Skocz do zawartości
  • 0

niemiecki czołg

kugelfange

Pytanie

Napisano
Witam
Chciałbym zidentyfikować pewien czołg. Niestety JEDYNĄ informacją na ten temat jest to, że z gumy, która była przymocowana w okolicy gąsienic/y ktoś robił potem podeszwy do butów. Historia sprzed 60 lat więc i danych brak. Wiadomo prawie tyle co nic ale może ten mały detal jakoś pomoże ? Osobiście jestem zielony" w tym temacie.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kloki, ja sie NIE DZIWIE żadnej reakcji o której Ty myślisz bo przecież sam napisałem że to moje info to tyle co ic" i chyba dość jasno dałem do zrozumienia iż wiem że to może być delikatnie mówiąc niewystarczające. Nie mam nastu lat i nie bujam w obłokach żeby nie zdawać sobie sprawy z możliwości identyfikachyjnych", co nie znaczy że nie można spróbować. Dziwiłem się jedynie odpowiedzi Hebdy, który źle mnie zrozumiał (fakt, że mogłem inaczej zatytułować temat [już poprawiony za co dzięki]) ... nic nad to. Mój drugi post był odpowiedzią dla Hebdy, wkleiłem go nie widząc że reszta już napisała parę swoich postów-odpowiedzi.. Myślę, że teraz już wszystko jasne i możemy na tym zakończyć offtopowanie.

Co do Twojej sugestii, iż mianem czołg nazywano wszystko" to już to przemyślałem przed napisaniem. Masz racje, jednak pamiętam że opisywano go jako skierowany lufą w kierunku wsi" więc można wykluczyć to co nie ma lufy hehe.
Pzdr
Napisano
Racja Kobierasie, zatem coś jeszcze dopiszę;
Pojazd stał kilkanaście metrów obok domostwa, w zasadzie w centrum wsi gdzie roztoczyła się walka w której poległo kilkudziesięciu młodych niemieckich żołnierzy, „Czołg” niejako miał ich ochraniać. Nie jest to więc „jakiś czołg nie wiadomo gdzie i po co” - mówimy o fakcie dobrze poznanym, konkretnej historii która odbiła się wyraźnie echem aż po dziś dzień choć o szczegółach wiadomo nie wiele. Marka tego „wehikułu” jednak mogła by wnieść pewne nowe elementy w tęcałą historię.
Pzdr
Napisano
wiesz u mnie w miasteczku w samym centrum stał czołg.Wiem tyle co Ty, lecz można dojść jaka była to marka. Historia w moim przypadku wygląda podobnie (podeszwy i piłki z gumy czołgowej).Zapytaj najstarszych osób które to jeszcze pamiętają. Ja mam co najmniej dwóch świadków.Spytaj jak wyglądał itp. Przykładowo mój wujek który pamięta że za miasteczkiem była niemiecka ciężarówka, upiera się że była ona ss.Skąd wie? miała pioruny" i swastyke namalowaną...wiadomo śmieszne.Jednak wiekowego członka rodziny nie przegadam że to pewnie twórczość nasza nie okupanta. Wnioskując zapytaj osoby starsze oraz przeczytaj jaka jest historia regionu.Przykładowo jakie wojska tam stacjonowały.To powinno coś dać.
Pozdrawiam Diakon
Napisano
Witam
Chciałbym zidentyfikować pewien czołg. Niestety JEDYNĄ informacją na ten temat jest to, że z gumy, która była przymocowana w okolicy gąsienic/y ktoś robił potem podeszwy do butów. Historia sprzed 60 lat więc i danych brak. Wiadomo prawie tyle co nic ale może ten mały detal jakoś pomoże ? Osobiście jestem zielony" w tym temacie.
Napisano
Co najmniej kilka czołgów, tudzież wozów posiadało gumowe nakładki na gąsienice :)
Ale spece od sprzętu pancernego na pewno coś ustalą :)
Ja nie jestem autorytetem w tej dziedzinie.
P.S
Hahaha :)
<pozdro
Napisano
po czym mamy Ci powiedzieć co to za czołg?
bandaże gumowe na kołach miała większość czołgów IIwojny.
nakładki na gąski też miały gume.

Co mamy Ci podac?
model?rok produkcji?
imię dowódcy(zapewne adolf H)
hehehe
Napisano
Co najmniej kilka czołgów, tudzież wozów posiadało gumowe nakładki na gąsienice :)
Ale spece od sprzętu pancernego na pewno coś ustalą :)
Ja nie jestem autorytetem w tej dziedzinie.
P.S
Hahaha :)
<pozdro
Napisano
Sprawa jest prosta, nie znam się na czołgach, ich budowie, ekwipunku etc. Szukam tylko info na temat MARKI" czołgu, którego ta sprawa dotyczy, nie mając niestety ŻADNYCH innych wskazówek. Pomyslałem, że może był jakiś konkretny który wyposażony był w jakieś gumy po bokach przy gąsiennicach ... jak mówie jeste mzielony w te klocki. Muszę jednak chociaż spróbować to ustalić bo sprawa jest nie błaha.
Napisano
Kolego napisaliśmy przecież że co najmniej kilka wozów tudzież czołgów miało gumowe nakładki NA gąski. Idealne na podeszwy do obuwia.
Sprawa jest rzeczywiście nie błaha :)
<pozdro
Napisano
Będe chciał podsunąc Wam jakieś inne szczegóły dotyczące tego pojazdu, cokolwiek, anuż się uda. Skoro stosunkowo dużo z nich posiadało gumy" to może uda ustalić mi się jakiś inny detal. Po wojnie wyciągnięto z nigo rozłozone trupy. W jakiś czas potem skakały" po nim dzieciaki. Anuż ktoś jeszcze żyje .... będe pytał.
Tymczasem!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie