obert8 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Dzisiaj w radiu wawa podali ze trafili jakiegos goscia chyba z Łodzi Sprzedawal rzymskie monety i artefakty na alledrogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Prawie jak radio Erewań...http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8046846,Handlowal_rzymskimi_monetami_w_internecie__Mial_ich.html Mężczyznę podejrzanego o paserstwo zabytków archeologicznych zatrzymali dolnośląscy policjanci. W jego mieszkaniu funkcjonariusze znaleźli blisko 700 rzymskich monet z brązu i mosiądzu.48-latek sprzedawał zabytkowe monety na internetowych portalach aukcyjnych, a na jednej monecie zarabiał od kilku do kilkunastu zł.Policjanci odzyskali blisko 700 monet rzymskichCenne znalezisko zostało przekazane biegłym z zakresu archeologii i numizmatyki, którzy ocenią wartość i pochodzenie wszystkich monet. - Zabytki archeologiczne wykopane z ziemi są własnością Skarbu Państwa. Osoby, które je znajdą, są zobowiązane powiadomić o tym konserwatora zabytków, w przeciwnym razie mogą odpowiadać za przywłaszczenie mienia i grozi im do trzech lat wiezienia - mówiła Magdalena Kruaze z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu.Policjantka przypomniała również, że na prowadzenie wykopalisk trzeba mieć zgodę wojewódzkiego konserwatora zabytków. W przeciwnym razie prowadzenie prac archeologicznych jest nielegalne i zagrożone karą grzywny, aresztu lub ograniczenia wolności.Zatrzymanemu 48-latkowi za paserstwo grozi pięć lat więzienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2010 zgadza sie dolnoslaskie moja pomylka pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wow Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Dziś wpadają po monety,jutro po łuski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2010 a potem po kulki szrapnelowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Tylko nie napisali,że to był donos pana archeologa,który przegląda alledrogo i kombinuje komu by tu zamieszać w życiorysie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 700 monet rzymskich,w U.K. monety rzymskie można sobie kupić bez problemu na pchlim targu od funciaka w górę jeszcze z zaproszeniem proszę sobie wybrać najładniejszą"a u nas się ściga za takie cóś,Polska to jednak dziwny kraj,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Posiadając monety teraz jest się przestępcą. Posiadanie jakich rzeczy będzie ścigane w następnej kolejności? znaczki? medaliki? psie numerki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Po lekturze pisma Policja" myślę że nieśmiertelniki.Masz nieśmiertelnik = rozkopałeś grób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koras11 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 czegoś nie rozumiem ,dlaczego ma odpowiadać za paserstwonie jest przecież podane skąd posiada te monety może nabył je legalnie w normalnych krajach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Nie trzeba jechać do UK żeby sobie kupić rzymki, niedawno na giełdzie widziałem tego od ... i to w takich stanach że z daleka widać wykopek. Gość zdaje się nie posiadał wykrywacza, a pomimo tego się nie wytłumaczył to bardzo źle wróży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koras11 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 w tym momencie na allegro jest 324 aukcje numizmatów antycznych czyli tyle mamy potencjalnych paserów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 90% brązów zapewne nie zostało podniesionych na polskiej ziemi, tylko są to pewnie egzemplarze przywiezione z Bałkanów i Południa.Poza tym żadna ustawa nie reguluje tego, jakimi monetami wolno a jakimi nie wolno handlować, dlatego dziwie się co to za medialny bełkot i szum.Gdyby przedmioty te były wpisane na listę dziedzictwa narodowego - jak najbardziej, natomiast nie wierzę w to iż tak jest rzeczywiście.Ten złom numizmatyczny, bo inaczej tego nazwać się nie da - w.g. mnie nie pochodzi nawet z ziem leżących blisko naszego kraju, a poza tym nie udowodniono żadnych wykopalisk, a trajkoczą już że na ich prowadzenie trzeba mieć zgodę.Chyba nikt z nich nigdy nie był i nie widział straganów na jarmarkach w basenie Morza Śródziemnego, a zwłaszcza na Bałkanach.Proponuję niektórym zaniechać pisanie, jeżeli nie mają bladego pojęcia o występowaniu brązów na terenie Polski i w jej okolicach.Zwłaszcza jeśli na fotce widać zbieraninę monet z różnych okresów, i różnych władców.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokers Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Będąc kilka lat temu na wakacjach w Chorwacji w miejscowości Pula widziałem mnóstwo takich małych straganów z rzymskimi monetami. Jak dla mnie ten marny artykuł nie trzyma się kupy - nie podano pochodzenia monet, jednakże nie zapomniano co nieco wspomnieć o nielegalnych wykopaliskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczyk96 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Ciekawy jestem kto napisał ten artykuł i na jakiej uczelni kończył dziennikarstwo.Przyzna się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 A tam się przyzna.I oczywiście sprostowania się nie doczekamy.Najwyżej ten handlarz pozwie Policję o nieuzasadnione budzenie o świcie.PS Jestem za tym by rabusiów stanowisk archeologicznych