Skocz do zawartości

Tomaszów Lub.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W imieniu Sekcji Niemieckiej SRH Wrzesień 39 - 28 Infanterie Regiment serdecznie dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w tej rekonstrukcji historycznej.

Może i nie było szału, ale impreza wielce udana a sama rekonstrukcja wyszła bardzo dobrze, mimo kilku wpadek".

Dołączam się do tego co zostało napisane w tym wątku i apeluje do wszystkich rekonstruktorów zarówno po stronie polskiej jak i niemieckiej do baczniejszego przestrzegania ustalonego scenariusza. Wszelkie dodatki" powodują dezorientację reszty uczestników i powodują, często nieprzemyślane reakcje. Tak jak w tym przypadku - mieliśmy zwykłą, brutalną jatkę wobec uciekających rekonstruktorów Armii Polskiej, która nie tylko była nieprzewidziana w scenariuszu, ale do tego niepotrzebna. Mało kto miał już amunicję i musieliśmy ją zużyć na strzelanie do uciekinierów. Co by było gdyby amunicji zabrakło? Czy historycznie pozwolono by uciec jeńcom? Oczywiście nie, a prawie zostaliśmy do tego zmuszeni.

Dziękuję natomiast wszystkim Oficerom Wojska Polskiego, zwłaszcza za scenę rozstrzelania wybranych 8 oficerów, Reszta oficerów przyklęknęła oddając hołd pomordowanym żołnierzom na tych ziemiach 71 lat temu. Wywołało to pewną konsternację, ponieważ wielu z nas (w niemieckich mundurach) bardzo chciałoby do Was dołączyć. Było to piękne i bardzo prawdziwe.

Dziękuję również całej stronie polskiej za to, że nie protestowaliście, gdy prowadziliśmy Was w kolumnie jenieckiej przez największe błoto jakie było. Zrobiliśmy to z Klausem celowo i specjalnie chcąc udramatyzować całe to wydarzenie. Wiemy, że w trzewikach było to bardzo trudne. Dlatego serdecznie Wam za to dziękuję.

Dziękuję całej stronie niemieckiej za wspaniałą atmosferę na polu bitwy, karność i pełne zdyscyplinowanie. Z naszej strony robiliśmy wszystko by trzymać się scenariusza. Wreszcie byli polegli, zabici, ranni. Nie było napoleonki, tylko prawdziwa rekonstrukcja pola bitwy. Wyszło naprawdę bardzo ładnie. Dziękuję Krzysiowi z 17 IR i Januszowi z X DOK za doskonałe dowodzenie ludźmi oraz świetną grę aktorską.

Ogólnie fajnie pracować z ludźmi otwartymi, gdzie łatwo i szybko można dojść do konsensusów. Dziękuję Wam.

I na koniec, serdeczne podziękowania dla Jarka Antoszewskiego, Karola Woldana, Dariusza Gładysza, Andrzeja Gładysza oraz wszystkich innych, dzięki którym, ta rekonstrukcja się udała. Kawał dobrej roboty.

Pozdrawiam serdecznie
Karol Kędzia
28 Infanterie Regiment
SRH Wrzesień 39
www.wrzesien39.pl
Kraków

dziwnym zbiegiem , my KAWALERIA byliśmy wszyscy w sobotę od godz. 18 na polu rekonstrukcji aby ustalić scenariusz i takie tam inne"

Tak żescie kolego Fosgen wraz z cała kawalerią intensywnie ustalali ten scenariusz inscenizacji, ze pod jej koniec pojawiliscie sie chyba całym szwadronem zaraz przy kolumnie jenieckiej jak grom z jasnego nieba z tekstem zeby konczyc przedstawienie, podczas gdy w planie był jeszcze mord na jencach -oficerach ..... nie powiem, z boku musiało wyglądać to dosc komicznie -zołnierze wermachtu konwojujacy jencow polskich , wymieniajacy w tzw miedzyczasie uwagi z polska kawalerią ;-))))) .... szczesciem jakis bardziej kumaty iemiec" was pogonil ( bodajze za pomoca niesmiertelnego a naduzywanego przez Was zwrotu spier.....ac" ;->) ratujac tym sposobem ten fragment inscenizacji.

W imieniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej Die Kampfgruppe Hoffmeyer" chciałbym wszystkim podziękować za wspólny udział w tym przedsięwzięciu.
A zwłaszcza duże podziękowania dla Jarka Antoszewskiego, Karola Woldana oraz wielu innych którzy włożyli dużo serca i wysiłku aby ta rekonstrukcja się odbyła i wypadła jak najlepiej.

Pozdrawiam
Maciej Wszelaki
GRH Kg Hoffmeyer
ir49.profort.org.pl

Agronauto.
Nie Fos tylko Foz.... Polecenie-prośba do Was była przekazana od samego Jarka, jak widać nie wszyscy trzymali się ustaleń lub przekaz informacji zawiódł. Jeszcze raz proszę, tym razem na tym etapie dyskusję zakończmy. I jeszcze raz pozdrawiam.

ja ze swej strony chciałbym podziękować plutonowi wsparcia (granatniki) - nie widac nas na fotkach i na filmiku niestety za bardzo. A swoja robote zrobiliście, za co Wam dziękuję (jak dobrze pamiętam obsługi pochodziły z GRH GOŚ, SRH Wrzesień 39" i GRH 9pp Legionów)

• 2 weeks later...
Dziękuję wszystkim którzy chcieli przyjechać do Tomaszowa i taplać się w błocie .
Szczerze dziękuję wszystkim.
Błędów nie uniknięto ale przy dużych imprezach zawsze błędy się zdarzają.
Zawiodła komunikacja na polu brak łączności radiowej z pododdziałami (radia wysiadły , tak myślę)bo wywoływanie poszczególnych oddziałów kończyło się tylko tym że zgłaszał się Artur pirotechnik.
To powodowało że w pewnym momencie już zrezygnowany siadłem i działo się samo.
Jak już ktoś powyżej napisał ciągle powtarzam - nigdy więcej nie robię żadnej rekonstrukcji,mam dość.
O swojej imprezie wiem tylko tyle że się podobała i Wam i widzom tyle mogę o niej powiedzieć. Jak zmontujemy film to zobaczę jak to wszystko wyglądało.

Jeszcze raz dziękuję

Cytat
O swojej imprezie wiem tylko tyle że się podobała i Wam i widzom tyle mogę o niej powiedzieć. Jak zmontujemy film to zobaczę jak to wszystko wyglądało. koniec cytatu

Mozesz byc Jarek spokojny, wyszlo zajefajnie, bylem na wszystkich trzech edycjach Tomaszowa i uwazam ze ostatnia inscenizacja byla najlepsza ( i w sensie scenariusza i w sensie realizacji - żywioł rulez :-))) ), zreszta jak widzisz po komentarzach, są praktycznie tylko pozytywy.

Oglądałem film z rekonstrukcji. Bardzo mi się podobało, tylko mam pytanie. Od kiedy to polscy żołnierze w 1939 roku uzbrojeni byli w AK-47 i rkm DP. Coś tam się chyba komuś pomyliło. Rozumiem, że 90% oglądających na takie coś nie reaguje, ale skoro jest dbałość o elementy umundurowania i uzbrojenia to takie rzeczy należy nie dopuszczać do pokazania. Pozdrawiam.

Imek ........jak zorganizujesz albo chociaz dasz namiar na kogos kto moze wypozyczyc na inscenizacje strzelajacy rkm Browning wz 28, albo chociaz belgijski Mle30, albo BAR to Twoje pretensje beda zasadne..... chyba masz swiadomosc z uwarunkowan prawnych w naszym kraju i ze strzela sie z tego co udostepniaja firmy wypożyczajace bron.

• 2 weeks later...
Kolego Argonauta jak sobie obejrzysz film to obok tych dwóch broni które wspomniałem były Browningi wz. 28. Czy strzelały tego nie wiem, ale być były. A namiaru ci nie dam, bo jak już kiedyś mówiłem nie jestem ze jednym z was, ale od 20 lat kleje modele pancerne. I takie coś jak widzę to mnie trochę rusza. Nie wiem czy to jest nie dopatrzenie, ale mnie coś takiego denerwuje. Ostatnio miałem możliwość zobaczyć np. amerykański ckm Brownig wz. 1919 zrobiony od podstaw, mogący strzelać amunicją hukową. Jak puścił serię to myślałem że szyby wylecą.

Przy dzisiejszym systemie prawnym niestety mamy sytuację taką albo używamy tylko kb i mamy 2 gór trzy RKM blbo jak chcemy mieć odtworzenie dźwięków pola walki używamy substytutów.

A teraz żeby nie było tak różowo to może koledzy forumowicze zamiast się oburzać na kałachy na rekonstrukcjach wzięli swoje 4 litery i zadziałali na swoich lokalnych posłów na których oddali głos w ostatnich wyborach i spowodowało by to zmianę ustawy która jest chora i odbiega od Europejskich standardów.
Przestańcie biadolić jak baby i wejście się do roboty. Będzie normalne prawo będa normalne rekonstrukcje.

No no kolejny raz ten sam Forumowicz zadaje to samo pytania (dlaczego ak 47 ,a nie broń z epoki) i kolejny raz ktos tłumacz dlaczego (pewnie i tak łumaczenia nie pomogą i za jakis czas przy kolejnej inscenizacji padnie to samo pytanie)upór godny maniaka
cyt(Będzie normalne prawo, będą normalne rekonstrukcje)
nic więcej dodawac nie trzeba -krótko i na temat

Ad 1 Kolego Imek, tedy cie informuje , jako ze widziałem te browningi w wersji live, a nie na filmie from Youtube" ;-)))) i nie strzelał ani jeden z nich bowiem są to jedynie repliki - mniej lub bardziej udane i nic wiecej.
Ad 2 Skoro Kolegę usza" to co zobaczył, to jedyne wyjscie w takiej sytuacji - po prostu nie oglądać... nerwy zdrowsze beda ;-)))
Ad 3 Ckm Browning wz 19 to nie rkm wz 28 - jest całkiem sporo miejsca na instalacje gazową - zresztą to jedyna opcja aby sprzet zagadał, jaka wchodzi obecnie w grę ...... pragne przy okazji kolege uswiadomic ze za wyrob broni ( hukowej tez ) mozna niezle beknac.
Wedle mojej wiedzy nie mamy Polsce Browninga wz 28 ( ani zadnego z jego zamiennikow czyli BAR-a badz chocby FM Mle 30) który byłby jednoczesnie na chodzie i byłoby realne jego wypożyczenie ..... jak bedzie, wtedy pogadamy o realizmie, bo póki co, kolega sie zwyczajnie czepia.

A czy kolega imek46 widział naszą replike CKM wz 30 w wersji LPG.
Jeśli nie to szkoda że swoje zainteresowanie skupił na AK47 i DP.
Sama impreza bardzo fajna błoto dodało realizmu szkoda tylko że faceci na koniach jak co roku odstają od reszty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie