irhabi Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 W depozycie wrześniowym znalazła się ta czarna owca (na dole). Od jakiego karabinu?
lew_1988 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Chodzi ci o ten 2 z lewej w dolnym rzędzie? Podobny do mosina ale to tylko luźna sugestia daj lepsze fotki oczyść też je trochę. Poza tym masz tutaj istotne elementy broni palnej wg ustawy.
michal123456789 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 hehe, mam pytanie, serio czy zartujesz? :D takie zamki szrotowate na allegro na legalu mozna kupic i stad pytanie kupujesz faktycznie legalnie niepodlegajacy przedmiot pod jakze ciekawe nasze polskie ustawy czy nie? i sa klopoty o taki kawalek zelaza? pytam bo wiem ze ciagle takie sie spredaja na alle
Trooper85 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 To zależy tylko od tego na kogo się trafi i jak bardzo ktoś się będzie chciał doczepić. Normalny zobaczy ze to szrot i machnie ręką, upierdliwy będzie chciał zrobić z Ciebie terrorystę. Ale raczej żaden sąd za taki szmelc wyroku nie da, co nie zmienia faktu że nieprzyjemności można trochę mieć.
Trooper85 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 tak http://www.fortunecity.com/meltingpot/lodge/616/lebel.html
RADNORI Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Tu masz jeszcze jedną fotkę zamka dokładnie ten sam. Rada, jeśli masz to w domu to lepiej się tego pozbyć.Pewnego dnia mogą zapukać do twych drzwi. Ja osobiście pozbyłem się wszystkiego po nalocie.
lew_1988 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Tak jak koledzy mówią ustawa mówi,że zamek jest istotnym elementem broni, nieważne czy zardzewiały czy nie, bo o tym w ustawie nie ma, ustawa nie stwierdza co jest zdatne do użytku a co nie. Pytanie czy trafisz na upierdliwca , który chce sobie podbić statystykę wykrytych errorystów i handlarzy bronia" czy na kogos z głową na karku. Ja tylko stwierdziłem fakt iż ustawa stwierdza,że zamek to istotny element broni. pozdr
lew_1988 Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 nie prawda mosiny też były w przedwojennym uzbrojeniu np. policji panstwowej przerobione na na nabój mausera, wiec teoretycznie móznaby takie cos we wrześniowym zrzutowisku trafić.
lew_1988 Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 http://www.weu1918-1939.pl/piechota/karabiny/mosin/departament_piechoty_karabiny_mosin.html -były juz wtedy mosiny.
pono0 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 ten zamek bardziej jest podobny do Berthiera niż do lebela chociażby ze względu na kształt gałki zobacz na link http://www.collectiblefirearms.com/Pictures2009/manb_0044-01.JPG
irhabi Napisano 8 Czerwiec 2010 Autor Napisano 8 Czerwiec 2010 Mosiny znam dobrze, to nie jest zamek od mośka. Więc będzie berthier. Dziękuję Szanownym Kolegom.
jacenty2004 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Bo to zamek do Berthiera , a nie do Lebela .
Trooper85 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 W sumie to nawet za bardzo na główkę rączki zamkowej się nie popatrzyłem, tylko zasugerowałem się kształtem kurka i proporcjami zamka. A pod tym względem akurat oba karabiny są bardzo podobne
zebu74 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Lebel na pewno nie,wygląda na niekompletnego mośka tzn bez naciągu.
Trooper85 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 zebu74, wystarczy ze ja zamieszałem, nie musisz macić jeszcze bardziejporównaj sobie jak wygląda kurek zamka w Mosinie http://www.ioh.pl/bron_strzelecka/img/Mosin_zut_z_tylu.jpga jak ten na zdjęciuBerthier i koniec, jacenty i pono dobrze piszą
RADNORI Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Po bliższym przyjrzeniu się też stawiam na Berthiera, Lebel faktycznie ma grzybek nie regularną kulkę. Poprawiam się Mea culpa. A poza tym czy mosin nie wszedł póżniej do uzbrojenia, z tego co wiem to mausery lebelki i berthiery były we wrześniu w uzbrojeniu WP
irhabi Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 W depozycie wrześniowym znalazła się ta czarna owca (na dole). Od jakiego karabinu?
Pytanie
irhabi
W depozycie wrześniowym znalazła się ta czarna owca (na dole). Od jakiego karabinu?
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.