spid3r Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Witam,w Zgierzu koło Łodzi,opodal dzielnicy KURAK, w miejscu gdzie rozpoczęto przygotowania pod Hipermarket Tesco, jest ( a może raczej była) wg relacji starszych ludzi mogiła zbiorowa, jak jedni twierdzą ubitych niemieckich żołnierzy, inni rozstrzelanych przez niemców Polaków.Zastanawiający jest fakt, że firma pracująca dla Tesco wykopała już sporej wielkości dziurę pod fundament marketu i nic się nie znalazło. Tylko pytanie czy dlatego, że nie było, czy też dlatego, że po raz kolejny ważniejsze są terminy?W urzędzie miasta nikt nie miał dla mnie czasu, a raczej nie chciał chyba mieć.Zatem pytanie do was, czy wiecie coś na temat tych grobów? Czy ktoś mi pomoże dotrzeć do prawdy, wskaże drogę co robić aby po raz kolejny historia i pamięć, nie została zasypana i zbeszczeszczona przez terminy i kasę ? I przede wszystkim jak udowodnić jakimiś źródłami wiarygodnymi to co zasłyszałem od innych ?Miejsce znajduję się w okolicach ulicy Łódzkiej, jadąc od łodzi za mostem (wiaduktem) po prawej stronie.ps. piszę jeszcze raz bo poprzedni wątek powstał, ale zupełnie bez treści
K.u.K. Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 w okolicach Łodzi sa liczne nieznane obecnie mogiły poległych Niemców i Rosjan którzy zgineli podczas tzw operacji łódzkiej, jezeli istnieje tam mogiła to przypuszczam że zwiazana z tymi wydarzeniami
Lipek Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Zawsze możesz profilaktycznie zawiadomić najbliższy oddział IPN albo prokuraturę. Lepiej tylko, żebyś miał jakieś podstawy, żeby nie obciążyli Cię kosztami wstrzymania robót.Jeżeli rzeczywiście była tam mogiła, to najprawdopodobniej kości zostały szybciutko wywiezione razem z ziemią. W Toruniu była podobna sytuacja - inwestor wywiózł kości pomieszane ze śmieciami i gruzem poza miasto, gdzie leżały sobie na hałdzie. Aż w końcu poszły na przemiał i wymieszane z g...em robią teraz za nawóz na miejskich trawnikach.Tyle że w przypadku Torunia winę ponosi nie tylko inwestor, co bardziej archeolog nadzorujacy pracę. Z tego co wiem, toczy się w tej sprawie postępowanie.
feld Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Ogolnie Tesco to jakis pechowiec .Niedaleko koło mojej miejscowosci tez budowano Tesco-i okazało sie ze jest tam mogiła zołnierzy niemieckich-Czesc ich wyciagnieto-z reszta dano sobie siana...Moze ta firma jest juz przeczulona w tych sprawch?
spid3r Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Otóż to, nie postawię przecież starszych ludzi, którzy się nawet do tej pory boją otwarcie mówić o czasach wojny i tych nastepujących zaraz po nich, bo to nie uznają za twardy dowód. Zwłaszcza, że kazdego świadka historia się nieco rózni z racji odległości czasowej lub została zasłyszana od starszych.Jeszcze jak mi ma IPN wyskoczyć z płatnościami za pracę, które mają obowiązek wykonywać bo na to między innymi idą moje podatki, to jakoś odechciewa mi się z nimi współpracować.Nie wiem, myślałem by wbić się na plac jakoś może próbki ziemi pobrać czy coś, bo związki organiczne przecież przenikają.Nie mam zielonego pojęcie co robić i zaczynam wątpić czy w ogóle jest sens robić cokolwiek ;/
Czlowieksniegu Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Pająku...Po pierwsze primo- jeśli jest domniemanie, że jest to mogiła ubitych niemieckich żołnierzy, inni rozstrzelanych przez niemców Polaków.", ze wskazaniem na wariant drugi, chyba bym się nie zastanawiał, ale choćby do IPN ruszył.Dwa- co to znaczy przygotowania do budowy? Zwłaszcza, że śnieżną zimę mamy. Postawili baraki i płot, czy już humus zbierają? Pamiętaj, że taki obiekt ma potężne sieci podziemnie, przy układaniu których jakieś dowody ( kości ) powinny wyjść.Trzy- uderz" do Tesco :-) A jeśli podkładką będzie oficjalne pismo ( choćby z jakiegoś łódzkiego stowarzyszenia ), to nie będzie łatwo zamieść sprawy pod dywan lub udawać Greka po fakcie ( jeśli coś przy wykopach wylezie ).Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Polecam zgłosić sprawę do Fundacji Pamięć".
spid3r Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Kurde to forum mnie nie lubi, piszę, pocę się a tu po dodaniu watku post został zapisany a podany watek nie istnieje i lipa, wypociny na marne :(Zatem jeszcze raz.Yeti...Wykop jest dośc spory, z którego już wystają stalowe grube pręty, chyba konstrukcyjne. Budki stoją, ogrodzone wszystko szczelnie. Pracę przerwali chyba bo przyszła zima i ogrom śniegu.Częśc ziemi odjechała ciężarówkami w nieznanym kierunku, reszta zalega na obrzeżach wykopu.Za Twoją rada skontaktuję się ze stowarzyszeniem teoretyków grupa Łódź" może pomogą zadziałać.Planuję też jutro umówić się z nowym kustoszem muzeum Zgierskiego, zobaczymy czy z nim tez warto współpracować :)Co do pecha Tesco, przy budowie jednego marketu w Łodzi na widzewie, trafili na jakieś śmietnisko, które nie dosyć że zasmrodziło całą okolicę to jeszcze spowodowało , że musiano wywozić sporą ilością ciężarówek część zgnitych odpadów.Co do Fundacji PAMIĘĆ, to zostawię sobie na koniec kontakt z nimi, zima na razie trwa i po kolei czas działać póki wszystko jeszcze czeka na wiosnę.
Czlowieksniegu Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Opierałem się w gdybologii na sformułowaniu przygotowania pod Hipermarket Tesco". Wykopanie dołu na parę metrów głębokiego i parę tysięcy m2 + zbrojenie to dla mnie coś dużo więcej :-)
spid3r Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Luzik, jutro albo pojutrze dam znać dla zainteresowanych co udało mi sie załatwić
nieczuja Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Naprawdę Tesco jest niezłe. W Białymstoku też postawili swój sklep na miejscu byłego cmentarza niemieckiego. Skrzyżowanie ulic 27 lipca i Wasilkowskiej.
Trooper85 Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 We Wrocławiu ludzie mieszkają na dawnych cmentarzach to czemu w Białymstoku nie mieliby na nich robić zakupów
karabin Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Podpytaj tego ciecia z baraku gdzie ziemię wywożą,pod pozorem jej kupna.Gdyby na jakieś składowisko to byś mógł poszukać. Sprawa druga,to że mogą leżeć 2m od fundamentu na zewnątrz lub pod przyszłym parkingiem ,wtedy z poszukiwań lipa. Pamięć starszych osób płata figle także to też weź pod uwagę,weryfikuj informacje z różnych źródeł.pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.