Tuszek Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 I wszystko jasne:Na ramionach pagony, zapinane na guziki. Na obydwu rękawach znajdowały się 3 poziome paski służące do mocowania indywidualnego maskowania (na przykład z gałązek)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Czyli to co słyszałem, od dziadka (nosił mundurek w '68, na wycieczce do Pragi).Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Przez ta wycieczke" do dzisiaj nas Czesi nienawidza, a co z mieli wspolnego z bandyckim napadem młodzi zolnierze jak mój wujek -NIC!Ale skoro pisane o deszczykowym to tez dorzuce fotke ciekawej bluzy w ciekawym odcieniu;)Była na interwencji, a raczej brała udział w bandyckim napadzie na Czechów;)Mundur to mundur i powiem szczerze, ze nawet mi sie podoba, napewno bardziej jak pózniejsze wzory;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 kto z szanownych przedmówcow wie jaki to model i dlaczego taki jasny? Moje watpliwosci rozwiał mój przyjaciel Duńczyk którego tato nosił takowy w tych latach;) Mam nadzieje, ze niczego nie pomyliłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Tak było, jak piszesz Leone, na jednej z fotek mój ojciec występuje w prawie białym mundurze, z jego relacji wynika, że dla lansu prali sorty w jakimś środku używanym przez wojska chemiczne do odkażania (ojciec służył w wojskach chemicznych), żeby były białe. Dla ciekawości dodam jeszcze, że w tym czasie (lata 65-67), planowano wprowadzic wojsku berety, w ojca jednostce testowano dla chemików berety w kolorze żółtym !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekonstruktor LWP Napisano 18 Luty 2016 Share Napisano 18 Luty 2016 Witam, wie może ktoś co to za bluza wz. 58 deszczyk", nigdzie w przepisach ubiorczych z 1961 roku tego nie potrafiłem znaleźć. Przypomina trochę krojem oficerską kurtkę wiatrówkę, lecz ma dziwne kołnierze zapinane na guziki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Luty 2016 Share Napisano 18 Luty 2016 Z ciekawości:- guziki?- a ciemu takie zaszewki na kieszeniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekonstruktor LWP Napisano 18 Luty 2016 Share Napisano 18 Luty 2016 guziki z orłem bez korony, wyraźnie brązowe i jaśniejsze od tych używanych w mundurach wz. 68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekonstruktor LWP Napisano 18 Luty 2016 Share Napisano 18 Luty 2016 cała kieszeń, w środku są też pozaszywane takie małe karteczki z numerem 31 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekonstruktor LWP Napisano 18 Luty 2016 Share Napisano 18 Luty 2016 karteczka na numerem 31 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 Jest to bluza munduru polowego Powszechnej Samoobrony czyli poprzedniczki Obrony Cywilnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekonstruktor LWP Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 a mógłbym prosić oz zdjęcie z epoki takiej bluzy, sam nic nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.