wieszać za rozmaite wrażliwe części ciała.Niemniej w polskim prawie obowiązuje coś takiego jak rzetelność badania dowodów i domniemanie niewinności.A posiadanie i handel numizmatami i dowolnymi zabytkami w tym archeologicznymi jest w pełni legalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 Zależy jak się ma handel do pozyskiwania przedmiotów.Jeżeli są z szemranego źródła (szaber, przemyt), to generalnie po zawodniku.Oprócz rachunku z kupna za granicą, powinno się posiadać ważną zgodę na wywóz, chyba że kraj zezwala na wywóz zabytków bez jej wydania.Ważna jest także interpretacja prawa wwozu (niektóre kraje wymagają potwierdzenia wwozu zabytków w swoje granice, był nawet chyba taki projekt w PL ale nie wiem czy funkcjonuje).ps. Oczywiście rabuś pod każdym względem powinien usmażyć się w piekle, nie tylko ten od stanowisk archeo, ale także od każdej innej dziedziny.Sądzę iż jeżeli sprawa wyjaśni się, i prawo nie zostało złamane - pozew nie da wiele.Chyba że udowodni się, iż ze strony władzy to nie były działania prewencyjne, a pomówienie.Boli fakt iż od razu robi się z kogoś złodzieja.Jeżeli nie szanujemy się nawzajem w relacjach Rząd-Obywatel, Media-obywatel, itp. to jak mamy budować sprawne państwo?pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 No właśnie handel do pozyskania ma się nijak. Ty jako właściciel nie musisz w żaden sposób udowadniać że nabyłeś legalnie - to tzw organy" muszą ci udowodnić że wykopałeś na stanowisku archeo. Lub że nabyłeś w złej wierze - np na aukcji gdzie w opisie stało świeży wykopek". W innym wypadku , jeżeli sam się nie podłożysz ( a zawsze możesz wycofać niekorzystne dla siebie zeznanie) to organy" tylko się skompromitują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczyk96 Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 Erih wyprzedziłeś mnie.Pozdrawiam! Myślimy zbieżnie.Ale niestety,ja twierdzę,że czasy zmieniają się szybciej niż ludzie i ich mentalność.I nie wystarczy życia jednego pokolenia żeby to zmienić.Temida w państwie prawa musi być ślepa,i to O N A musi mi udowodnić moją winę.A dokąd tego nie zrobi to jestem już obywatelem europy.Natomiast na naszym poletku wystarczy stara zasada.Jak prokurator Cię trzyma za rękę,to ty do niczego się nie przyznawaj i wszystkiemu zaprzeczaj!Mów,że nikogo nie znasz i nic nie pamiętasz,byłeś pijany i jechałeś taksówką.A ręka?To nie jest moja ręka!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 Jak już wyżej napisałem,jest to donos pewnego archeologa. Nie wiem co miał na celu uzyskać, ale przypuszczam,że jakiemuś koledze chciał zrobić przysługę żeby wygryźć konkurencję albo sam ma w tym jakiś interes? Miejscowa policja jest zażenowana samym faktem, że musi wyjaśniać sprawę przeciwko w/w. Sam zarzut o paserstwo jest tak absurdalny jak 2 dodać 2 jest równe 3. Ale jak to się mówi,do różnych szkół chodziliśmy. Pisząc w/w. Jest to mój bardzo fajny znajomy z którym łączy mnie jego pasja starociami jak i mnie. Jak to miło było rozmawiać o władcach Rzymu, ich wasalach. Czego dokonali a co jeszcze mogli dokonać? A za przeproszeniem taka jedna menda próbuje z pasjonata zrobić przestępce. Ta menda. Tak dobrze napisałem, bo nawet nie ma zielonego pojęcia ile ten człowiek dobrego zrobił, przekazując różne bardzo ciekawe monety do okolicznego muzeum, bezinteresownie za miłe słowo dziękuję" od dyrektora muzeum. Staram się pomóc koledze jak tylko potrafię a min. chciałbym niniejszym podziękować naszemu wspólnemu pasjonatowi koledze Arturboratowi z forum odkrywcy za porady, które mi udzielił na priv.jak i innym którzy wypowiadali się na forum.I jeszcze jedno, kiedy najdą te czasy, że nie będziemy musieli udowadniać, że nie jesteśmy wielbłądami.Z poważaniem tadziu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 ciekawy zbiór,pytanie ?? czy je wszystkie wykopał?? jak tak to właściciel ma zapewne około 500 lat,następny lewacki podstęp,zwykły kolekcjoner,miłośnik to wszystko,,policja i biegli zawsze coś znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 co do wywozu to w latach 90 targało się tego do polski w potężnych ilościach,bałkany,litwa,obecnie nikt nie jest wstanie przedstawić danych i konkretów z tego okresu,ale można nabyć za 2 zł,monetkę,obecnie na zachodzie ceny od100 euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 26 Czerwiec 2010 Share Napisano 26 Czerwiec 2010 stg1971.Wszystkie monetki kupione na giełdzie we Wrocławiu.Kolega nie posiada w domu nawet łopaty.Pytasz czy ciekawy zbiór? Total dobrze to określiłzłom numizmatyczny". I jest to trafne określenie. Jak się kupuje większą ilość to koszt takiej monetki wynosi nie wiele więcej jak złotówkę.Tak jedną złotówkę.Po wybraniu dla siebie części monet resztę odsprzedawał na alledrogo. I najbardziej przerażające jest to,że z tego tytułu próbuje się zrobić z człowieka przestępcę.Pozdrawiam. tadziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 26 Czerwiec 2010 Share Napisano 26 Czerwiec 2010 panie tadeuszu jak pan śmigasz po giełdzie staroci po wrocku to od około 15 lat można nabyć takie monetki od sprzedających bułgarskich rumuńskich kolekcjonerów za grosze,nawet nie trzeba posiadać łopatki aby coś mieć w domu!!!więc jakie przestępstwo i z jakiego art.???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.