abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Caterpillar Card to certyfikat wydawany (także obecnie) przez firmę Irvin osobom którym produkt firmy-spadochron uratował życie.W posiadaniu tego egzemplarza byłem od prawie 10 lat otrzymałem go drogą wymiany ,pochodzi ze Sląska.Należał do lotnika Amerykanina co można wywnioskować po stopniu Lt (u brytyjczyków byłoby Fl Lt),zawsze chciałem zidentyfikować posiadacza ale nazwisko Thomas jest bardzo popularne a na legitymacji brak imion są tylko inicjały.W końcu uparcie korzystając z kilku żródeł (głównie w sieci)i poświęcając sporo czasu udało mi się na 99,9 proc. gościa zidentyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Urodzony w 1915 r. porucznik Willard Stanley Thomas nr. służbowy O-380654 służył w 526 eskadrze z 379 Bomb Group USAAF. 29.05.1943 leciał bombowcem B-17 (42-2977 Lf-f) o nazwie własnej ˝Up and at´Em˝ bombardować Saint-Nazaire, samolot został strącony w okolicy Kerdavid ,z 10 osobowej załogi 6 lotników zginęło a 4 dostało do niewoli, między innymi W.S.Thomas.Najprawdopodobniej przebywał najpierw w jakimś obozie przejśćiowym potem trafił do obozu jenieckiego na Sląsku,przeżył wojnę,znalazłem informację że w 1997 r. jeszcze żył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Świetna rzecz - takie lubię najbardziej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Bardzo ciekawy fancik (nawet wiem skad pochodzi:))Podobny certyfikat byl juz kiedys prezentowany na forum przez kolege Stg:http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/obraz_344.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 abcd zrobiłeś kawał dobrej roboty, 318 z tego co pamiętam wyszło około 5 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Jestem na dobrej drodze żeby z nudy zidentyfikować Twojego sierżanta J.H Mitchella chyba był brytyjczykiem z RAF,w każdym razie w Lamsdorf przebywał ktoś o takich inicjałach i nazwisku ,ale sprawdzenie wymaga czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Sam się dziwię że poszło tak łatwo ,znalazłem gościa,oczywiście nigdy nie można być na 100proc pewnym,mogło być kilku lotników o tych samych inicjałach i nazwisku ,ale wszystko wskazuje że to on. F/Sgt. - W.Op./Air Gunner - J. H. Mitch" Mitchell - RAF - POW - in Camps 8B/344, POW No.27334 czyli sierżant RAF strzelec/radiotelegrafista J.H.Mitchell ksywka ˝Mitch˝ przebywał w obozie VIIIB/344 (Lamsdorf)miał tam nr.jeniecki 27334 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Był członkiem załogi Lancastera MK 1/W 4266 VN-N/ strąconego 17.12.42 w misji na Soltau .Wszystkie informacje pochodzą z tej strony http://www.teunispats.nl/fr-wwii.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Nie ma ktoś z Was jeszcze jakiegoś Caterpillara ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 http://www.teunispats.nl/fr-wwii.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 abcd dzięki,mam jeszcze jednego do id,fotki podeślę, na priw,wykonałeś kawał ciekawej pracy,proszę abyś coś więcej wyszukał.pozdrawiam,stg.ps.jakby nie było odkrywamy ciekawą historię,warto drążyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 27 Luty 2010 Autor Share Napisano 27 Luty 2010 Jeszcze na temat Caterpillar Card http://www.polishairforce.pl/caterpillar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Może -Sgt. NICHOLSON Vivian RAFVR 1144183, Navigator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Niestety nie on,był członkiem załogi strąconego samolotu,ale figurujew spisach jako KIA (Killed in action) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Mam problem ,rangi Sgt-Sergeant używali zarówno brytyjczycy z RAF jak i Amerykanie z USAAF,ale w listach załóg RAF i sojuszników z RAAF,RCAAF trafiają się przy nazwiskach zarówno stopnie Sgt (Sergeant) jak i Fl. Sgt.(Flight Sergeant)nie mam pojęcia na czym polegała różnica ,byli to zwykle strzelcy/ radiotelegrafisci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Flight Sergeant to na pewno nizszy stopien od zwyklego Sergeanta, tyle zdolalem sie dowiedziec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 A tu moje Caterpillary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Te juz wczesniej zamieszczalem w innym watku i zapewne je widzieliscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Ale tego nie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 A wpinki/odznaki Catepillar lub Irvin ktoś ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 Mam taka gąsienice;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.