erwin1 Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 Spoko Żeton nie ma sprawy,dziećmi nie jesteśmy żeby się obrażać,czasem i ja coś tam palne tak to już jest.Co do telefonów to masz rację,super sprawa.My też próbowaliśmy się dodzwonić do kraju od jankesów ale nic z tego mieli zablokowane,trzeba było sobie wykupić kartę a wcale nie była tania!Byłem zawiedziony że my jak zwykle z nimi a oni nas tak jak zwykle...........!Co do pojazdów to rzeczywiście niezły hardcor! nie chciałbym wyjechać z bazy HMMWV a to prawie 7 ton a co dopiero Toyota!!!Jak patrzyliśmy na Afgańskich Policjantów jak oni z nami jeździli Hamerami i to jak jeździli to aż skóra cierpła, ale mieli szczęście!Bogu dziękowałem jak stanąłem na płycie Okęcia że wróciłem w taki stanie jak wyjeżdżałem,no może waga się nie zgadzała:zostawiłem tam 15 kilo ze swej wagi :)!!(108kg przed i 93kg po,jest też i pozytyw tego spadku,wiecie jakie to uczucie dotknąć po tylu latach palcami obu rąk do ziemi :)) ) ,ta misja dała Mi najbardziej w d-pę,były momenty że miałem już dość ale jakoś się udało.Yard nic nie przyszło spróbuj jeszcze raz.No lecę bo jak już pisałem młyn przedświąteczny" i trzeba choinkę ubierać i ... No i wszystkim na tym forum jeszcze raz Zdrowych Pogodnych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 Znalazłem taki głos:http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20111223&typ=po&id=po03.txtPowiem szczerze że i za mnie działy się rzeczy o których lepiej było nie mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 Wyobrażacie sobie że specjalny ubiór zimowy(spodnie i kurtka dwustronna biało,zielona na gęsim puchu) był wywożony przez powracających żołnierzy mojej zmiany jako wybrakowany,a była to letnia zmiana?!Najwięcej mieli żołnierze z Worriora bo tam była cała logistyka i mogli sobie zrobić wybrakówkę"!Widziałem takich żołnierzy co mieli po 4,6 i więcej takich puchowych ubiorów w lokerach! Na pytanie po co ci to" odpowiadali że na gifty" w kraju!Dobre podejście co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 A ja znalazlem takie cos:http://szeremietiew.blox.pl/2011/12/Smutek-to-za-malo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 erwinie, takie rzeczy w bagażu przestały mnie dziwić po tym jak wracając do PL widziałem u kilku żołnierzy (oficerów i podoficerów) kilkadziesiąt, tych ketchupów, majonezów i musztard z DFACU. No ale był to ostatni lot VIII zmiany więc sezon grillowy w toku i jakoś sobie to wytłumaczyłem;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 31 Grudzień 2011 Share Napisano 31 Grudzień 2011 W wiosce Petaw w dystrykcie Gelan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 31 Grudzień 2011 Share Napisano 31 Grudzień 2011 Gwiazdor odwiedził szkołę w Petaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 31 Grudzień 2011 Share Napisano 31 Grudzień 2011 Taktyczny Zespół Wsparcia CIMIC (Civil-Military Cooperation) Polskich Sił Zadaniowych, stacjonujący w bazie Warrior, zorganizował pomoc humanitarną dla uczniów szkoły znajdującej się wiosce Petaw w dystrykcie Gelan." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Nie rozumiem tylko dlaczego niektórzy z tych najemników noszą na rękawach flagi podobne do naszej Polskiej? To jakaś sekta?Wybaczcie, mało oblatany jestem w temacie, brat wrócił rok temu i jakoś nie był rozmowny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Jest to mundur polski wzorowany na amerykanskim kamuflazu Multicam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 Nie rozumiem tylko dlaczego niektórzy z tych najemników noszą na rękawach flagi podobne do naszej Polskiej?"Maufrais, jeśli to miał być żart, to kiepski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Polski patrol w Afganistanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 W Afganistanie patrole wyjeżdżające poza bazę mają w swoim składzie saperów. Sprawdzają oni każdy przepust, most, wzniesienie i wszystko to, co budzi jakiekolwiek podejrzenie, że może tam być podłożony IED"ze str. MON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Gdy żołnierze z patrolu zatrzymują pojazdy i przeszukują osoby, saperzy sprawdzają, czy nie ma na nich śladów obecności albo kontaktu z materiałami wybuchowymi. Droga pomiędzy Kabulem a Kandaharem, nazywana Highway-1, na której często wystawia się checkpointy, jest główną arterią komunikacyjną, więc rebelianci nieustannie próbują zakłócić odbywający się na niej ruch. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 W Afganistanie grała WOŚP.Zawody a'la Pudzian" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 W bazie w Ghazni już od godziny 12.00 czasu lokalnego na chętnych czekała moc atrakcji. Niedzielne kwestowanie rozpoczął dowódca X zmiany PKW Afganistan, gen. bryg. Piotr Błazeusz, zachęcając żołnierzy i pracowników wojska do przekazywania datków na ten szczytny cel. Cykl imprez rozpoczął bieg na dystansie 12 km, odbywający się pod hasłem: „Policz się z cukrzycą”. Zawodnicy dali z siebie wszystko, a na najlepszych czekały nagrody. Każdy, kto wrzucił do puszki symboliczną złotówkę, mógł też zmierzyć się z kolegami w zawodach na „najsilniejszą rękę”, sprawdzić, czy o własnych siłach jest w stanie przeciągnąć karetkę pogotowia, lub zagrać w „kręgle strażackie”, czyli strącanie pachołków za pomocą strumienia wody ze strażackiej sikawki. Można było również skosztować wojskowej grochówki. Żołnierzom przez cały czas towarzyszyła muzyka, puszczana przez polskich i amerykańskich DJ-ów."ze str. MON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 AKMS - nie, to nie był żart. Czy byłby kiepski gdyby nim był? Zrób sondaż ogólnopolski dla poparcia tej interwencji" lub tej w Iraku i wszystko sobie wyjaśnisz.Pytanie do moda. Czy temat wątku dopuszcza dyskusję na temat naszej agresji na Afganistan? Bo nie chciałbym psuć czyjegoś wątku jeśli dotyczyć ma jedynie zjawiska propagandy w naszym kraju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Maufrais może lepiej dalej czytaj książki przygodowe o życiu w dżungli i nie siej zamętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Jeszcze żeby cokolwiek od Ciebie zależało erwinie :D Ale póki co, modem nie jesteś.Uargumentujesz ten zamęt" czy tak sobie skrobnąłeś" bo skoczyło ci ciśnienie?Dla przypomnienia. Tytuł wątku brzmi Wojna w Afganistanie" a nie Fotorelacja" z tejże. Stąd właśnie pytanie do moda i tyle. Jeśli zabroni dyskusji (siłą rzeczy politycznej), dostosuje się. Jeśli nie, oleję fanów najnowszych żałosnych podbojów" najjaśniejszej RP i nie będę psuł komuś tematu skoro chce koniecznie pokazywać polaków, którzy pojechali tam krzewić siłą nową wiarę". Proste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 A co do literatury z którą najwyraźniej jesteś mocno na bakier lub z lenistwa nie przeczytałeś wszystkiego u ciotki Viki, to informuję, że książka do której pijesz, ani nie jest przygodowa ani o życiu w dżungli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Kto to jest :najemnik??Wypraszam sobie porównywanie mnie do najemników,jestem tak jak twój brat ,żołnierzem Wojska Polskiego i zaliczenie mnie, pośrednio,do najemników odbieram jako obrazę osobistą.Jeżeli jesteś lewakiem miłującym pokój to zmień forum na inne i tam pytaj czy jesteśmy agresorami.Co do czytania książek to pomyliłeś się srodze kolego.W przeciwieństwie do ciebie wiedzy nie zdobywam li tylko z Wikipedii! Wikipedia pisze się przez w" a nie przez v" tak na marginesie i o czym jest tak książka wiem niestety dla ciebie.Zdziwiony?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Szanowny erwinie, erudyto literatury i języka Polskiego,chcesz to się obrażaj! :) Dzięki Bogu są nawet wśród Was tacy, którym jeszcze mózgu nie sprano do końca i nie bełkoczą o ojczyźnie napadając na inne państwo. Są wśród Was tacy, którzy taktownie milczą bo doskonale wiedzą że pojechali tam NA WOJNĘ, ZA PIENIĄDZE, i NA OCHOTNIKA w imię interesów USA strzelać a nie rozdawać lizaki, co tutaj próbujecie zdjęciami usilnie wszystkim udowodnić :)Jeśli chcesz mi tu wstawić jakaś gadkę o honorze, humanitarnej pomocy, walce z terroryzmem, dyrdymałach o niesionej wolności, demokracji, to zerknij na swój kontrakt i zobacz co masz tam napisane.Pojechałeś za żołd czy za dulary". W imię czego walczyłeś? Moje? Kogoś z rodaków? Szeroko pojętej Ojczyzny? Czy może zgłosiłeś się na ochotnika, bo chciałeś zarobić lepszą kaskę"? Czym różnisz się od najemnika? Najął Cię rząd (Polski rząd to pośrednik w tym biznesie!)i nie za żaden żołd(!), bo się zgłosiłeś i nikt Cię do tego nie zmuszał! To że nosisz polską flagę na rękawie, moim zdaniem i uwierz mi na słowo, nie tylko moim ale miażdżącej większości społeczeństwa, jest delikatnie mówiąc wstydem dla Twojej ojczyzny. Nie znam NIKOGO kto miałby o Waszej obecności tam czy w Iraku dobre zdanie.Niedługo i tak będziecie stamtąd nawiewać/wycofywać/taktycznie uciekać. Zostawiając w tym kraju totalny pier...lnik sterty trupów (nie zawsze tych złych") podobnie jak w Iraku. Jak myślisz co powiedzą w TVN? Zobaczysz komitet powitalny z zakładów pracy? Dzieci z chorągiewkami??? Kogo chcesz ogłupić???Z kolei książka, którą próbujesz ośmieszyć jest klasykiem literatury i jestem pewien, po tym co wypociłeś, że nie raczyłeś jej nigdy nawet przejrzeć. Równie dobrze możesz napisać, że Pan Tadeusz" to powieść" wojenna o życiu na wsi :D Nie pogrążaj się bardziej, przecież nie musisz.Napisałem Viki a nie Vikipedia (Viki to od imienia czyli potocznej nazwy Wikipedii) :) -gdybyś był uprzejmy czytać uważniej...Co tam jeszcze? Ah! Ja Maufrais lewakiem! :)Niektórzy koledzy tutaj już zrywają boki ze śmiechu.Ponieważ wiem, że i tak nie dasz rady tego przeczytać ze zrozumieniem i uwagą. Pozostawię jedynie pytanie podstawowe:W jakim celu tam pojechałeś miłośniku literatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Maufrais, niedobrze mi się robi jak czytam wypociny twoje i tobie podobnychFajnie się klepie dyrdymały przed kompem? To może tak się przejedziesz po domach poległych z Iraku i Afganistanu żeby przekazać ich rodzinom swoje zdanie o ajemnikach"? Miałbyś na tyle jaj?z wyrazami skrajnego braku szacunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Nie dziwię się po tych twoich wypocinach i bzdurach o zabitych i...... że twój własny brat nie miał ochoty z tobą dyskutować bo o czym można dyskutować z ignorantem który wiedzę o wojnie w Irku i Afganistanie czerpie z Wikipedii?Na pewno twoi rodzice też nie są dumni że ich drugi syn był tam i przynosił wstyd naszej , nie twojej mniemam jak piszesz, Ojczyznie nosząc na mundurze Polską flagę?Kończę tą dyskusję bo nic dobrego to nie wniesie do tego wątku i żegnam wielce oczytanego miłośnika literatury światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Maufrais, jak czytam Twoje argumenty" to utwierdzam się w przekonaniu, że najwięcej maja do powiedzenia ci, co najmniej wiedzą...Ps. Gdyby ktoś w mojej obecności obraził żołnierza WP, to naplułbym mu w pysk i poczekał na jego reakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.