Czlowieksniegu Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Napalm... najlepszy napalm.A na co dzień- wanilia we wszystkich możliwych wcieleniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Off" w pomarańczowym opakowaniu (spray) nawet daje radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 trzeba sie ruszac, sa do kupienia amerykanskie mundury na dzungle nasaczane specialnym srodkiem podobno dziala , ja juz sie do komarów przyzwyczaiłem i nic nie stosuje :) poprostu trzeba sie ruszac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 http://www.allegro.pl/item1082304800_repel_97_deet_najmoc_120ml_komary_kleszcze_meszki.htmlA takie coś??97% DEETSprawdzał to ktoś na sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Zakupiłem ostatnio na allegro ultra dźwiękowe odstraszacze komarów, pająków, a nawet i gryzoni. Siedząc na działce rozstawiłem dookoła stołu trzy sztuki i czekałem na efekty. Długo czekać nie musiałem, ale za to smarować pochlastane nogi musiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Ja kupilemrepel 55, to samo co 97 tylko dziala odrobine krocejPotestuje to opisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Czy nikt z Was babci nie miał? Ja kupuje krople miętowe,mieszam z wodą i wlewam do pojemnika z rozpylaczem. Psikam się i po kłopocie. Powtarzam psikanie po około godzinie. Stosuję to już od wielu lat i z komarzątkami mam święty spokój. Normalnie wycofują się na z góry upatrzone pozycję i dają mi święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milus Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Dani- te muchy to tzw. ślepaki a nie żadne końskie muchy- wiem co mówie. Zajadłe to niesamowicie, a jak wyczuje wode to już masakra. Brutus- też ma ULTRATHON 3M, jest dobry ale mógłby być lepszy. Strasznie sie klei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Mij koles smaruje sie octem...troche smierdzi ale daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Kto przetrstował juz preparatu:z allegro bo mam zamier kupić3M ULTRATHONMUGGAAutanNie wiem na co się zdecydować, ponnoć preparaty w mleczku są lepsze.Ja narazie prztestowałem polskiego BROSSa w spray-u >> SZIT na 15-20 min !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stangret Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Ultrathon jest rewelacyjny. Bije wszystkie inne środki na głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 15 Lipiec 2010 Share Napisano 15 Lipiec 2010 Wczoraj na polu i łące komary to pikuś, ale właśnie te końskie muchy masakra! I pytanie ten preparat z allegro działa na nie? czy może wysmarować się jakimś środkiem dla bydła?:)w ogóle miał ktoś ten Repel 97% DEET? daje rade?pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebelwerfer Napisano 15 Lipiec 2010 Share Napisano 15 Lipiec 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C4%85k_bydl%C4%99cyNiezły syf: Dla ludzi są niebezpieczne z tego względu, że są przenosicielami takich groźnych chorób, jak: tularemia, wąglik oraz pasożytów – świdrowców i nicieni.:-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skullmen Napisano 16 Lipiec 2010 Share Napisano 16 Lipiec 2010 najlepszy patent to olejek waniliowy , stosowali to ostatnio u nas kamieniarze pracując w lesie przy nagrobkach , przyznam ze nie wierzyłem a jednak działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Lipiec 2010 Share Napisano 16 Lipiec 2010 A co ja ( że niby skromny inaczej jestem :-) napisałem parę dni temu?Choć nadal uważam, że napalm lepszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 Wanilia działa, jednak trochę krótko, trzeba się obficie smarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 Można użyć ultradźwięków :) sprawdzone.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 http://www.exsite.pl/programy_soft/55125-rs-odstraszacz-komaruw-anti-mosquito.htmlmoże coś w ten deseń?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 http://download.cnet.com/3001-2056_4-10070392.html?spi=28c734c3f24da42223bcc80cad4d7be3a może to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 a to podobno na telefon... nie wiem czy działa nie sprawdzałem w terenie...http://programy.pcworld.pl/mobile/programy/3016/AntiGnat.Anti.Mosquito.Odstraszacz.komarow.1.0.Java.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 Poczynając od maja, a kończąc w październiku, komary dają się silnie we znaki, zwłaszcza o zachodzie słońca. Psują przyjemność odpoczynku na tarasie czy balkonie, a ich uporczywe brzęczenie przeszkadza spać nawet największym śpiochom. Komary należą do owadów najbardziej dokuczliwych, których bolesne ukąszenia wywołują swędzenie, bąble, a nawet - u osób bardziej wrażliwych - podwyższenie temperatury ciała. Rozdrapanie zadanej przez nie ranki może spowodować zakażenie. Komary należą do rzędu muchówek, podrzędu długoczułkich i rodziny owadów komarowych, która liczy 2700 gatunków, z czego w Europie występuje kilkadziesiąt. Komary mają delikatne, smukłe ciało o niewielkich rozmiarach: od 4 do 8 mm, długie nogi i wąskie, pokryte łuseczkami skrzydła. Samce odżywiają się wyłącznie nektarem i wodą. Mają krótkie kłujki przystosowane do ssania. Samice, przeważającej części gatunków, są krwiopijne i wyposażone w dobrze wykształcone, sterczące do przodu narządy gębowe typu kłująco-ssącego. U wielu gatunków dopiero pierwsze pobranie krwi, choćby tylko jednorazowe, umożliwia samicom produkcję jaj, przy czym ilość pobranej krwi przewyższa często dwu- i trzykrotnie wagę owada. Dorosłe owady żyją na lądzie, natomiast ich larwy w wodzie lub w pobliżu zbiorników wodnych. Jedne gatunki są aktywne w ciągu dnia, inne nocą, wieczorem lub wczesnym rankiem. Zapłodnienie samic następuje w czasie lotu lub na ziemi. Samica (po pobraniu krwi) składa około 100 jaj na powierzchni wody lub w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Bardzo ruchliwe larwy i poczwarki rozwijają się w wodzie. Odżywiają się drobnymi cząstkami organicznymi i planktonem. Owady te można spotkać wszędzie - od tundry po tropikalne lasy. Często też roznoszą zarazki groźnych dla ludzi i zwierząt chorób. Podobnie jak w przypadku much - założenie na okno siatki/moskitiery zmniejszy praktycznie do zera liczbę wpadających do mieszkania owadów. A jeśli przed wieczorem, na kilka godzin przed udaniem się na spoczynek, sufit pokoju spryskany np. Autanem - można będzie spać zupełnie bezpiecznie i spokojnie. Można też zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, wkładane do kontaktu, z płynem zabijającym komary (i inne drobne owady). Jest to bardzo skuteczny i bezpieczny sposób. Są też ultradźwiękowe odstraszacze ale ich skuteczność jest wątpliwa. Właściciele wczesną wiosną powinni robić przegląd piwnic i strychów. Tam bowiem u sufitu wiszą samice komarów, w ten sposób zimując. Jeśli zostaną zniszczone (najlepiej zebrane i spalone), przynajmniej pierwszy majowy wylęg tych owadów będzie mniej liczny. Walka z komarami polega także na niszczeniu ich larw przez polewanie lub posypywanie zbiorników wodnych preparatami naftowymi i detergentami, na osuszaniu bagien i rozlewisk wszędzie tam, gdzie nie koliduje to z ochroną środowiska. Wskazane jest również częste czyszczenie sadzawek i stawów w miastach i na wsi. A oto kilka, stosowanych od wielu lat, domowych sposobów zwalczania komarów:kawałek świecy włożyć w mały fajansowy lichtarzyk czy kubeczek i ustawić na środku głębokiego talerza. Nalać 10 łyżek wody, dodać 1 łyżkę formaliny i świecę zapalić. Zwabione jej światełkiem komary topią się w wodzie. w pomieszczeniu zamknąć okna. Nalać na spodeczek trochę terpentyny i wyjść, zamykając drzwi. W ciągu 15-20 min. opary z terpentyny uśpią fruwające w pokoju komary, które opadną na podłogę. Wystarczy potem je tylko zmieść i spalić. na parapetach okien ustawić doniczki z kwitnącą pelargonią lub zawieszać zielone liście pomidorów. w pokojach ustawić spodeczki z plasterkami świeżej cebuli. Części ciała, najbardziej narażone na ukąszenie (twarz, ręce, nogi) posmarować octem, w którym przez 10 min. gotowały się liście orzecha włoskiego. Można też posmarować się roztworem witaminy B, olejkiem anyżowym, goździkowym lub eukaliptusowym. Podobnie odstraszające" działanie ma też sok z liści bazylii. nad łóżeczkiem dziecinnym można zrobić z tetry lub gazy aptecznej prawdziwą moskitierę, a buzię dziecka posmarować sokiem z liści bazylii. Obok łóżka wieszamy wiązki świeżych konopi, mięty, kwiatów czarnego bzu i piołunu. dobry efekt odstraszający (komary oczywiście) jest po umyciu się szarym mydłemźródło:http://www.porady.co.pl/zwalczanie_komarow.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Lipiec 2010 Share Napisano 17 Lipiec 2010 komary fruną na pot,odstrasza je witamina Bzawarta w pomidorach.Ja stosuje aromat wanilinwoy(waniliowy)-każdy wie o co chodzii przed wyjściem w teren jak mam pije sok z pomidorów,cały karton,pocąc się mamy na skórze witaminke B i kłopot z głowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.