Skocz do zawartości

Wojna w Afganistanie

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko Żeton nie ma sprawy,dziećmi nie jesteśmy żeby się obrażać,czasem i ja coś tam palne tak to już jest.
Co do telefonów to masz rację,super sprawa.My też próbowaliśmy się dodzwonić do kraju od jankesów ale nic z tego mieli zablokowane,trzeba było sobie wykupić kartę a wcale nie była tania!Byłem zawiedziony że my jak zwykle z nimi a oni nas tak jak zwykle...........!
Co do pojazdów to rzeczywiście niezły hardcor! nie chciałbym wyjechać z bazy HMMWV a to prawie 7 ton a co dopiero Toyota!!!
Jak patrzyliśmy na Afgańskich Policjantów jak oni z nami jeździli Hamerami i to jak jeździli to aż skóra cierpła, ale mieli szczęście!
Bogu dziękowałem jak stanąłem na płycie Okęcia że wróciłem w taki stanie jak wyjeżdżałem,no może waga się nie zgadzała:zostawiłem tam 15 kilo ze swej wagi :)!!(108kg przed i 93kg po,jest też i pozytyw tego spadku,wiecie jakie to uczucie dotknąć po tylu latach palcami obu rąk do ziemi :)) ) ,ta misja dała Mi najbardziej w d-pę,były momenty że miałem już dość ale jakoś się udało.
Yard nic nie przyszło spróbuj jeszcze raz.
No lecę bo jak już pisałem młyn przedświąteczny" i trzeba choinkę ubierać i ...
No i wszystkim na tym forum jeszcze raz Zdrowych Pogodnych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

• Odpowiedzi 275
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wyobrażacie sobie że specjalny ubiór zimowy(spodnie i kurtka dwustronna biało,zielona na gęsim puchu) był wywożony przez powracających żołnierzy mojej zmiany jako wybrakowany,a była to letnia zmiana?!Najwięcej mieli żołnierze z Worriora bo tam była cała logistyka i mogli sobie zrobić wybrakówkę"!
Widziałem takich żołnierzy co mieli po 4,6 i więcej takich puchowych ubiorów w lokerach! Na pytanie po co ci to" odpowiadali że na gifty" w kraju!
Dobre podejście co?

erwinie, takie rzeczy w bagażu przestały mnie dziwić po tym jak wracając do PL widziałem u kilku żołnierzy (oficerów i podoficerów) kilkadziesiąt, tych ketchupów, majonezów i musztard z DFACU. No ale był to ostatni lot VIII zmiany więc sezon grillowy w toku i jakoś sobie to wytłumaczyłem;)

pozdro

Taktyczny Zespół Wsparcia CIMIC (Civil-Military Cooperation) Polskich Sił Zadaniowych, stacjonujący w bazie Warrior, zorganizował pomoc humanitarną dla uczniów szkoły znajdującej się wiosce Petaw w dystrykcie Gelan."

W Afganistanie patrole wyjeżdżające poza bazę mają w swoim składzie saperów. Sprawdzają oni każdy przepust, most, wzniesienie i wszystko to, co budzi jakiekolwiek podejrzenie, że może tam być podłożony IED"
ze str. MON

Gdy żołnierze z patrolu zatrzymują pojazdy i przeszukują osoby, saperzy sprawdzają, czy nie ma na nich śladów obecności albo kontaktu z materiałami wybuchowymi. Droga pomiędzy Kabulem a Kandaharem, nazywana Highway-1, na której często wystawia się checkpointy, jest główną arterią komunikacyjną, więc rebelianci nieustannie próbują zakłócić odbywający się na niej ruch. "

W bazie w Ghazni już od godziny 12.00 czasu lokalnego na chętnych czekała moc atrakcji. Niedzielne kwestowanie rozpoczął dowódca X zmiany PKW Afganistan, gen. bryg. Piotr Błazeusz, zachęcając żołnierzy i pracowników wojska do przekazywania datków na ten szczytny cel. Cykl imprez rozpoczął bieg na dystansie 12 km, odbywający się pod hasłem: „Policz się z cukrzycą”. Zawodnicy dali z siebie wszystko, a na najlepszych czekały nagrody. Każdy, kto wrzucił do puszki symboliczną złotówkę, mógł też zmierzyć się z kolegami w zawodach na „najsilniejszą rękę”, sprawdzić, czy o własnych siłach jest w stanie przeciągnąć karetkę pogotowia, lub zagrać w „kręgle strażackie”, czyli strącanie pachołków za pomocą strumienia wody ze strażackiej sikawki. Można było również skosztować wojskowej grochówki. Żołnierzom przez cały czas towarzyszyła muzyka, puszczana przez polskich i amerykańskich DJ-ów."
ze str. MON

AKMS - nie, to nie był żart.
Czy byłby kiepski gdyby nim był? Zrób sondaż ogólnopolski dla poparcia tej interwencji" lub tej w Iraku i wszystko sobie wyjaśnisz.

Pytanie do moda. Czy temat wątku dopuszcza dyskusję na temat naszej agresji na Afganistan? Bo nie chciałbym psuć czyjegoś wątku jeśli dotyczyć ma jedynie zjawiska propagandy w naszym kraju?

Jeszcze żeby cokolwiek od Ciebie zależało erwinie :D Ale póki co, modem nie jesteś.
Uargumentujesz ten zamęt" czy tak sobie skrobnąłeś" bo skoczyło ci ciśnienie?

