Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz Polski-Pytanie

Strugu2

Pytanie

Napisano

Witam.

Jaki płaszcz komunistyczny miał taki charakterystyczny element, oznaczyłem go na zdjęciu czerwoną ramką. Ciekawi mnie to gdyż przy płaszczu z takim właśnie elementem był na pagonie naszyty guzik z orłem z koroną, świadczy to o tym, że może jest to przedwojenny płaszcz wykorzystany w czasie wczesnej komuny. Wszystkie inne guziki były z orłem bez korony. Z góry dziękuję za pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem na nim same komunistyczne guziki+ten jeden w pagonie. Dlatego mam wątpliwości czy to przedwojenny płaszcz używany w LWP po wojnie czy czysto powojenny.
Napisano
Zelbeton, nie masz nic do powiedzenia w temacie, żadnych teorii popartych źródłem, a tylko zaczepki, i prywatne wycieczki, łącznie z obrazą rodziny - po prostu nie zabieraj głosu.
Zobaczę jeszcze jeden tekst o czyjejś rodzinie, i nie będzie drugiej kartki tylko banik.

Kartki są zbyt łagodnym traktowaniem w przypadku takich tendencji.
Mam nadzieję że dotarło.
Total.
Napisano
Niestety nie mogę się z tym zgodzić kolego 8total4 nie widzę z mojej strony żadnych zaczepnych wypowiedzi jeśli dobrze prześledzisz dyskusję po prostu wiem że ten płaszcz jest przedwojenny co potwierdzają ostatnio dodane zdjęcia a co do odniesienia się do rodziny to bardzo przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale to raczej było humorystycznie a forum jest od tego aby zabierać głos
Napisano
Wz 24 raczej odpada, inny kołnierz i jeden rząd guzików. Wz 28 chyba nie ma. Wz 36 jest kompletnie inny. Nie wiem już cholera jasna. To nie jakiś rusek?
Napisano
Ja bym powiedział, ze to jakaś późniejsza wersja wz.36, ale ten materiał...
Może to coś w tym guście:
http://allegro.pl/plaszcz-i1310494360.html
Napisano
Tak ale chodziło mi o to żeby na darmo się nie fatygować. Dlatego zapamiętałem właśnie ten charakterystyczny element i chciałem się dowiedzieć czy takie nie występowały czasem w płaszczach powojennych.
Napisano
zelbeton (117 / 13)
2010-11-12 17:51:59

człowieku pomyśl czy na komunistycznym płaszczu znalazłbyś guzik z orłem w koronie"

ja znalazłem trzy przy płaszczu wz.48..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie