Skocz do zawartości

Salutowanie- pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ostatnio mam problem. Potrzebuję informacji na temat tego skąd właściwie wziął się zwyczaj salutowania w wojsku i czemu akurat do tego celu np u nas w Polsce salutuje się na tzw. ,,dwa palce''

pozdrawiam

Nie jest to pewne :)Podobno jeszcze w czasach rycerskich,gdy spotykało się dwóch rycerzy dajmy na to na trakcie na znak pokoju podnosili przyłbicę i mijali się w zgodzie.Z czasem gest ten ewoluował.A co do dwóch palców to nie wiem :)

Witaj .Wystarczy trochę chęci . Zaglądnij do internetu . Tu masz np. zacytowany fragment z wikipedi ;
Salut ten pojawił się prawdopodobnie przed lub w czasie wojen napoleońskich lub w czasie insurekcji kościuszkowskiej.[potrzebne źródło] Legenda głosi, że w czasie bitwy pod Olszynką Grochowską książę Konstanty Pawłowicz miał powiedzieć: Polacy salutują mi dwoma palcami, bo w pozostałych dwóch trzymają kamień którym są gotowi we mnie rzucić. Najprawdopodobniej salut wziął się stąd, że żołnierz chcąc zasalutować swemu przełożonemu zrobił to ranną dłonią w której stracił dwa palce, mały i serdeczny. Dla upamiętnienia tego wydarzenia Polacy salutują dwoma palcami.[potrzebne źródło]

Salutowanie dwoma palcami przysparzało kłopotów żołnierzom służącym w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie. Alianccy oficerowie odbierali to jako brak szacunku lub sądzili że salutujący są pijani, skoro salutują do nich jak do harcerzy. W wyniku tego nieporozumienia wielu polskich żołnierzy było aresztowanych póki sprawa nie została wyjaśniona. Doprowadziło to do czasowego nakazu salutowania obcym oficerom pełną dłonią.[potrzebne źródło]"

Po angielsku wogole salutowanie dwoma palcami (czyli the two-fingered salute) ma zupelnie inny wydzwiek i znaczenie!

Salutowanie wogole najprawdopodobniej wzielo sie od starego zwyczaju zdejmowania czapki przed spolecznie 'lepszymi'.

• 1 month later...
Podobno jeszcze w czasach rycerskich,gdy spotykało się dwóch rycerzy dajmy na to na trakcie na znak pokoju podnosili przyłbicę i mijali się w zgodzie."

Przyłbica to nazwa CAŁEGO hełmu, razem z ZASŁONĄ. A nie samej zasłony jak to się błędnie utarło.
I chyba o to drugie koledze chodziło? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie