Skocz do zawartości
  • 0

kawałek lufy ?

wax59

Pytanie

Napisano

Witam
Prawdopodobnie jest to kawałek lufy ale do czego??
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Kolego Kolczyk96 . Tu bardo dobrze opisują ten element lufy DO MG 42 . Jak jasno określono jest to ELEMENT lufy a nie cała lufa i nie ćwiczebna a normalna lufa które to lufy wytwarzano w początkowym okresie produkcji gdzie lufa składała się z dwóch elementów: komory nabojowej z krótkim odcinkiem lufy i lufy właściwej . oba elementy były scalane i praktycznie nikt nie bawił się w rozbieranie,. Miało to mieć znaczenie przy remontach i regeneracjach luf , ale okazało się że system ten stosowany szeroko np w lufach do armat P-lot 2 cm flak 30 dołączone zdjęcie komory która była wpasowywana do przewodu lufy we flaku 30" praktycznie nie ma sensu w zastosowaniu bojowym gdzie częściej lufę w boju wyrzucano niż wracała na drugą linię czy na tyły do regeneracji czy remontu. dlatego potem zastosowano wytwarzanie lufy jednoczęściowej. ale można trafić na publikacje gdzie przekrój lufy jest rozrysowany w rys technicznym jako lufa dwuczęściowa. Ten element to NIE JEST CAŁA LUFA !!

Napisano
No jak człowiek poszuka to i znajdzie informację. Większość tu zaglądających posiada standardową pozycję książkową Pt. Uzbrojenie wermachtu i waffen SS" Wadima Kornijenkiz 1993 . strona 97
8 wiersz o góry W części tylnej lufa ma wpusty do przymocowania obsady zamka, KTÓRA( to obsada )może być odłączona od lufy jedynie w warsztacie rusznikarskim...."
Czyli jasno jest zaznaczone że obsada zamka razem z komorą nabojową jest demontowalnym elementem rozbieralny z lufy właściwej . Oczywiście żołnierza na froncie o tym nie szkolono bo i tak nie miało to sensu , a w instrukcjach szkoleniowych dla żołnierza też tego nie rozrysowywano bo po co, i tak nie mógł rozebrać lufy choćby chciał bez odpowiednich przyrządów.
Napisano
Kolega cairo może stracić niezłe siano przez takie zakłady.

Jak najbardziej część od ćwiczebnej lufy do MG 42. W MG 34 wyglądało to podobnie. MG 42 (podobnie jak MG 34) działa na zasadzie krótkiego odrzutu lufy. Ślepak nie ma tyle siły" żeby uruchomić automatykę broni z bojową lufą.

Radze się podszkolić albo się nie wcinać.
Napisano

Witam
Prawdopodobnie jest to kawałek lufy ale do czego??
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Napisano
No to jestescie w wielkim błędzie swego myslenia", bo to jak juz wyżej wspomniał abcd (i ja) jest to część od Ubungsgerat- lufy do MG 42 ćwiczebnej. Jestem tego pewien na 100% i mogę założyc się o to o dowolne pieniądze...
Kto pierwszy się zakłada?
Napisano
Ja się nie zakładam, bo jak ileś lat temu trafiłem takowe ustrojstwo na Przyczółku Mostowym, to zidentyfikowano mi to po 2 dniach wedle podręcznika i w tej wiedzy pozostałem do dziś :) Sprawa przesądzona.
Napisano
Kolego Landszaft nie dość, że dysponujesz raczej kiepską literaturą to jeszcze masz problem ze zrozumieniem czytanego tekstu.

Cytujesz:
W części tylnej lufa ma wpusty do przymocowania obsady zamka, KTÓRA( to obsada )może być odłączona od lufy jedynie w warsztacie rusznikarskim...."

Następnie piszesz:
Czyli jasno jest zaznaczone że obsada zamka razem z komorą nabojową jest demontowalnym elementem rozbieralny z lufy właściwej ."

