegos takiego,przywieziona z grecji,pol roku noszenia i starla sie.szukaj kontaktu z geologami.pozdro

Witam
Maska została wykopana 15 lat temu na ziemiach zachodnich okolice Kostrzyna nad Odrą.Otwór który jest widoczny w górnej części maski został wykonany prze zemnie:-( Rzeźba wcześniej nie posiadała żadnych mocowań służących do jej zawieszenia.
Zastanawiałem się czy nie było kiedyś masek pośmiertnych ,czy coś w tym stylu.
Ciekawi mnie czy ta rzeźba morze pochodzić z jakiś prastarych Polskich plemion?

Fascynujące znalezisko. Kojarzy mi się ze sztuką Eskimosów,albo jakimś ludem zza kręgu polarnego.Ulubionym materiałem tych ludów była chyba kość, czy też róg, ale kamień też chyba był łatwiejszy do zdobycia niż drewno. Jak wielkie jest toto?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information