mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Witam,Dziadek mi powiedział gdzie są radzieckie mogiły postanowiłem się tam wybrać i oto co zastałem.Chodził ktoś tam z wykrywaczem- to na pewno ponieważ są małe dołki, świeże, niezasypane, jest jeden jakieś 1.5m na 1.5m trochę starszy ponieważ jest już w nim trochę liści ten wyglądał mi na robotę już kogoś bez wykrywacza.Szczerze to przeżyłem osobisty szok.Jak tak można?Są tam pochowani żołnierze z pierwszej wojny. Mogiły są w lesie jest kilka krzyży, jakieś znicze, ktoś się tym opiekuje ale to co zobaczyłem przeszło moje oczekiwania.Na zdjęciu w oddali krzyż, przed krzyżem dół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wulfgar Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 proponuję zgłosić profanację na policje. Pewnie niewiele zrobią ale moze chociaż ktoś doprowadzi do uporządkowania tego miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saperfts Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 jak widzisz mozna cos takiego zrobic. niestety mozna. tak jak mowil wulfgar zglos na policje . ale wg mnie oni nic nie zrobia. wstyd i hanba Link to comment Share on other sites More sharing options...
lew_1988 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Kto ograbia zwłoki, grób lub inne miejsce spoczynku zmarłego podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8." - Art.262 paragraf 2 kodeksu karnego. zgłoś bydlaków nalezy im się nauczka. ile czasu mamy być zbieraczami niewybuchów i hienami cmentarnymi niech to się kurcze kiedyś skończy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odkrywca86 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Popieram przedmówcę, zawiadom odpowiednie służby. Ludzie identyfikują nas poszukiwaczy tylko po czynach ''pseudo poszukiwaczy'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
feld Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 A moze to jakis poszukiwacz trafil w okopiem ,lub dole szkielet zolnierza i postawił krzyz?kto wie?dlaczego od razu profanacja?Ze zdjecia wynika ,ze tak wlasnie było zrobione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Coś w tej kwestii zostanie zrobione,jedyny problem-brak czasu, w niedziele wracam do siebie" czyli za wodę ale dziadka poinstruuję i mamę oni coś zrobią-może brzmi to dziwnie ale uwierzcie dzieckiem nie jestem. Dorzucam fotki z dołków po wykrywaczu- tu widoczny ślad buta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukalek Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Tak, trafił biedaka w okopie, postawił mu krzyż, zapalił świeczkę i zapomniał zakopać? Proszę...Aż brak słów na takie k..stwo. Oby temu komuś, kto świadomie rozkopał mogiłę ręce zaczęły gnić albo coś w tym stylu!Słyszałem o takim przypadku, więc może powtórka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Tu widoczny ślad po szpadlu-trzonku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Największy z dołów i zarazem najstarszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lew_1988 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Mazic te krzyże tam dawno stoją? Czy ludzie w tej wsi wiedzieli dawno o mogiłach czy dopiero teraz to zauważyli? Czy to miejsce byłom oznaczone w jakiś sposób? Wg mnie jeżeli ktoś znalazł mogiłę powinien ją zakopac spowrotem jeśli to zrobił nieopatrznie ( albo pozostawić jak natrafił i wezwać kogo trzeba). Jednak z tego co widać to heiny trzeba ich kurcze tępić zostawili na wierzchu ludzkie szczątki i potraktowali je jak śmieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
lew_1988 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Niekoniecznie to musiał byc też ktos z wykrywaczem. Czesto ludzie okradaja mogiły np z czaszek, innych częsci szkieletu i sprzedają je potem cichcem studentom medycyny. Nie oskarżam tu nikogo, ale słyszałem z opowieści takie historie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 A tu ogólny widok,jest tam dużo więcej krzyży na zdjęciu widać tylko część dużego terenu,to pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem,dokładnie widać mogiły.Dodam jeszcze,nawiązując do słów dziadka,że żołnierze byli zebrani z lini frontu,okopów i razem pochowani.Opowiadał mi jeszcze,że jak był mały to nauczycielka ich tam zabierała żeby oczyszczać groby było to podczas drugiej wojny.Tereny dziewicze tylko komuś się nie chciało pójść 500 metrów dalej na okopy gdzie łuski leżą zaraz pod ściółką.Przykre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Nie załadowałem fotki-już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lew_1988 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 To sa juz szczyty chamstwa co oni(on) zrobili... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Lew-krzyże są od dawna-historia dziadka,wykrywacz na pewno świadczą o tym pojedyńcze dołki na szerokość szpadla w różnych miejscach-dość płytkie i świerze 30-40cm max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
feld Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Czyli teren na pewno nie dziewiczy,jak sa dolki.Fakt postepowanie klienta jest skandaliczne.Powinien przynajmiej usypac mogile,lub wyrownac teren,a nie zostawic szczatki na wierzchu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berecik Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Jeśli ktoś poszedł kopać na oznaczone mogiły to na bank nie po to aby po sobie sprzątać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Feld tam są mogiły dobrze widoczne i są krzyże i dołki też są ale nie tam gdzie powinny być na mogiłach-zresztą nigdzie nie powinno ich być bo trzeba zasypywać każdy to chyba wie no ale żeby na groby??Teren jest dziewiczy dookoła piękne lasy okopy stanowiska artyleryjskie.. tyle że tych biednych żołnierzy jakiś durny łeb okrada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ejo Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Brakuje słów żeby opisać takiego człowieka.Widać, że koleś nastawiony tylko na handel. Wyrwać co się da isprzedać na allezło.pozdrawiamEjo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sailer Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Za bardzo się podniecacie tematem...tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lew_1988 Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 sailer wcale nie. załózmy hipotetycznie ,że wybrałeś się na tamte okopy w poblizu z wykrywaczem a tamta menda rozkopała groby, teraz jakby cię ktoś(np policja straż lesna) spotkał chodzącego z wykrywaczem to by ie wcale nie zastanawiała tylko połaczył te dwa zdarzenia i juz by sobie podniesli statystykę wykrytych sprawców przestępstw. tobie by wcale nie było do smiechu albo komuś innemu beknac za takiego cymbała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 powiem tyle te zdjęcia mówią dlaczego detektorowcy nie cieszą się zbytnią sympatią służb, im więcej takich miejsc tym mniej sympatii w terenie = więcej problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbieracz14 Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 to tak jak by ktos rozkopywał mogiły naszych w katyniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sobiepan Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Tacy ludzie nie mają z nami nic wspólnego. Zwykłe hieny, kryminaliści. Szanujmy się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.