Ja tu w ogóle (a tym bardziej jasno) nie widzę żeby w cytowanym tekście napisane było cokolwiek o komorze nabojowej. Nie za bardzo rozumiem również określenie lufa właściwa".

Co do budowy lufy to wiesz faktycznie szybkowymienne lufy można było ozkręcać". Niemcy stosując lufy szybko wymienne zorientowali się, że żywotność komory ryglowej jest dużo wyższa niż przewodu lufy. W związku z tym w 1944 roku wyszedł rozkaz nakazujący zdawanie zużytych luf. Z tych były wykręcane komory ryglowe i wkręcane na nowe lufy. Komora ryglowa była przykręcona na drobny gwint do komory nabojowej. Ładnie to widać na rysunku cairo1
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/picture_slide.jpg

Także powtarzam. Jest to element lufy ćwiczebnej służącej do strzelania ślepą amunicją.

Poniżej lufa z MG 34 w której zastosowano taki sam system. O podobne lufy do MG 42 jakoś trudniej. Niemcy po wprowadzeniu MG 42 raczej nie mieli mocy przerobowych żeby tracić je na jakieś ćwiczebne lufy, zaś w MG 3 zastosowano już specjalny gwizdek do strzelania ślepą amunicją.

http://www.marstar.ca/images/Automatics/MG-34/M34-141-Blank-Barrel.jpg

Pozdrawiam
Napisano
No właśnie, czy kolega cairo1 chciałby się założyć? Przecież tak potęzny wiedzą nic nie ryzykuje;)
Napisano
Racja Pany,po fakcie dopiero skojarzyłem że gdzieś to ustrojstwo przy MG widziałem...

Mile widziane dokładniejsze info na ten temat,bo ciężko cokolwiek znaleźć.

Pozdro.
Napisano
Proszę o ID tegoż oto Regulaminu działu, o który już byłeś proszony - jak tytułować wątki :

http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

http://www.odkrywca.pl/wykopek-ale-nie-wiem-co-,683687.html#683687

w czym problem ?
Napisano
Skok, wszystko pieknie,tylko z wygladu tego elementu nie widze mozliwosci nakrecenia go na lufe , opowiesci ze komus sie wydawalo i ze widzial bok MG cos podobnego raczej mnie nie przekonaja, na zalaczonych przeze mnie linkach sa fotki i filmy pokazujace budowe i wyglad lufy, dla kogos obeznanego z budowa broni jest latwe do zauwazenia iz element z fotki wax59 nijak nie pasuje do MG.
Napisano
Cairo naucz się konstruować poprawnie zdania, a potem jeszcze raz napisz o co Ci chodziło. Z tego jednozdaniowego, trzy liniowego bełkotu ciężko mi wywnioskować sens Twojej wypowiedzi.

Jeśli zaś chodzi o to, że nie widzisz możliwości nakręcenia tego na jak to ująłeś lufę" to akurat bardzo dobrze. Tego elementu się do niczego nie przykręcało.

To, że ciebie coś nie przekonuje mało mnie interesuje. Jeśli Twoje obeznanie z bronią polega na linkach i filmikach to myślę, że czas zakończyć tą dyskusję.
Napisano
cytat : eraz chyba jest dobrze . tak mi się zdaje"

tytuł : Proszę o pomoc w ID tegoż oto kawałka metalu"

no to źle ci się wydaje ...mogło by być, np. :

kawałek lufy ?"

i koniec.

masz jak wół napisane w regulaminie :

2. Nie umieszczamy w nazwach tematów sformułowań Proszę o ID", coś do ID", ID". Zamiast tego staramy się opisać w miarę dokładnie prezentowany przedmiot. Zamiast nazwy Ciekawa puszka" sprecyzujmy-Metalowa puszka" <<

tytuł wątku zmieniono, i proszę na przyszłość o tym pamiętać - jak tytułować.
Napisano
Dla mnie to wygląda jak koniec lufy mg z przytwierdzonym do niej tym ustrojstwam znajdującym się przy kolbie na który się sprężynę zakłada

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie