Skocz do zawartości

Wszystko o Hs-3-Smętek"

pawel888

Rekomendowane odpowiedzi

Były mosiężne i faktem jest że smętek ich nie złapał mimo że zwiększając dyskryminacje kolor powinien być łapany bez zmian.."

Hebda a jesteś w stanie określić na jakiej głębokości były te łuski? Może po prostu były zbyt głęboko na dyskryminację 2/3. Pamiętaj, że w przypadku Smętka im bardziej zwiększamy dyskryminację tym płycej łapie przedmioty zalegające w ziemi.

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

do 1000 na żelastwo to jak najbardziej Salamandra s5 jest godna polecenia gdybyś troszkę dołożył Rutus Proxima też by się nadał można by było wybrać coś ze stajni Armanda lub Sapera np: Midas lub Traper

do 1000 na żelastwo to jak najbardziej Salamandra s5 jest godna polecenia gdybyś troszkę dołożył Rutus Proxima też by się nadał można by było wybrać coś ze stajni Armanda lub Sapera np: Midas lub Traper

Jeśli masz zamiar kupić coś typowo na żelastwo,to bym się grubo zastanowił.Cena hs-3 z 40cm cewką to ponad 1000zł za nowy sprzęt tak więc nie mało.Dyskryminacja bardziej wielkościowa niż ,,kolorowa''-jest słaba.Jest głęboki,szczególnie na duże przedmioty a jego ulubionym metalem jest żelazo.Wcześniej miałem jabla z cewką 40cm którego dałem dla teścia, chodziliśmy po polu i on nim wyciągnął trzy hełmy z głębokości 80 cm przy zmniejszonej czułości tak aby ominąć drobne śmieci.Jabel sprawdza się wyłącznie z dużą cewką i z minimalnie zmniejszoną czułością na tego typu przedmioty.Cena jest niższa,a pozwala uzyskać podobny zasięg.Posiadam hs -3 z cewką 25cm-z 40 cm zasięg będzie zdecydowanie większy.Ogólnie sprzęt na militarkę dobry ale jak dla mnie cena za wysoka.

• 2 weeks later...
:)) We wtorek odbieram HS3 z cewką 30 od p. Smętkowskiego. Mam kilka gdzie wykopałem łączenie masę monet z różnych epok, klamerki carskie i pruskie itp. Pole generalnie przez trzy lata wyczyściłem, czasami moja SOV GT złapię jeszcze jakiś sygnał. Tak właśnie znalazłem klamrę carską, byłą już pod warstwą orną 52 cm. Mam nadzieję że HS3 znajdzie coś ciekawego :)

Witam jak to jest z tym smętkiem bo doszły mnie słuchy że stare modele miały solidniej wykonaną elektronikę niż te które są robione teraz? nie wiem czy to prawda może koledzy się wypowiedzą.A wie ktoś może czemu w ogłoszeniach internetowych np.używana cewka 40 jest droższa niż nowa?? stare cewki były lepsze czy to może już zabytki i z tąd te ceny?

• 2 weeks later...

W związku z tym co napisał kolega Hebda, zrobiłem dziś mały test zasięgu Smętka na kolorową militarną drobnicę.
Test wyglądał tak - wykopałem dołki o konkretnej głębokości 30cm, 20cm 15cm i 10cm po czym zakopałem w nich przedmioty.

Cewka 40cm,
Ustawienia: Ground balance 0 (przełącznik i tak na Discriminate), Tune 5, Volume 10, Manual.

Oto wyniki:

Mosiężna łuska Mauser, zasięgi przedstawiały się tak:
30cm - dyskryminacja 0 - brak reakcji
20cm - dyskryminacja 0 - brak reakcji
15cm - dyskryminacja 0 - złapało sygnał, dyskryminacja 1 - brak reakcji.
10cm - dyskryminacja 0-1 - złapało dobrze sygnał, dyskryminacja 2 jeszcze łapało, ale ledwie ledwie i tylko gdy przyciskałem cewkę do ziemi, przy normalnym trybie chodzenia nie złapał bym sygnału na tej dyskryminacji.

Nabój Mauser (mosiężna łuska z mosiężnym pociskiem):
30cm - dyskr. 0 - brak reakcji
20cm - dyskr. 0 - brak reakcji
15cm - dyskr. 0-1 - złapało sygnał, dyskr. 2 - brak reakcji

Na koniec do dołka powędrowało 5 nabojów Mauser (mosiężna łuska z mosiężnym pociskiem), ułożonych obok siebie tak jak w łódce:

30cm - dyskryminacja 0 - brak reakcji
20cm - dyskryminacja 0-1 - złapał sygnał, 2-3 łapał sygnał ale skrajnie słabo, nie ma szans wychwycić przy normalnym trybie chodzenia.

Oprócz tego do dołka w ramach testu powędrowała też srebrna bransoletka widoczna na zdjęciu. Również w tym wypadku Smętek na 30cm i 20cm jej nie widział.
Z HS-3 mam do czynienia około 4 lat. Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek trafił drobnice typu pojedyncza łuska na głębokości 30cm. Ciekaw jestem Waszych opinii. Jeśli czas pozwoli zrobię kilka testów na trochę większe fanty.

Łuski z amunicji karabinowej i pistoletowej to faktycznie, jak sięgam pamięcią głęboko nigdy mi nie wychodziły (cewki 25 i 30cm), ale smętek na kolor to w ogóle nie jest jakimś super sprzętem.

Choć z drugiej strony kiedyś wytargałem na dyskryminacji puszkę po jakiejś rybnej konserwie (taką większą owalną, w zasadzie jeszcze nie zardzewiałą) z jakich 40 albo lepiej cm, co mnie nieźle zdziwiło. Ziemia to był jakiś taki szary piasek. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że puszka miała wykrojone prawie całe dno i w zasadzie detektor widział tylko pionowe ranty z małymi pozostałościami dna (leżała poziomo). I właśnie przez tę dziwną puszkę tak pamiętam ten przypadek

Co ciekawsze, tereny w miarę czyste od żelastwa, pierwotnie przeglądane przez smętka, a następnie Optimą Rutusa, wcale nie sypały jakoś kolorem przy Optimie.

Ale zawsze powtarzam - smętek to nie jest sprzęt na kolor...

Oczywiście, że wyciągał, ale gdyby pochodził z jakimś drobnicowcem, do tego z cewką DD, wyciągał by w typowym przypadku nieporównywalnie więcej.

Napisałem, że nie jest sprzetem na kolor, bo był projektowany głownie do szukania głębokiego koloru - i w tym jest dobry.

Przy cewce 40cm masz szerokość pasa przeszukania ~20cm, w typowej cewce DD 30cm szerokość pasa przeszukania to właśnie 30cm. 50% więcej - w kubaturze ziemi może być jeszcze więcej.

Ale co ważniejsze - potworne maskowanie koloru przez żelastwo w smętku jest powodem tego, że jeśli tylko w bliższej lub dalszej odległości leży żelastwo - o kolorze można zapomnieć. A nasze pola to głównie żelastwo, i to zwykle bardzo gęste...

• 1 month later...
Witam.Jestem nowy na forum i w ogóle w temacie.Niedawno zakupiłem smętka (używany) z cewką 37 cm ale czytając temat mam obawy czy nie dokupić 30cm .Z tego co piszecie wynika raz że 30 jest najlepsza a obok że 37 i 40 bo głębsze.Sam jż nie wiem - może ktoś coś poradzi czy dokupić 30 czy zostać przy tym co mam .Smętek będzie szukał typowo militarki .No i jak to wszystko się ma faktycznie do mniejszych znalezisk ? czy faktycznie smetek będzie pomijał np odznaczki itp czy będzie reagował tylko na kawał żelastwa " Czytając posty opinie są różne -jedni znajdują nawet maleńkie monetki a inni tylko ogromne fanty typu kanister.Proszę o radę.