Dla przypomnienia.
Tytuł wątku brzmi Wojna w Afganistanie" a nie Fotorelacja" z tejże. Stąd właśnie pytanie do moda i tyle.
Jeśli zabroni dyskusji (siłą rzeczy politycznej), dostosuje się. Jeśli nie, oleję fanów najnowszych żałosnych podbojów" najjaśniejszej RP i nie będę psuł komuś tematu skoro chce koniecznie pokazywać polaków, którzy pojechali tam krzewić siłą nową wiarę". Proste?

Kto to jest :najemnik??

Wypraszam sobie porównywanie mnie do najemników,jestem tak jak twój brat ,żołnierzem Wojska Polskiego i zaliczenie mnie, pośrednio,do najemników odbieram jako obrazę osobistą.

Jeżeli jesteś lewakiem miłującym pokój to zmień forum na inne i tam pytaj czy jesteśmy agresorami.

Co do czytania książek to pomyliłeś się srodze kolego.W przeciwieństwie do ciebie wiedzy nie zdobywam li tylko z Wikipedii!

Wikipedia pisze się przez w" a nie przez v" tak na marginesie i o czym jest tak książka wiem niestety dla ciebie.
Zdziwiony?!

Szanowny erwinie, erudyto literatury i języka Polskiego,

chcesz to się obrażaj! :) Dzięki Bogu są nawet wśród Was tacy, którym jeszcze mózgu nie sprano do końca i nie bełkoczą o ojczyźnie napadając na inne państwo. Są wśród Was tacy, którzy taktownie milczą bo doskonale wiedzą że pojechali tam NA WOJNĘ, ZA PIENIĄDZE, i NA OCHOTNIKA w imię interesów USA strzelać a nie rozdawać lizaki, co tutaj próbujecie zdjęciami usilnie wszystkim udowodnić :)

Jeśli chcesz mi tu wstawić jakaś gadkę o honorze, humanitarnej pomocy, walce z terroryzmem, dyrdymałach o niesionej wolności, demokracji, to zerknij na swój kontrakt i zobacz co masz tam napisane.
Pojechałeś za żołd czy za dulary". W imię czego walczyłeś? Moje? Kogoś z rodaków? Szeroko pojętej Ojczyzny? Czy może zgłosiłeś się na ochotnika, bo chciałeś zarobić lepszą kaskę"? Czym różnisz się od najemnika?
Najął Cię rząd (Polski rząd to pośrednik w tym biznesie!)i nie za żaden żołd(!), bo się zgłosiłeś i nikt Cię do tego nie zmuszał!
To że nosisz polską flagę na rękawie, moim zdaniem i uwierz mi na słowo, nie tylko moim ale miażdżącej większości społeczeństwa, jest delikatnie mówiąc wstydem dla Twojej ojczyzny. Nie znam NIKOGO kto miałby o Waszej obecności tam czy w Iraku dobre zdanie.
Niedługo i tak będziecie stamtąd nawiewać/wycofywać/taktycznie uciekać. Zostawiając w tym kraju totalny pier...lnik sterty trupów (nie zawsze tych złych") podobnie jak w Iraku. Jak myślisz co powiedzą w TVN? Zobaczysz komitet powitalny z zakładów pracy? Dzieci z chorągiewkami??? Kogo chcesz ogłupić???

Z kolei książka, którą próbujesz ośmieszyć jest klasykiem literatury i jestem pewien, po tym co wypociłeś, że nie raczyłeś jej nigdy nawet przejrzeć.
Równie dobrze możesz napisać, że Pan Tadeusz" to powieść" wojenna o życiu na wsi :D Nie pogrążaj się bardziej, przecież nie musisz.

Napisałem Viki a nie Vikipedia (Viki to od imienia czyli potocznej nazwy Wikipedii) :) -gdybyś był uprzejmy czytać uważniej...

Co tam jeszcze? Ah! Ja Maufrais lewakiem! :)
Niektórzy koledzy tutaj już zrywają boki ze śmiechu.

Ponieważ wiem, że i tak nie dasz rady tego przeczytać ze zrozumieniem i uwagą. Pozostawię jedynie pytanie podstawowe:
W jakim celu tam pojechałeś miłośniku literatury?

Maufrais, niedobrze mi się robi jak czytam wypociny twoje i tobie podobnych

Fajnie się klepie dyrdymały przed kompem? To może tak się przejedziesz po domach poległych z Iraku i Afganistanu żeby przekazać ich rodzinom swoje zdanie o ajemnikach"? Miałbyś na tyle jaj?

z wyrazami skrajnego braku szacunku

Nie dziwię się po tych twoich wypocinach i bzdurach o zabitych i...... że twój własny brat nie miał ochoty z tobą dyskutować bo o czym można dyskutować z ignorantem który wiedzę o wojnie w Irku i Afganistanie czerpie z Wikipedii?
Na pewno twoi rodzice też nie są dumni że ich drugi syn był tam i przynosił wstyd naszej , nie twojej mniemam jak piszesz, Ojczyznie nosząc na mundurze Polską flagę?
Kończę tą dyskusję bo nic dobrego to nie wniesie do tego wątku i żegnam wielce oczytanego miłośnika literatury światowej.

Maufrais, jak czytam Twoje argumenty" to utwierdzam się w przekonaniu, że najwięcej maja do powiedzenia ci, co najmniej wiedzą...
Ps. Gdyby ktoś w mojej obecności obraził żołnierza WP, to naplułbym mu w pysk i poczekał na jego reakcję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie