les05 Napisano 14 Czerwiec 2010 Autor Napisano 14 Czerwiec 2010 Ponieważ wycofywanie z Afganistanu czas zacząć, to może należałoby poszukać jakiejś militarnej pamiątki i przywieść ją do kraju. Będzie przypominała wyprawę, która przeciągnęła się na kilka ładnych lat. Taką pamiątką po przygodzie irackiej jest piękny B36, a po afgańskim wojażu co? Do Afganistanu lata Herkules i Casa, więc po rozłożeniu na części małago czołgu czy działa transport nie powinien być przeszkodą. Oczywiście w zamian możemy zostawić coś z naszego sprzętu. Mam nadzieję, że nasi wojacy już wpadli na ten pomysł. A jak nie, to może im podpowiedzieć?pozdrawiamles05
Nadwojciech Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 36tka z Iraku dotarła,szkoda że UR zdobyty" przez Amerykanów nie.A wracając do tematu oprócz FT 17 parę hiciorów" by się tam znalazło.
wilcz Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Hercules od dawna już nie lata, świetni polscy piloci nie zauważyli że rozpędzili maszynę w nurkowaniu (!) aż do uszkodzenia struktury płatowca.Teraz to Afgańczycy będą mieli piękna militarną pamiątkę, bo samolot do kraju już nie wróci.
s_boj Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 są jakieś zdjęcia tego B-36? gdzie w Polsce można go obejrzeć?a co do Herkulesa - ponoć mamy ich kilka, także może coś zostanie w Polsce na przyszłość do muzeum :)
les05 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Oczywiście chodziło mi o M36 z Żagania. W sieci są zdjęcia to możesz zobaczyć. B36 to nie ta bajka.
Cronos Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Sprzęt i tak zostawią, a to co mieli by przywieźć, pewno już dawno spakowane jest przez innych.
s_boj Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 zaraz, zaraz, opanujmy ten chaos :)M36 Jackson - niszczyciel czołgów - to jednoConvair B36 Peacemaker - to ciężki (rozmiar 50/70 metrów) bombowiec wielkiego zasięgu pomyślany pod bombkę jądrową.Uściślijmy więc - M36 w Polsce w postaci wydmuszki gdzieś na zdjęciach w necie widziałem. B36 na zdjęciach w necie też widziałem i wiem, że jego istnienie to niejebajka :), ale jaki to ma związek z ewentualną szansą pozyskania tego latadła dla polskiego muzealnictwa?
les05 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 poprawię bo s_boj znowu będzie opanowywał CHAOS :)les05
Trooper85 Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Jako pamiątkę z Afganistanu to w tej chwili można przywieźć co najwyżej wypalonego BeWuPa", BeTeeRa" czy inną pozostałość po Armii Czerwonej. Ludzie nie są ślepi ani głupi i przez te kilka lat stacjonowania tam różnych wojsk Afgan został dość dokładnie wyczyszczony z ciekawostek. A trochę tego było, nie tylko pancerka ale np. wraki włoskich i brytyjskich samolotów z lat 20/30. Jeśli coś interesującego jeszcze się ostało to albo bardzo mocno zakopane w zwałach wojennego złomu albo w miejscu tak niedostępnym, że nikt nie miał szansy zwrócić na to uwagi.