powiem tak, miałem z cewką 25, i to była loteria nieraz jakiś tam pfening się trafił czy jakiś kolor, ale HS to sprzęt typowo na złom i nie nastawiaj się na szukanie koloru nim, np haki od plecaka, groszki, łopatki radu tam gdzie ace 150 ładnie bił smętek milczał, dopiero po odgarnięciu darni coś tam pierdział

Witam,podpisuje się pod postem kolegi wyżej.Również miałem hs-3 z cewką 25 cm,szukanie nim drobnicy definitywnie odpada,sprzęt typowy na militarkę.Co prawda zdarzyło mi się też wykryć coś drobnego,ale były to przedmioty płytko zalegające ,do tego dochodzi wolniejsze przemiatanie cewką co też ma wpływ na efektywność poszukiwań.Po zakupie ace 250 jeszcze raz przeczesałem miejsca po hs-3 i nie ma porównania jeśli chodzi o ilość znalezionych monet,odznaczeń i innych drobnych przedmiotów.Dlatego uważam że nie ma sensu zmieniać cewki,choć nie są one drogie-200zł za nową 30cm.

Dzięki za rady. Czyli czy to cewka 30 czy 37 to i tak na jedno wychodzi ? Parametry właściwie te same tylko podobno głębiej bierze - o ile dobrze wywnioskowałem z postów powyżej.w takim razie wymiana cewki na 30 to strata kasy -tym bardziej że ta 37 jest praktycznie nówka.
Jeszcze jedno pytanie - co z tym synchronizowaniem do gruntu ? Ile wypowiedzi tyle teorii ;)
1 - podnosimy wykrywacz na wysokość ok. pasa
2 - przyciskamy przycisk w rękojeści
3 - regulujemy une " na poziom ledwo słyszalnego dźwięku
4 - obniżamy wykrywacz do gruntu i puszczamy przycisk (czy puszczamy jeszcze na wysokości?)

Słyszałem też że po każdym wykryciu jakiegoś metalu trzeba podnieść znowu do pasa i przycisnąć 3 x żeby skasować i wrócić do poprzednich ustawień- ale w instrukcji nic takiego nie ma.???

serdeczne dzięki za naświetlenie sprawy.
Dzwoniłem do P. Smętkowskiego żeby dowiedzieć się czegoś na ten temat z pierwszej ręki ,ale oby dwa telefony podane w pierwszym poście odpowiadają że są nieosiągalne.Czy zmienił się kontakt czy po prostu pech?

@ melchior71:

1. Różnica zasięgów pomiędzy cewkami 30 i 37cm to będzie max 10% na korzyść 37 więc tak bardziej symbolicznie.

Główna różnica to pas przemiatania - w 30 masz około 14cm, w 37 około 18cm.

A poza tym waga - 30 jest zdecydowanie lżejsza ;).

2. Jeśli chodzi o Balans Gruntu (po twojemu synchronizację) to poczytaj sobie mój post w tym wątku z
2012-05-31 13:41:26 - tam są dokładnie opisane procedury balansu dla wszystkich trzech trybów.
W dalszych postach też jest parę ciekawych rzeczy.

3. Pracując na AllMetal detektor rozstraja się co jakiś czas - niekoniecznie po najechaniu na obiekt - statyk po prostu tak już ma. Resetuje się normalnie - naciskając przycisk podczas przemiatania. I raz wystarczy.

Przy prawidłowo zestrojonym do gruntu wykrywaczu nie ma znaczenia na jakiej wysokości będzie sonda podczas zerowania - jeśli pod sondą nie ma jakiegoś obiektu.

Natomiast, jeśli będziesz resetował (zerował) smętka nad obiektem, wtedy będziesz miał symulacje pin-pointu - można wtedy bardzo precyzyjnie określić położenie obiektu.