Czlowieksniegu Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 Od końca pisząc, może pomysłem jest podwieszenie wątku, gdzie takie ewsy" będziemy kolekcjonować?____________________________________________________________Nurkowie-minerzy Marynarki Wojennej wydobyli i zabezpieczyli 100 sztuk amunicji zalegającej na dnie jeziora Ostrowieckiego (woj. zachodniopomorskie).Akcję przeprowadzili marynarze z Grupy Nurków-Minerów z 12 Dywizjonu Trałowców 8. Flotylli Obrony Wybrzeża. Działali w składzie 8-osobowego zespołu pod dowództwem kpt. mar. Adama Pociechy. Akcję zabezpieczał personel medyczny wyposażony w komorę dekompresyjną.Nurkowie oczyścili jezioro z niewypałów, wydobywając sto karabinowych niemieckich pocisków z czasów II wojny światowej. Była to amunicja głównie kalibru 7.62 mm i 11.43 mm. Zalegała na głębokości około 2 metrów. Nurkowie działali w dwuosobowych zespołach. Amunicję ręcznie przenoszono z kamienistego i zamulonego dna do specjalnych pojemników.O obecności niebezpiecznej amunicji Marynarkę Wojenną powiadomiła policja.Akcję prowadzono przez dwa dni od czwartku do piątku (22-23 lipca). Niebezpieczne materiały zostaną zniszczone na poligonie. Nurkowie – minerzy z 8 Flotylli Obrony Wybrzeża w Świnoujściu wielokrotnie wspierali akcje saperskie w głębi lądu. Brali udział w operacjach podejmowania materiałów niebezpiecznych, m.in. z jeziora Ińsko, jeziora Zamkowego (Wałcz) oraz z rzeki Noteć (Nakło).http://wiadomosci.onet.pl/2201542,11,niebezpieczne_znalezisko_na_dnie_jeziora,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mescalero Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 no wlasnie przeczytalem usilowalem dodac w dolku ale sie nie udalo i osunalem sie na klepisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seeker Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Może by podali koszty całej tej operacji wydobywania 100 niebezpiecznych pocisków karabinowych (a może pistoletowych)? I kto za to płaci? Pan płaci, pani płaci ... :D Normalnie Bareja na maksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Nie che sie czepiac , ale na język samo sie ciśnie stwierdzenie - Tak sie tworzy mit Prawda jest taka że każdy z nas jest po dwókroć ( no prawie każdy ) bardziej debeściackom mieneremWięc pytam po co taki nius. Komu on jest potrzebny. Dla mnie to zwykła ściema,dla laika akt heroiczny. Kto tu jest robiony w balona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 Zubiked- przeczytaj mój wpis, ze szczególną uwagą na pierwsze zdanie.Dwa- z informacjami i nadziejami, że Użytkownicy Forum są debeściackimi ( nowomowa ? ) saperami bym uważał. Akurat Forum jasno określa swój stosunek do tego typu zabaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 I tak i nie !!!Bardziej chodziło mi o manipulacje informacją - kupa będów merytorycznych plus opisy A z tymi debeściakami to bardziej chodzi mi o fakt obcowania z tzw przedmioami skrajnie niebezpiecznymi bo co innego gdyby opisani panowie wybobyli niewybych ( nie niewypał ) a co inego jakieś ruskie szroty co to w zwyklej ziemi się same dezaktywują " Jedyne niebezpieczeństwo ktore ja dostrzegam w pracy w tym konkretnym przypadku to to co moglli by znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 8 osob 100 sztuk 2 metry komora dekompresyjna ... Belkot belkot belkot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 mogli do mnie zadzwonic wpadł bym z magnesem i po krzyku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Słyszałem wczoraj w radio - prawie padłem na zawał... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleeberczyk Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Śmieszne to z deka ale co poradzić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sreberko Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Takie newsy skutkować będą tym, że brzegi jeziora zaroją się od dzieciaków z neodymami i amatorów amunicji. Te 100 sztuk naboi to zapewne drobna część tego co leży w mule. Przy okazji pirotechnicy - amatorzy mogą się natknąć na coś cięższego i nieszczęście gotowe. Jaki sens ma podawanie w mediach namiarów na takie miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 oj głupie jest pokazywanie miejsc gdzie jest amunicja itp , dobrze ze neodymy jeszcze nie sa modne a dzieciak jak kupi to i tak zuci pare metrów wyciagnie kapsle stara patelnie lub utwie magnes i z bekiem wruci do domu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Akcję zabezpieczał personel medyczny wyposażony w komorę dekompresyjną.na 2 metrach no no niezła jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PALADYN Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Rzekłbym,że nawet Pociecha" :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 komora praktycznie zawsze towazyszy płetwalą jest zamontowana na starze którym sie poruszaja a artykuł jak artykuł fantazja pismaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Komora dekompresyjna jest niezbędnym zabezpieczeniem medycznym wszędzie tam , gdzie nurkuje się z butlą. Niezależnie jak głęboko się schodzi. Wydaje mi się że nurkowie schodząc pod wodę nie wiedzieli co tam znajdą - kupkę amunicji od Mośka czy Mausa , czy też np miny moździerzowe. Może też pismaczątko poputało kalibry- nie 7,62 a 7,92 i bynajmniej nie 11,45 od Colta a wredne plotki... Niemniej , artykuł bałamutny wielce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 dla mnei to byłą głupota, byłem podczas tej akcji w poblizu z pikawka, policja mnie pogonila dobrze ze nie bylo wiekszych problemow, w jeziorze znajduje sie mnostwo urwilapek, lecz na brzegu jeziora jest stokroc wiecej, tym sie nikt nie zainteresowal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Komora dekompresyjna jest niezbędnym zabezpieczeniem medycznym wszędzie tam , gdzie nurkuje się z butlą." komora jest potrzebna tylko tam gdzie schodzi się na głębokość większą niż ta na której zaczyna się odkładać azot w krwi, do tego służą tabele dekompresji na głębokości 2 a nawet 5 metrów nie ma to najmniejszego znaczenia czas przebywania pod wodą określa pojemność butli i przepisy. Zapewne tak jak kolega pisał grupa nurków przemieszcza sie standardowo pojazdem z zamontowana komorą i dziennikarz zamieścił tę informacje i tyle.http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekompresja_%28nurkowanie%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.