leszek01 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 Jeszcze raz Nowogród . (Ebay) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 Ebay - Polen Lubice , eingenommener Bunker " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz1 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz1 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Fotka wstawiona przez darula z 2010-12-11 23:33:28 to też Nowogród? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Ebay - Bunker Pszczyna/Pless Bielitz/Bielsko 1943" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Grudzień 2010 Share Napisano 23 Grudzień 2010 nasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz1 Napisano 23 Grudzień 2010 Share Napisano 23 Grudzień 2010 FOTO - POLEN - BUNKER" - Bunkerlinie am Narew - SELTEN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 11 Styczeń 2011 Share Napisano 11 Styczeń 2011 Witam wszystkich.Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom forum dyskusyjnego, którzy od kilku lat publikują i omawiają fotografie naszych fortyfikacji w wątkach Polskie schrony" na forum Odkrywcy.Jako wnuk jednego z żołnierzy, którzy w 1939 roku bronili Nowogrodu dołożyłem ostatnio i swoją cegiełkę". W czasopismie Komandos" nr 12/2010 został opublikowany obszerny artykuł wspomnieniowy mojego Dziadka, natomiast w numerze 1/2011 będzie wkrótce zamieszczony mój komentarz.Uwzględniając, że jeden z jesiennych odcinków programu Było nie minęło" autorstwa Adama Sikorskiego był w całości poświęcony Bitwie o Nowogród można powiedzieć, że temat nareszcie zaistniał w polskich mediach, w czym bardzo duża i Panów zasługa.Po raz pierwszy dzisiaj zobaczyłem duże i wyraźne zdjęcie schronu W Grobli", o którym słyszałem przez całe dzieciństwo i młodość. Dziadek znał dowódcę schronu porucznika Jarzynę, na którego wszyscy mówili Mietek. 10 września po kapitulacji schronu Skarpa" 4 ocalali żołnierze idący pod strażą mijali właśnie ten schron i widzieli ciała poległych żołnierzy, którzy poszli rano do szturmu na bagnety. Raz jeszcze dziękuję i mam nadzieję, że wątek będzie kontynuowanyPaweł Karwowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witamy Pawle .Dziękujemy za informację o zamieszczonych wspomnieniach które pozwolą przybliżyć atmosferę tamtych dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 witam, niema może czasem tego artykułu gdzieś w internecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Czytałem .Interesujące. Czekam na ciąg dalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 jest już ciąg dalszy,całą noc wojna mi się śniła w Nowogrodzie pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Atmosfera była dobra, a po sukcesie z dnia 8 września, kiedy to niemieckie natarcia uległy załamaniu, wręcz znakomita. Przez cały dzień cytując mojego Dziadka: oba moździerze waliły", a to że każda z drużyn dysponowała również dwoma cekaemami komentował, iż yliśmy uzbrojeni po zęby" i że yło czym strzelać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Lokalizacja schronu Dół", dowodzonego przez st. sierżanta Józefa Kozerę, jest znana od lat. W 1944 roku został on przez Niemców wysadzony, a później zasypany, a na jego miejscu stoi dziś gospoda. Z kolei o istnieniu schronu Skarpa" do niedawna nie wiedział dosłownie nikt. Nie ma go w opracowaniu J. Miniewicza z 1977 roku, a od kol. Aufmanna dowiedziałemsię niedawno, że nie ma go również w zestawieniu sowieckim pochodzącym z 1941 roku. Na zdjęciu schron Dół" na fotografii zamieszczonej na forum Odkrywcy w wątku Polskie schrony" z dn. 17.11.2006 zamieszczonej przez internautę Bodziu000000". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Wskazówki dojścia:Po wejściu na teren skansenu w Nowogrodzie idziemy ok. 30 metrów na wprost i zatrzymujemy się przy znaku z napisem Do kasy" pokazującego w lewo. Skręcamy przy nim nie w lewo, lecz w prawo, wchodząc na ścieżkę, która doprowadzi nas do odległego o ok 40 m schronu. Dziadek był w skansenie w 1975 roku i mówił, że schron jest zasypany i że ludzie po nim chodzą", niemniej jego zdaniem schron wysadzony nie był.Na zdjęciu widać mały fragment betonu z otworem, gdzie znajdowała się kopuła typu obserwacyjnego. Wykorzystywano ją jednak jak wiadomo jako stanowisko strzeleckie cekaemu w trakcie bitwy, co nie było łatwym zadaniem dla żołnierza z powodu braku miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Ujęcie schronu Skarpa" od strony stoku. Wyraźnie widać kształt schronu. Zwały ziemi od frontu zostały nadsypane później, z kolei z prawej strony jest ów stożek" o którym wspominał Dziadek. Oba schrony przy skansenie nie zostały ukończone i dlatego były nadsypane ziemią z obu stron. Jest spore prawdopodobieństwo, że schron Skarpa" został zasypany przez Niemców jeszcze we wrześniu 39 roku przed przekazaniem Nowogrodu w ręce Sowietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Zdjęcie lotnicze Nowogrodu z lata 1939. Czy na tej fotce można dopatrzeć się schronów? Wyrażnie widoczne są most, linia kolejowa,jaz, grobla ( ja dopatrzyłem się schronów, ale może to wytwór mojej wyobrażni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 Ppłk Stanek pisze w swoim opracowaniu: Do dwóch niewykończonych schronów skierowano pluton z 3 kompanii ciężkich karabinów maszynowych dowodzonej przez kapitana Leona Sztok-Stokowskiego." - cytat z raportu dostępnego na friko.lomza, link http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:XTwfWZy3WJMJ:www.lomza.friko.pl/obiekty_1/zadania.htm+Przygotowania+do+wojny+friko.lomza&hl=pl&gl=pl&strip=1Schrony były nieukończone, czyli budowane w ostatniej chwili. Są położone blisko siebie, jeden u podnóża, a drugi pod szczytem skarpy, z kolei po lewej stronie obu schronów jest wąwóz.Różne rzeczy robiłem w życiu, ale nie posiadam doświadczenia w czytaniu map lotniczych, niestety i wolę się nie wdawać w spekulacje. Schron Skarpa" był zamaskowany i to jak się wydaje, całkiem nieźle. Ważne jest, że być może wciąż znajdują się w nim szczątki 5 kolegów mojego Dziadka, którzy polegli w dniu 10 września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 http://i219.photobucket.com/albums/cc68/aufmann/Nowogrd-sektoryognia03.jpg- na niebiesko zaznaczone sektory ogni z kopuł bojowych,- na czerwono sektory ognia dla podstawowego uzbrojenia schronu dla pionowych pancerzy ( strzelnic ściennych ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 Zastanawiam się czy można zainteresować kierownictwo Skansenu możliwością odkopania schronu i adaptacji jako izby muzealnej i Pomnika Pamięci Obrońców Nowogrodu.Deklaruję pomoc przy odkopywaniu schronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 To jest teren muzeum czy Dyrekcja zgodzi się na kopanie,szczerze wątpię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.