Jump to content
  • 0

Klisza i Fiolka

carminek

Question

Witajcie.
Postanowiłem, że podzielę się z Wami tym co znalazłem w zeszył (2009) roku. Generalnie nic specjalnego aczkolwiek bardzo mnie absorbują niektóre fanty. I tak, jeśli ktoś z Was bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie zidentyfikuje bądź też opowie więcej o znalezionych przedmiotach byłbym bardzo wdzięczny.
Wszystko z jednego miejsca (dołka),tysiące radzieckich okopów - 10 km od wielkiego starcia Armii Czerwonej z niemiecką.
Interesuje mnie fiolka znaleziona wśród innych przedmiotów osobistych takich jak: grzebień szczoteczka, maszynka do golenia, sztućce, ładownice itd. :), pas, szelki i wiele innych. Bardzo ciekawą rzeczą jest klisza. Mam jej cały zwój w plastikowym pojemniku. Wyobraziłem sobie, że zdenerwowany żołnierz Armii Czerwonej rozbraja niemieckiego i ze złością wyciąga film z jego aparatu... proszę o wszelkie informacje Cóż to by było za odkrycie gdyby można było ją wywołać... A może można ...?

17 answers to this question

Recommended Posts

Witajcie.
Postanowiłem, że podzielę się z Wami tym co znalazłem w zeszył (2009) roku. Generalnie nic specjalnego aczkolwiek bardzo mnie absorbują niektóre fanty. I tak, jeśli ktoś z Was bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie zidentyfikuje bądź też opowie więcej o znalezionych przedmiotach byłbym bardzo wdzięczny.
Wszystko z jednego miejsca (dołka),tysiące radzieckich okopów - 10 km od wielkiego starcia Armii Czerwonej z niemiecką.
Interesuje mnie fiolka znaleziona wśród innych przedmiotów osobistych takich jak: grzebień szczoteczka, maszynka do golenia, sztućce, ładownice itd. :), pas, szelki i wiele innych. Bardzo ciekawą rzeczą jest klisza. Mam jej cały zwój w plastikowym pojemniku. Wyobraziłem sobie, że zdenerwowany żołnierz Armii Czerwonej rozbraja niemieckiego i ze złością wyciąga film z jego aparatu... proszę o wszelkie informacje Cóż to by było za odkrycie gdyby można było ją wywołać... A może można ...?

Jest to mój pierwszy post w tym temacie także wybaczcie.
Było to niesamowite przeżycie gdy wśród różnych przedmiotów ukazał się cały film z aparatu. To co widać na zdjęciach jest tylko jego częścią. Sporo filmu zostało w plastikowym pojemniku - może nie jest naświetlony...
Zabrałem się do tego dopiero teraz, ponieważ właśnie teraz mam więcej wolnego czasu. Póki co szperam i pytam...
Kilka słów o tym znalezisku: sporo tego było. Generalnie nic nie znaczące drobiazgi ale... można wysnuć z tego pewną teorię. Ciekawe miejsce, bo 80 km od Berlina ALE na terenie Polski - tuż przy granicy. Wokół tysiące okopów radzieckich a tuż przed nimi potężny kompleks leśnych bunkrów niemieckich. Pomyślałem sobie, że w tym miejscu został rozbrojony przez AC żołnierz niemiecki (skoczek spadochronowy lub pilot?). Rzeczy osobiste na to wskazują. Ciekawi mnie ta fiolka. Czyżby to była morfina? Nie chciałbym czegoś sugerować.

Właśnie nie ma właściciela:) Fiolka również jest pusta:) Dwa metry dalej, na tej samej głębokości znalazłem węgiel drzewny (sporo i symetrycznie rozmieszczony). Daje to powody przypuszczać, iż owe ozbrojenie" miało miejsce przy ognisku, wśród radzieckich okopów, w miejscu gdzie mogła się znajdować prowizoryczna kuchnia wojskowa. To są moje przypuszczenia i spekulacje. Na bank nie była to mogiła.

carminek, sam napisałeś---mogła się znajdować prowizoryczna kuchnia wojskowa."
Więc znalezienie np. fiolki po aromacie spożywczym nie powinno dziwić.Ja trafiłem identyczne fiolki, w których były resztki bardzo mocnej, skondensowanej esencji do perfum, pachnideł czy czegoś w tym rodzaju. W pobliżu żeńskiego obozu RAD'u.

C.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information