danieloff Napisano 1 Listopad 2010 Autor Napisano 1 Listopad 2010 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji pojazdu, z którego pochodzi ta tabliczka.Treść tabliczki:PUBLICATIONS APPLYING TO THIS VEHICLEPART LIST T/M 10 1564 (lista części)MAINTENANCE MANUAL T/M 10 1565 (instrukcja utrzymania)Tabliczka pochodzi z pojazdu używanego przez Armię Czerwoną, pochodzącego z Lend-Lease'u. Wg. mnie to ciężarówka Studebaker, ale nie mam 100% pewności. Może specjaliści od pojazdów z II wojny kojarzą, jakiego sprzętu dotyczyły wymienione wyżej instrukcje?
Lukas P Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 Według wujka Google'a, a ściślej braci Kanadyjczyków ten numer Maintenance Manual'a przynależy do ciężarówki Studebaker US6 (informacja na samym dole tego linka http://www.omva.ca/buy_sell.htm ).PozdrawiamŁukasz
danieloff Napisano 2 Listopad 2010 Autor Napisano 2 Listopad 2010 Dzięki, też dotarłem do tej informacji. Szukam jeszcze jakiegoś innego potwierdzenia, ale Google już nic nie wyrzuca.
primer Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Mogę Ci powiedzieć, że na podstawie tych dwóch publikacji mogę stwierdzić że jest to blaszka od Studebakera US6. Co więcej jest to blaszka montowana na samochodzie który posiadał w zestawie dokumentacje poprawioną, wydaną w roku 15 Dec. 1943. Ta instrukcja z prawej to jest Service Parts Catalog dołączany wraz z samochodem tylko, że jest to wydanie z 15 Aug 1944 ( zawiera treści z wczesniejszych publikacji )Jest tam stosowny przypis jakie instrukcje z jakich lat, wzory blaszek znamionowych itp. itd.
danieloff Napisano 2 Listopad 2010 Autor Napisano 2 Listopad 2010 Serdecznie dziękuję za pomoc. Tak myślałem, że to będzie Studebaker. No, to teraz tylko dozbierać resztę do tabliczki...:-)
primer Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Kolego danieloff a mugł bym Cie prosic o kontakt na mail lub ggprimer@vp.pl lub gg 3958331
Ostoja Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 Dołączam się do wątku bo podejrzewam, że też mam tabliczkę a właściwie jej szczątki od Studebakera lub coś w ten deseń.Przepisałem to co się dało odczytać:________________________________10000 pounds.... low speed of take-off......when this winch is use......with wheels ....ng the...low speed ...mission......sfer cas... range......guarantee ..... that the ........at all ...... required...EIL Co.Wisconsin U.S.A.________________________________Z tekstu wynika, że to może być związane z obsługą wyciągarki (winch). Co o tym sądzicie?
Rafi94 Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 Z tego co wyczytałem to wyciągarka o takiej charakterystyce podchodzi również do Half truck'a. Przejrzałem różne tabliczki znamionowe do wyciągarek w internecie ale identycznej nie znalazłem;/
Ostoja Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 Dużo by wyjaśniło gdyby ktoś odszyfrował nazwę firmy z Wisconsin: końcowe litery ...EIL Co.
lupo55 Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 Czy masz pewność, że końcówka nazwy firmy brzmi ...EIL Co. ? Może warto umyć dokładnie ten fragment tabliczki - bo mnie się wydaje zamiast E - litera K, albo X. Ale oczywiście nie mam pewności.Pozdrawiam.
husky1 Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 Heil Winch ,link pokazuje GMC ,ale napewno Stud mial tekie same,lub podobne trj firmy.http://g503.com/forums/viewtopic.php?f=26&t=186338
Ostoja Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Trudno będzie dokładnie ustalić pojazd. Jedno jest pewne: tabliczka jest na pewno od wyciągarki a największe podobienstwo jest do tabliczki od Halftracka, którą dołączam. Różnice w opisie są niewielkie.http://www.worthpoint.com/worthopedia/half-track-winch-capacity-data-plate-m2a1-m3-m3a1
Ostoja Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Yaaa! Dzieki Woodhaven. Identyczna. A możesz podać zródło zdjęcia?
Ostoja Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 US 6? Ta wersja była bez wyciągarki...http://www.autogallery.org.ru/gstuder.htm
Ostoja Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Przepraszam, moja pomyłka. Nie umiem czytać ze zrozumieniem: oczywiście jest to model US 6, który w wersji U 6 nie miał wyciągarki. To miałem na myśli. Tabliczka może być od wersji U4 lub U8 - bo tych (z wyciągarką) Amerykanie wyprodukowali najwięcej. Zagadka rozwiązana.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.