Skocz do zawartości

Zagadka - cz. 2

Trooper85

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zaraz tam mniej nieudany"... po prostu dla bardzo doświadczonych pilotów. :)

No i nie kuzyn a zwykła podróba, i to do tego stopnia że w projekcie nawet silnik miał takie jak Mosquito.
Napisano

Wszystkiego najlepszego w 2011 r.

Gwoli usprawiedliwienia - czekałem na potwierdzenie trafności odpowiedzi przez zadającego zagadkę.

Teraz taki.
?

Napisano
Po to dałem łatwe, żeby nie trzeba było potwierdzać. W końcu święta, urlop, i te sprawy...

Co do owej zagadki to niech się inni wykażą. :)

Jako ciekawostkę podam tylko, że jest to konstrukcja jednego z najsławniejszych rosyjskich konstruktorów, ale... jest pewien haczyk. :)
Napisano
To zagadka LeszkaS, więc niech on decyduje. Może zaakceptuje I-4, a może oczekuje innej odpowiedzi?

Ja bym oczekiwał innej. :) Jakiej? Powiem poza konkursem.

Na razie powiem co z tym konstruktorem...
Samolot powstał w biurze Andrieja Nikołajewicza Tupolewa stąd prototyp otrzymał oznaczenie ANT-5, ale jego faktycznym konstruktorem był pracujący w tym biurze Paweł Suchoj. Był to pierwszy samolot zaprojektowany przez Suchoja. Wersja seryjna, przyjęta na uzbrojenie otrzymała oznaczenie I-4. Natomiast samolot ze zdjęcia... ma pewien haczyk. :)
Napisano
To jest I-4 bis zbudowany w jednym egzemplarzu w 1931 roku. Dolny płat został usunięty a górny został zmodyfikowany miedzy innymi poprzez dodanie slotów obsługiwanych przez pilota, Przeprojektowano też okaptowanie silnika, układ wydechowy ........
Napisano
Panowie, chylę czoła przed Waszą wiedzą. To. że zaprojektował go Suchoj, wiedziałem, ale o ręcznie wysuwanych slotach i odjęciu jednego płata to już nie.
Napisano

Testowy XB-24J powstały przez przyczepienie nosa pozyskanego z B-17G # 42-97772 do B-24J # 42-73130.

Spodziewano się polepszenia parametrów lotu maszyny, a dodatkowo poprawy pola obserwacji dla nawigatora i bombardiera, którym w seryjnym B-24J przeszkadzała przednia wieżyczka.

Samolot wykonał tylko 3 loty testowe. Ich rezultaty były tak złe, że z pomysłu zrezygnowano. Uzyskano jedynie nieznaczne zwiększenie prędkości lotu. Inne parametry lotu uległy poważnemu pogorszeniu. Dodatkowo pogorszyła się stabilność lotu, odnotowano drgania usterzenia i szybkie przegrzewanie się silników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie