srg.steiner Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Napisano 2 Sierpień 2010 Od paru lat męczy mnie taka sprawa.Pamiętam, że za ieboszczki komuny", początek lat 80-tych lub końcówka 70-tych ubiegłego w., była taka głośna akcja z wydobycia jednego z zatopionych U-bootów przy naszym wybrzeżu.Były wtedy relacje z tego wydarzenia w TV,w programie Studio2 czy jakoś tak.leciało to w niedzielę.Czy może ktoś z was to pamięta? i jak to się skończyło, bo plany z wydobycia były ambitne.a moje śledzenie tego wydarzenia skończyło się na bezpośrednim przygotowaniu do wydobycia,czyli na przymiarce do napełnienia pontonów przymocowanych do kadłuba okrętu.Nie pamiętam w jakim regionie wybrzeża to było,Jastarnia?, Hel?,ale dość blisko brzegu.Pamiętam jeszcze filmy pokazujące stan okrętu,na którym pełno było porwanych rybackich sieci,oraz to,że mówiono iż był to prawdopodobnie okręt szkolny,bo był z tych mniejszych,a nie było widać na nim śladów zatopienia.Może ktoś z was coś kojarzy na ten temat? i jak to się skończyło??pozdr.
landszaft1 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 z tego co wiadomo do dnia dzisiejszego leżakuje koło Helu na dnie ten U-Boot. Podniesienie jego nie ma sensu z uwagi że wewnętrznie okręt jest też zalany wodą oraz resztkami gazów z baterii akumulatorów wydzielający się wodór" oraz kwasami z prawdopodobnie już rozszczelnionych baterii akumulatorów ,co prawdopodobnie powoduje szybką wewnętrzną korozję i jest niebezpieczne, oraz już mocno przerdzewiały korpusu zewnętrzny który był delikatną konstrukcją (pokład, kiosk itd). Po za tym okręt zatonął z całą załogą i jest grobem wojennym .Z tego co pamiętam podobno był to sabotaż bo okręt ma otwarte zawory zewnętrzne, czyli nie mógł już się wynurzyć bo zawory nie dało się zamknąć aby z powrotem napuścić powietrza. I sprawa jeszcze jedna po co go wydobywać ??, jak nie mamy pieniędzy na renowację ORP Błyskawicy , utrzymania w świetności zabytków muzeum wojennego w Gdynia,to po co rozlatujący się trup U-boota na nabrzeżu - aby straszył turystów ?? . Umarł śmiercią wojenną , niech leży w zimnej morskiej toni.
srg.steiner Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Napisano 2 Sierpień 2010 kolego landszaft1,czytaj ze zrozumieniem:) to było w latach 80-tych ubiegłego wieku i za komuny,a nie teraz.Wtedy to ekipa już miała pompować powietrze do pontonów.Poza tym,angole wyciągnęli uboota z dna,i stoi sobie na nabrzeżu rozmontowany na sekcje.w naszych realiach to jest raczej nie możliwe,ale wtedy?? Mnie osobiście interesuje cd.tego przedsięwzięcia.Może gdzieś w archiwach tvp jest coś na ten tem.??
szwejk4 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 myślę że realnie można go wyciągnąc i postawic na nabrzeżu a na sekcje to go w jedną noc go fachowcy od stali rozłożą:)
Cronos Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to przy Polskim brzegu znajduje się parę w naprawdę ładnym stanie. O planowanej akcji wydobycia jednego i ustawienia w Gdańsku coś nawet było pisane na tym forum. Poszukam.
jacenty2004 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 W archiwach to może jeszcze gdzieś jest , bo wtedy nawet transmisyjny wóz wsadzili na statek ... i filmowali , i filmowali ... i gorzała lała się skrzynkami jak to opowiadali uczestnicy tego filmowania :)
steell Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 co do wydobycia to chyba nic nie wyszłohttp://www.explorer.gdynia.pl/Ciekawostki/EXPLORER%20Wraki%20Baltyku.html
srg.steiner Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 no właśnie,szkoda że mi to umknęło wtedy,zapowiadało się dobrze,a wyszło pewnie jak zwykle...,ale ciekawość pozostała
landszaft1 Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 kol. srg.steiner . czytaj moją odpowiedź ze zrozumieniem !!. odpowiedziałem Ci co właśnie było z wrakiem U- Boota z lat 80 bo pamiętam sam co o nim pisano i jak się skończyło, obecnie nikt od 30 lat nie jest zainteresowany jakimkolwiek wydobyciem czegokolwiek z Bałtyku. Były fotoreportaże w tamtym okresie jak przymierzano się do akcji wydobycia razem z filmami z dna w jaki stanie jest okręt i co było skutkiem zatonięcia. U-Boot cały w sieciach i wtedy podano w telewizji że nie będzie wydobywany bo akcja jest nieopłacalna , a okręt w złym stanie i podobno niebezpieczny w wydobyciu oraz główny powód brak funduszy. Owszem wydobyto pod koniec XX wieku na morzu północnym U-boota którego załatwiły samoloty w ostatnich dniach wojny, koszta wydobycia były jednak kolosalne , stoi teraz ten U-Boot w Anglii jako kupka rdzy, koszty renowacji czy nawet zakonserwowania go w formie takiej jak wydobyto okazały się tak wysokie że stwierdzono lepiej zbudować od nowa U-boota niźli podjąć się jakiejkolwiek jego konserwacji , Było o tym parę artykułów oraz fotoreportaż w jakim stanie gnije obecnie. Dlatego reasumując po pierwsze kto ma miałby wydobyć U-boota który leży koło Helu ??, kto to sfinansuje ?? , kto wyłoży kasę na zabezpieczenie?? . Tańsze było by wydobycie na brzeg jednego z uwczesnych okrętów podwodnych które były do niedawna w naszej służbie i zrobić go jako statek do zwiedzania niestety rosyjskie jednostki poszły już na złom" - niestety także rozbija się o fundusze i miejsce ekspozycji, a jeszcze starych Diesli mamy w MW kilka sztuk które dożywają swoich dni i raczej przedstawiają wartość szkolną niż bojową
Marek T Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 Rzeczywiście, była taka akcja prowadzona przez Studio 2, z użyciem jednego z naszych okrętów ratowniczych - LECHA lub PIASTA. O ile pamiętam, były dwa odcinki. W pierwszym pokazywano przygotowania do wyprawy, a w drugim okręt wyruszył w rejs badawczy. Okrętu nie znaleziono i na tym skończył się odcinek oraz zainteresowanie TVP tą sprawą. Akcja miała miejsce raczej w latach 1970tych, bo Studio 2 działało do stanu wojennego. A U-bootów na naszych wodach leży kilkanaście.
srg.steiner Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 kol.landszaft1,dzięki za wyczerpującą odpowiedź i to zrozumienie" :)),chodziło mi właśnie tylko oto, jak to się skończyło,bo samo wydobywanie wraków moim skromnym zdaniem jest bez sensu,bo co potem zrobić z tym żelastwem...,z reszta tamta akcja,zorganizowana tak ni w 5,ni w 10, obecnie też mi coś przypomina...euro2012?? czy jakoś tak? zapowiedzi były szumne...czyli po sprawie.dzięki panowie.:)
cezar81 Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 to jest wrak szkolnego ubota z bazy kriegsmarine w swinoujsciu niedawno o tym czytalem
iron66 Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 VIIC. Głębokość maksymalna 65 m. Wrak leży około 4 mil od portu w Helu, na lewej burcie pod kątem 45°
iron66 Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 U-Boot U-346, typ VIIC. Głębokość 47 metrów. Zatonął 20.09.1943 r. podczas rejsu treningowego. Leży na głębokości 47 metrów, zwrócony dziobem w stron Półwyspu Helskiego. Kadłub gęsto opleciony sieciami rybackimi.Oba skany z magazyno Nurkowanie
iron66 Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 Sonogram wraka okrętu podwodnego U-364" z dnia 12 maja 2006 r. Wykonał Oddział Pomiarów Morskich Urzędu Morskiego w Gdyni pod Helem
cezar81 Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 piszac to jest wrak szkolnego u bota nie mialem na mysli orp.kujawiak na zdjeciu powyzej tylko okret ktory zatonol z bazy a sciu
Razzzz85 Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Witam. Może dałoby by się wrzucić fotki tych skanów w większym rozmiarze, bo te co są to nie za dużo na nich widać :P Pozdro.
iron66 Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 I drugie.Oba pochodzą z magazynu Nurkowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.