bodziu000000 Napisano 10 Kwiecień 2011 Share Napisano 10 Kwiecień 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 10 Kwiecień 2011 Share Napisano 10 Kwiecień 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 przedostatnie myślałem że to Piątnica,ale chyba się mylę.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/PL_Lom%C5%BCa_piatnica_fort.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Może Zegrze? na umocnieniu dużym nasi coś dobudowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Ani Piątnica ani Zegrze. Przedostatnie zdjęcie o Różan (numeru fortu nie pamiętam) a ostatnie to też chyba Różan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Ebay - Bunker Panzer Kuppel Beuthen Industrie Bytom Polen" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 3 Schron na pierwszych fotkach wygląda na nasz. Co do trzeciej fotki - nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Bardzo ciekawe fotki. Wszystkie 3 zdjecia sa z OWS-u.Bardzo fajnie widac na nich farbomaskowanie schonów i kopuły. Jeżeli chodzi o identyfikacje miejsca to tutaj pole do popisu dla kolegów ze Ślaska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 zdjęcie 1 i 2.Możliwe że jest to schron http://fortyfikacja.pl/index.php?a=godula Nr 19 z tej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anemik Napisano 27 Maj 2011 Share Napisano 27 Maj 2011 Bez najmniejszej wątpliwości to schrony z punktu oporu Łagiewniki".1 i 2 to schron z poterną z huty Zygmunt (15 na mapie: www.fortyfikacja.pl - Łagiewniki)3 to wysadzony w latach pięćdziesiątych bliźniak schronu z ul. Krzyżowej (12 z tej samej mapy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 27 Maj 2011 Share Napisano 27 Maj 2011 zestawienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 Witam,Jeden schron, prawdopodobnie w 99 % został zlokalizowany.Kolega Anemik podał dwie lokalizacje, które mnie satysfakcjonują. Może warto pokusić się o kilka uwag, oprócz krótkiej informacji o lokalizacji?Auf... pozdrawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anemik Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Na obu fotkach najbardziej charakterystyczny jest nasyp przebiegający bezpośrednio przy ścianie tylnej obiektu. Już po jego wybudowaniu poprowadzono tamtędy przemysłową kolej wąskotorową uniemożliwiającą bezpośrednie wejście do schronu. Dlatego też powstał podziemny (podnasypowy :) ) tunel - poterna. Taki schron na OWS jest tylko jeden. Ponadto opis fotki zdecydowanie zawęża krąg poszukiwań. Na odcinku bytomskim" (umowna nazwa tylko dla tego postu) powstały w 1937 roku (charakterystyczny kształt strzelnic) jedynie 3 schrony bojowe: 1 na terenie Huty Zygmunt (dawna Huberta) i 2 obok w koloni Zgorzelec (dawna Huberta). Z nich wszystkich tylko jeden pasuje do fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Witam,Jesteśmy zgodni co do lokalizacji schronów. Schron z 1937 roku z rzadko spotykanym miejscem osadzeniem kopuły bojowej. Położenie schronu przy nasypie kolejowym do kolejny charakterystyczny element widoczny na zdjęciach. Mam jeszcze jedno pytanie. W ilu schronach zastosowano podobne wyprowadzenie szybu (prawdopodobnie) kominowego? Auf... pozdrawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 Ciekawe, czy ktos zgadnie za ile poszły te zdjecia schrorów z OWS-u ?????????????????????.Dodam,że kupiła je jedna osoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 Ostatnio widziałem czołówkę za jedyne 800 Euro (z VATem), więc nic mnie nie zdziwi.Auf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anemik Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 Odkąd śledzę ebaya i archiwalne fotki polskich schronów, to rzadko cena schodzi poniżej 300 zł. za sztukę. Kiedyś kilka z Węgierskiej Górki poszło za 700 i 900 za sztukę !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 Panowie, dyskutujecie na temat ceny trzech fotek a umknął Waszej uwadze drobny fakt. Jakość fotografii schronu przy ulicy Krzyżowej (nie mylić z obiektem nr 10 wg mapki na WWW. Fortyfikacje.pl) jest wyjątkowa dobra. Schron przy ulicy Krzyżowej posiada farbomaskowanie, na co chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę. Jest to kolejne zdjęcie potwierdzające fakt istnienia farbomaskowania na polskich schronach fortyfikacji stałej.Auf… pozdrawiaPSCzy znane są obiekty z 1937 roku z podobnym wyprowadzeniem przewodu kominowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Fotka leszka01 z 2010-12-15 g. 12.18.45 to może być schron niedaleko wsi Lubiec i Magdalenów na północ od Szczercowa w pasie obronnym 30 DP. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthias.skl Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Cześć Auf, ten przewód kominowy został celowo przekrzywiony. Ktoś próbował go wytargać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthias.skl Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Przepraszam za pomyłkę. Chodziło mi o to, że sam komin jest (był) celowo przekrzywiony.Zakończenie przewodu kominowego schronu Nr 13 z p. o. Łagiewniki", pasuje do zdjęcia archiwalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Kolego AK77,bardzo trafnie typujesz obiekt z archiwalnego zdjęcia. Swojego czasu widziałem ten obiekt. Zdjecie z roku 2005 lub 2006. Jestem poczatkujacym uczestnikiem forum i nie wiem jeszcze, który z podanych linków zadziała, ale wklejam aż dwa.[IMG]http://i219.photobucket.com/albums/cc68/aufmann/Lubiec0802.jpg[/IMG]http://i219.photobucket.com/albums/cc68/aufmann/Lubiec0802.jpgAuf... pozdrawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Aufmann Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Cześć Matthias,Widzę,że zadałeś sobie sporo trudu i przeszukałeś swoje zdjęcia na twardym dysku. Miejsce wyprowadzenia przewodu kominowego w omawianym schronie, nie jest typowe dla rocznika 1937. Dlatego też zadałem pytanie. Natomiast nie mam wątpliwości co do identyfikacji schronu przez Szymona.Auf... pozdrawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.