Skocz do zawartości

Pomnik powstańców zostanie w Leśnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Monument nie trafi do muzeum. Czy gmina straci unijną dotację?

Gmina Leśnica chciała usunąć ze swojego rynku pomnik upamiętniający walkę Powstańców Śląskich. Monument 30 lat temu wykonał opolski rzeźbiarz Jan Borowczak.

Pomnik miał być przewieziony do muzeum na Górze św. Anny.

Powód? Kilka lat temu, władzom przestał się podobać. Uznano, że po wyremontowaniu rynku w Leśnicy monument nie będzie pasował do otoczenia.

Pomysł wzbudził sporo kontrowersji, bo w gminie rządzi mniejszość niemiecka. Gdy wokół sprawy zrobił się szum burmistrz Łukasz Jastrzembski zdecydował, że ponownie przedyskutuje temat z radnymi.

- Ten pomnik powinien jednak pozostać w Leśnicy - mówił na poniedziałkowej sesji Jastrzembski.

Przytaknęli mu radni.

Teraz gmina ma inny problem. Remont rynku współfinansuje Unia Europejska, która przekazała na ten cel 3,5 mln złotych. Plany zakładają jednak, że na leśnickim rynku pomnika nie będzie. Trzeba będzie je zmienić, a to może spowodować utratę unijnych funduszy.

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100308/POWIAT10/439025855
Napisano
metoda małych kroków działa, do końca remontu daleko, media zapomną a pomnik się straci i oczywiście nikt nie będzie winny.
Napisano
mały offtop:

Z nazistami walczyły ich rodziny i niektórzy Powstańcy także, polecam zapoznać się ze składem wszelkich górnośląskich oddziałów WP, ON, jednostek paramilitarnych, ZHP, oddziałów ochotniczych - oprócz tego, poczytać kto walczył z dywersją niemiecką a nawet z oddziałami wojskowymi, kiedy WP wycofało się z GOP'u..

Prawda jest taka że we Wrześniu `39, wielu Powstańców Śląskich lub członków ich rodzin, stanęło murem przeciwko niemieckiej napaści.

Z lektury w temacie - J.Pelc-Piastowski - Granica w ogniu".

pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 09:00 11-03-2010
Napisano
Bolesna i smutna prawda jest fakt, ze wielu potomkow Powstancow Slaskich wyemigrowalo do RFN , a co niektorzy zostali zatwardzialymi dzialaczami MN na Opolszczyznie:(

Aczkolwiek po czesci mnie to niedziwi, biorac pod uwage w jaki sposob Polska Ludowa z tymi ludzmi sie obeszla (mam tu na mysli powojenne obozy typu Lambinowice, przymusowe wysiedlanie do Niemiec po 1945 roku, bicie dzieci w szkole za uzywanie gwary slaskiej i temu podobne ekscesy).
Napisano
Ale ekscesy nie byly specjalnie wymierzone w dzieci/wnuki powstancow - tylko generalnie osoby poslugujace sie gwara. (zreszta w tamtych czasach lano wszystkich uczniow)
Napisano
To ze lano wszystkich to dobrze pamietam, ale Kresowiakow za zaciaganie nikt nie lal, takie wyroznienie spotkalo tylko Slazakow.

Najpierw przesladowali ich prusacy, a pozniej Polacy i to jest smutne.

Jakbys sie czul, jak przed wojna bys walczyl o prawo do wlasnej mowy, a w koncu nastala ta Polska i dziecko przychodzi do domu z placzem ze mu sie oberwalo wlasnie za ta mowe ?

Mnie to by chyba szlag trafil...
Napisano
Ogólnie Ślązaków wrzucono do jednego wora z Niemcami, podpisanie volkslisty czy jak to się tam nazywało stało się kropką nad i, szkoda bo naprawdę Ci ludzie na to nie zasłużyli.
Napisano
volsklisty nie podpisał każdy, i nie każdy chciał ją podpisać.
a nie każdy kto ją podpisał, zrobił to z wlasnej woli.

jak by ktoś zagroził lista V" albo 2 synów na front wschodni, to by każdy chojrak chyba podpisał..

pozdro.
Napisano
i o to mi chodzi, miejscowości które kiedyś były ostoją Polskości są teraz całkowicie zgermanizowane, przeraża mnie to o czym już kiedyś napisałem 200 lat germanizacji nie zatarło Polskości 45 lat PRL-u zrobiło to dosyć skutecznie, dla mnie rozpacz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie