Skocz do zawartości

Skandal w Wilnie: Piłsudski niczym Hitler i Stalin

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Najbardziej zadziwiająca w tej wrażej dla Litwinów trójcy jest obecność Adolfa Alojzowicza Hitlera. Stalin w skali masowej srożył się nad Litwinami. Piłsudski, paradoksalnie jeden z największych Liwinów w dziejach, jest dla Litwinów z Republiki Litewskiej stałym obiektem do wyładowywania swoich narodowych kompleksów. A Hitler... Litwini masowo padli mu w ramiona. Lista litewskich kolaboracyjnych formacji jest cholernie długa:
1. Sauguma
2. Ypatingas Burys
3. Einsatzkommando 3
4. Schutzmannschaften
5. Sonderkommando 3/A
6. Sonderkommando 9/B
7. Sonderkommando der Sipo und SD
8. Liteuvos Policija
9. Litauische Bataillon F/2
10. Bataillon E/252
11. Apsaugos batalionami
12. Litauische Sonderverbände
13. LVR Lietuvos Vientiné Rinktine
14. Tevynes Apsaugos Rinktine
15. Żemaicziu Divizijaje

No przeciem pisał, że nie wiedzieć czemu nie wyszło...Brak poparcia dla idei Piłsudskiego i co za tym idzie Petlury a wręcz wrogość do niej to jakaś irracjonalna mania prześladowcza Ukraińców. Przez to zafundowali sobie wielki głód i czystki w okresie po rewolucji... Ale u nich Lachy zawsze będą większe wrogi... choćby im nie wiem co dawał... Z Ruskimi boją się zadzierać bo mocni teraz, to do zadzierania znaleźli słabszego.. Dziś Buzek otrzymał list od Juszczenki do parlamentu EU. Tłumaczy tam, że upa to organizacja która walczyła z dwoma reżymami sowieckim i hitlerowski(sic!) nie wspomina, że walczyła w większości o wyrugowanie Polaków z kresów. A jak walczyła wszyscy wiemy. Ale sam nadmienia, że świadomość narodowa i historyczna dopiero im się kształtuje;)

skoro Ukraińcy sami się uszczęśliwili" to dlaczego Piłsudski odwiedzając po zakończonej wojnie polsko - bolszewickiej internowanych w obozie w Szczypiornie ukraińskich żołnierzy powiedział: Ja was, panowie, przepraszam. Ja was najmocniej przepraszam!"

Pewnie czuł się winny, że nietrafnie ocenił postawę Ukraińców może czuł się winny za tych co nie zrozumieli jego intencji. A figura retoryczna pewnie wyrażała żal z powodu zaistniałej całej sytuacji. Pewnie czuł się winny i za Ukraińców którzy wręcz utrudniali Petlurze działania i za niezrozumienie zagadnienia przez Entente...
Ale jak widzę werfer ty wolisz ciągle powtarzać, że kampania wrześniowa trwała 3 dni... Tu, że Piłsudski zdradził Ukraińców a nie Ukraińcy Piłsudskiego... Zapisz się na forum Sci-Fi i tam głoś podobne historie. Ale zbytnio nie przeginaj bo nawet fikcja musi zawierać ziarno prawdy...

Nie wiedziałem, że w Polsce mieszka tylu antypolsko nastawionych ludzi. Skąd takie nastawione radykalnie do poczynań przywódcy początków Rzczpospolitej? Nacjonalizmy były wówczas we wszystkich narodach, lecz porównywanie Piłsudskiego do Hitlera jest niedorzeczne. Równie dobrze można nazwać Hitlerem, ówczesnego ministra, który doprowadził do sprywatyzowania polskich PGR-ów.
Usprawiedliwianie czystek etnicznych ma Kresach, tym że Piłsudski był zły bo niszczył cerkwie, a żołnierze robili tulipany, śmiech mnie ogarnął jak czytam takie wytłumaczenia. Dzieci to piszą? Skrajnie nastawiony człowiek w stosunku do narodu Polskiego z którego jestem dumny. Rozumiem, że nie ma tylko bieli i czerni są i szarości, ale w tamtych czasach było albo my albo oni. Demokracja była wielką teorią, rządy państw starały się ujednolicać te tygle polityczne i społeczne, które po I WŚ pozostały. Moim zdaniem Piłsudski był i tak za bardzo ulegliwy w stosunku do mniejszości. Gdyby to miało miejsce u Hitlera, wszystkie nacje z kresów skończyły by jako żydzi w krematoriach. Więc porównywanie osobowości Hitlera, Stalina i Piłsudskiego jako jedno powinno być jak najbardziej i zdecydowanie potępione przez stronę Polską.

Jeśli będzie się tu toczyła rozmowa w trybie argument za argument,a pomijana będzie dosyć nieskładna relacja stosunków polsko-ukraińskich w latach 30-tych i wcześniej,to zrobi się chaos.
I tak- jeśli piszesz,że rzeź wołyńska była odpowiedzią na pacyfikację polską z lat trzydziestych,to sobie teraz rzeczowo odpowiedz na co była odpowiedzią ta pacyfikacja...
Przy czym porównaj sobie skalę tych odpowiedzi" i jej formę przeprowadzenia po stronie polskiej i po ukraińskiej,aby kolejny raz nie obwiniać Polaków za akcję Wisła",a zrozumieć,że to było ostateczną koniecznością i oczywiście odpowiedzią na poczynania zatraconych w swym szaleństwie Ukraińców...

Nie rozumiem też tych zachęcań do linczowania się za swoją historię,kiedy zewsząd się umniejsza rolę Polski pisząc o polskich obozach,nadając tytuły ludobójcom,przypisując Polakom masową kolaborację,nie wspomnę o Katyniu...
Jako Polacy mamy obowiązek reagować na podobne oszczerstwa,a nie pogrążać się dodatkowo wojną domową " o naszą historię.
W świecie szerokim słynie nasza solidarność,nie należy zatracać tego wizerunku.

Kol. laleczkaVTBS1 napisał: W świecie szerokim słynie nasza Solidarność, nie należy zatracać tego wizerunku."

Niestety w Świecie szerokim" słyniemy obecnie [a i wcześniej było podobnie] NIE z Solidarności", ale z polskiego piekiełka i z tego, że za tym wszystkim stała SB-cja" i niejaki Bolek".

Tu moja uwaga tak na marginesie: Jak się KONIECZNIE chce PRZESRAĆ własny wizerunek w świecie [sorry, ale inaczej się tego nie da określić] i przegrać te przysłowiowe swoje 5-minut w historii, to u nas w Polsce ZAWSZE znajdzie się jakaś grupa pozytywnych" idiotów, która to zrobi!!!

A później pozostaje jedynie płacz i pretensje do całego świata, że ten nas nie rozumie, że ten nas traktuje jak jakiś dzikich Azjatów, że ten nas nie docenia, bo my to wybrańcy Bogów jesteśmy...

Dobrze napisane Balans... zawsze znajdzie się grupa pozytywnych idiotów" jak to napisałeś i zacznie wypisywać, że kampania wrześniowa trwała trzy dni, przyrówna AK do upa a tych usprawiedliwi... Wytknie naszantysemityzm", wypatrzy nasze wady i jawnie i odważnie będzie je głosił na całym świecie... Jacy do my niegodziwi jesteśmy.
Dobrze napisane zaprawdę....;)

Na prawdę smutno się niektóre wpisy czyta, najbardziej bawi mnie to, że przynajmniej w większości Ci rozgrzeszający bezkrytycznie ze wszystkich błędów i pomyłek Piłsudskiego jednocześnie plują na Kuronia, Michnika czy Wałęsę. Panowie zdecydujcie się do jasnej ciasnej!!! Chyba, że w przypadku wymienionej trójki przemawiają przez was kaczoropodobne kompleksy i zawiść.

Na prawdę nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego nie potraficie przyznać wolnym i niepodległym Litwinom czy Ukraińcom prawa do patrzenia po swojemu na własną historię, dlaczego oczekujecie od nich bezkrytycznego przyjęcia Waszej wersji, jako jedynej słusznej. Gwoli przypomnienia właśnie Hitler i Stalin uzurpowali sobie prawo do monopolu na prawdę.

Powtórzę raz jeszcze. Postawienie w jednej linii Piłsudskiego z Hitlerem i Stalinem, jest dla mnie również nadużyciem!!! Jednakże, znając historię stosunków polsko - litewskich i polsko - ukraińskich jestem w stanie zrozumieć, dlaczego w tych krajach nie jest on postrzegany pozytywnie.

Maritan, sam to napisałeś, pomysłem Piłsudskiego było stworzenie z Litwy i Ukrainy państw buforowych, pod protektoratem Rzeczypospolitej Polskiej. Dziwisz się Litwinom i Ukraińcom, że nie poparli tego pomysłu?? A czym ich sprzeciw różni się od polskiego oporu przeciwko protektoratowi ZSRR??

Odnośnie pogromu kieleckiego, znów szukasz na siłę usprawiedliwienia, to że była to ubecka prowokacja nie podlega dyskusji, problem polega na tym, że zwykli ludzie dali się sprowokować, a reakcja tłumu przerosła i wręcz przeraziła prowokatorów!!! Piszesz o rzekomym Polskim antysemityzmie?? Pokaż mi drugi kraj na świecie, w którym masz na murach taką ilość Gwiazd Dawida na szubienicy, lub napisów Jude Raus we wszelkich możliwych wariacjach.

Brakuje mi w obecnej Polskiej rzeczywistości odważnych, mądrych, światłych ludzi, którzy zdobyliby się na odwagę aby powtórzyć słowa z 1965 r. : Przebaczamy i prosimy o przebaczenie".

do balansa jeśli uważnie byś czytał wątek to byś wiedział, że nie wszystko o tobie pisałem...
magius też bardzo bym chciał usłyszeć te słowa od Ukraińców, Litwinów, Żydów i szczere od Niemców. Jak na razie słyszę jedynie oczerniające...
A porównywanie w jakikolwiek sposób AK do upa i morderców litewskich których tu wymienił kol. Grba jest nie nadużyciem ale śmierdzącą chamską prowokacją!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie