Skocz do zawartości
  • 0

Polski zamek karabinowy niepodobien do innych

irhabi

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chodzi ci o ten 2 z lewej w dolnym rzędzie? Podobny do mosina ale to tylko luźna sugestia daj lepsze fotki oczyść też je trochę. Poza tym masz tutaj istotne elementy broni palnej wg ustawy.
Napisano
hehe, mam pytanie, serio czy zartujesz? :D takie zamki szrotowate na allegro na legalu mozna kupic i stad pytanie kupujesz faktycznie legalnie niepodlegajacy przedmiot pod jakze ciekawe nasze polskie ustawy czy nie? i sa klopoty o taki kawalek zelaza? pytam bo wiem ze ciagle takie sie spredaja na alle
Napisano
To zależy tylko od tego na kogo się trafi i jak bardzo ktoś się będzie chciał doczepić. Normalny zobaczy ze to szrot i machnie ręką, upierdliwy będzie chciał zrobić z Ciebie terrorystę. Ale raczej żaden sąd za taki szmelc wyroku nie da, co nie zmienia faktu że nieprzyjemności można trochę mieć.
Napisano

Tu masz jeszcze jedną fotkę zamka dokładnie ten sam. Rada, jeśli masz to w domu to lepiej się tego pozbyć.Pewnego dnia mogą zapukać do twych drzwi. Ja osobiście pozbyłem się wszystkiego po nalocie.

Napisano
Tak jak koledzy mówią ustawa mówi,że zamek jest istotnym elementem broni, nieważne czy zardzewiały czy nie, bo o tym w ustawie nie ma, ustawa nie stwierdza co jest zdatne do użytku a co nie. Pytanie czy trafisz na upierdliwca , który chce sobie podbić statystykę wykrytych errorystów i handlarzy bronia" czy na kogos z głową na karku. Ja tylko stwierdziłem fakt iż ustawa stwierdza,że zamek to istotny element broni. pozdr
Napisano
nie prawda mosiny też były w przedwojennym uzbrojeniu np. policji panstwowej przerobione na na nabój mausera, wiec teoretycznie móznaby takie cos we wrześniowym zrzutowisku trafić.
Napisano
ten zamek bardziej jest podobny do Berthiera niż do lebela chociażby ze względu na kształt gałki zobacz na link
http://www.collectiblefirearms.com/Pictures2009/manb_0044-01.JPG
Napisano
W sumie to nawet za bardzo na główkę rączki zamkowej się nie popatrzyłem, tylko zasugerowałem się kształtem kurka i proporcjami zamka. A pod tym względem akurat oba karabiny są bardzo podobne
Napisano
zebu74, wystarczy ze ja zamieszałem, nie musisz macić jeszcze bardziej

porównaj sobie jak wygląda kurek zamka w Mosinie http://www.ioh.pl/bron_strzelecka/img/Mosin_zut_z_tylu.jpg
a jak ten na zdjęciu

Berthier i koniec, jacenty i pono dobrze piszą
Napisano
Po bliższym przyjrzeniu się też stawiam na Berthiera, Lebel faktycznie ma grzybek nie regularną kulkę. Poprawiam się Mea culpa. A poza tym czy mosin nie wszedł póżniej do uzbrojenia, z tego co wiem to mausery lebelki i berthiery były we wrześniu w uzbrojeniu WP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie