mac Napisano 1 Kwiecień 2004 Autor Napisano 1 Kwiecień 2004 Widzę że przegiąłem ze stopniem trudności. Otóż tak, przd zrzuceniem na czopy galwaniczne nałożone są podobne kształtem osłony pod którymi znajdują się sprężyny. Zeby osłony na sprężynach się trzymały przytrzymuje je stalowa lina która opasuje górną część miny. Końcówki liny przytrzymuje małe urządzenie w którym jest kostka cukru. Gdy mina zostaje zrzucona cukier zaczyna się rozpuszczać, lina puszcza, osłony zostają wyrzucone przez sprężyny i mina jest uzbrojona. Ot, wszystko.pozdr.mac
mac Napisano 1 Kwiecień 2004 Autor Napisano 1 Kwiecień 2004 A teraz coś łatwiejszego. Kto odpowie co to za słoniątko z wielką trąbą ?
SLAW 100 Napisano 1 Kwiecień 2004 Napisano 1 Kwiecień 2004 Jak dla mnie to dzwig pływający ,no powiedzmy taka Maja" z początku XX wieku.
mac Napisano 1 Kwiecień 2004 Autor Napisano 1 Kwiecień 2004 Tylko gdzie ten dzwig !! To jest Działo !!pozdr.mac
wiciu_r Napisano 1 Kwiecień 2004 Napisano 1 Kwiecień 2004 Albo brytyjski monitor albo jeden z krążowników pomocniczych z działem 305 mm. Stawiam jednak na monitor pierwszowojenny blokujący wybrzeże Flandrii.
MK Napisano 1 Kwiecień 2004 Napisano 1 Kwiecień 2004 Czy tu nie chodzi tylko o transport tego działa? Nie chciałbym być marynarzem na tym okręcie podczas oddawania salwy burtowej" :)Tak mi się widzi, że strzał przewróciłby okręt!PzDr Dr Żiwago
mac Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Napisano 2 Kwiecień 2004 No dobra podpowiem, to kanonierka, ale dlaczego taka dziwna ? Może ktoś dociekliwy powie jak się nazywa.pozdr.mac
beaviso Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Jak dla mnie to nie może być wieża.1. Wieża tej wielkości potrzebuje bardzo głębokiej barbety.2. Poza tym taki ciężar (wieża + barbeta):- złamałby ten stateczek wpół- przy pierwszej większej fali łupinka z tak wysoko umieszczoną wieżą kolibnęłaby się na burtęA w ogóle to coś mi na fotce nie pasuje. To jest jedna jednostka? Czy coś przesłania inne coś?
beaviso Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Jeszcze jakie uwagi:- sposób ładowania?- miejsce składowania pocisków i ładunków miotających - gdzie??Fragment wraku jakiegoś wojniaka i przysłonięty nim niewielki statek?
mac Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Napisano 2 Kwiecień 2004 He, he. Nic z tego. Toto pływało i strzelało !!
mac Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Napisano 2 Kwiecień 2004 Jeszcze jedna podpowiedź, kanonierka z przełomu XIX i XX w.pozdr.mac
mac Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Napisano 2 Kwiecień 2004 Ostatnia podpowiedź. Okręt często strzelał, nigdy nie walczył.pozdr.mac
mac Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Napisano 2 Kwiecień 2004 No to skoro widzę że koledzy kompletnie spasowali muszę podać rozwiązanie.Jest to kanonierka Drudge nz dużej serii żelaznych okręcików tej klasy zwanych potocznie żelazkami do prasowania ". Drudge używano przez dłuższy czas do eksperymentalnych strzelań z nowokonstruowanych dział różnych kalibrów, stąd ta dysproporcja. pozdrawiammac
SLAW 100 Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Zagadka bardzo prosta .Na fotce 3 okręty proszę podać nazwy?poz .slaw
Grendel Napisano 2 Kwiecień 2004 Napisano 2 Kwiecień 2004 Od prawej:Burza, Blyskawica, PiorunPozdrawiam Grendel
SLAW 100 Napisano 3 Kwiecień 2004 Napisano 3 Kwiecień 2004 Proszę podajcie jakie 3 okręty są na fotce ( powiedzmy od prawej)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.