les05 Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 O M36, który przyjechał do nas z Iraku, już wiemy. Ale to nie jedyny prezent znad Zatoki.Wygrzebałem notatkę z 2006 r. o innych zdobyczach. Warto przeczytać.les05Iracka kolekcja broni" dla Muzeum Wojska Polskiego Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie wzbogaci się niebawem o niezwykłą kolekcję - ponad sto sztuk broni palnej, białej i min znalezionych przez polskich żołnierzy wielonarodowej dywizji Centrum-Południe w Iraku. Akcje, w których przechwytywano broń, prowadzą, z udziałem sił amerykańskich, elitarne polskie jednostki - batalion manewrowy z 25. Brygady Kawalerii Powietrznej z Tomaszowa Mazowieckiego oraz Batalion Specjalny z Lublińca. Ostatnio w operacjach zatrzymania terrorystów czy przechwytywania broni uczestniczą też wyszkoleni przez Polaków żołnierze irackich sił specjalnych. Najbardziej niezwykłe zdobyczne egzemplarze stały dotychczas w holu siedziby dowództwa dywizji. Każdy karabin, moździerz czy granatnik jest opatrzony zwięzłym opisem modelu oraz akcji, w której został przechwycony. W kolekcji jest broń domowej konstrukcji, radzieckie pepesze, a nawet broń sprzed drugiej wojny światowej. Są też kałasznikowy używane obecnie przez wiele armii świata i karabiny strzelców wyborowych. Do tej pory całą znalezioną broń siły koalicyjne niszczyły w Iraku zgodnie ze specjalną procedurą. Dowódca dywizji gen. Piotr Czerwiński uzyskał jednak od władz irackich i polskich zezwolenia na przewiezienie tej broni do kraju. Iracka kolekcja" ma docelowo stanowić ekspozycję w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Obejmuje 18 pistoletów i rewolwerów, 52 pistolety maszynowe, 10 egzemplarzy broni białej, 3 granatniki przeciwpancerne, 3 moździerze i 24 różnego typu min i pułapek wybuchowych. Gdy wystawa była jeszcze w dowództwie, na każdym egzemplarzu broni obok opisu wisiała inskrypcja: tego nie będą już do nas strzelać".
a.korbaczewski Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 ja bym proponował zrobienie kolekcji AK47 wraz z bagnetami we wszelkich wersjach i podróbach i taki irak i afganistan to chyba ułatwia
jacenty2004 Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 puszki po coca coli niech przywiozą to są dopiero perełki :) jaki kraj takie i historyczno - militarne zdobycze do muzeum :)
jankes81 Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 A ja wam powiem że nie ma czego od nich przywozić bo jeśli chodzi o militaria to niczego swojego nie mają, a co to była by pamiątka czołg czy transporter pochodzący np z ZSRR. Ale zawsze można wypchać wielbłąda :)
jankes81 Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 les05 byłeś ? ja na III pkw C" 2plzmot WAZI KWA, SHARANA, WARRIOR pozdrawiam
Nadwojciech Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 Akurat Radzieckich pojazdów z Afganistanu to bym nie tak nie olewał.Bo było tam w użyciu parę typów których w Polsce niema.A ja bym chętnie w kraju zobaczył np BMD 1.Jak jest możliwość to należy je przywozić.
Trooper85 Napisano 27 Czerwiec 2010 Napisano 27 Czerwiec 2010 BMD 1 na 100% można pozyskać z miejsca dużo bliższego niż Afgan i w dużo lepszym stanie niż wrak po ciężkich przejściach. Trzeba rozmawiać ze wschodnimi sąsiadami. Trochę offtop ale się zapytam: wie ktoś co się stało z samolotami które Irakijczycy pozakopywali na pustyni (min. MiG-25)? Któryś z krajów Koalicji coś z tego pozyskał czy wszystko poszło na złom?
jankes81 Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 A może warto przywieść z Afganistanu kolekcje pistoletów i muszkietów skałkowych itp które były wyrabiane przez Afgańskich rzemieślników w poprzednich stuleciach, osobiście myślę że nie ma sensu przywozić czegoś co nie wywodzi się bezpośrednio z kultury militarnej" Afganistanu tylko zostało tam sprowadzone przez inne wojskahttp://www.allegro.pl/item1092957246_piekny_inkrustowany_skalkowy_pistolet_1806_r.html
morena Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Niestety nie jestem wstanie dodać zdjęcia z Bazy włosko-greckiej z nietypową tankietką.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.