pomsee Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Opisana zostala jako zrobiona w Dunkierce co oczywiscie mija sie z prawda. Co o niej sadzicie?
Marek Jaszczołt Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Nie znam zdjęcia, ale jeżeli miałbym zgadywać to kojarzy mi się ono z Operacją Anton - listopad 42.Marek
beaviso Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Nie znam tej operacji, ale poszukałem pod kątem sylwetki okrętu. Na pierwszy rzut oka francuski krążownik. Wziąłem Jane's i poszukałem, zgadza się. Typ Suffren". Komentarz podaje, że 3 okręty tej klasy: Colbert", Dupleix" i Foch" uległy samozatopieniu w porcie w Tulonie w... listopadzie 1942!Gratuluję Panie Marku wiedzy i osa"!pozdrawiam,M.
Frozzer Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 uwage zwraca pokrowiec na hamulec wylotowy panzer 4czyli raczej po walkach
Grendel Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 O ile dobrze pamietam , to zajecie Toulonu zwalo sie chyba Operacja Lila.27 listopad.To zdjecie z tym wczesnym VI G to chyba najbardziej znane zdjecie tego samobojstwa calej floty - pamietam je jeszcze z Miniatur Morskich" (hmmm...Samobojstwo toulonskiej eskadry"?Jakos tak).Dolaczam zdjecie Colbert'a widzianego z przeciwnej strony.Te kleby dymu swiadcza, ze zdjecie zrobiono najprawdopodobniej 27-go lub 28-go, poki palil sie jeszcze Marseillaise.Swoja droga 7 Pancerna szybko otrzymala VI G.Kiedy one weszly do produkcji?W maju 1942?PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 A to sprawca zadymienia pierwszego zdjecia - lekki krazownik Marseillaise.G.
feeder Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 zdjęcia z Tulonu są też w książce Andrzeja Perepeczki Od Mers El-Kebir do Tulonu" Wydawnictwo Morskie Gdańsk 1979, seria: Wojny Morskie
Grendel Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Wybaczcie- malo spalem ostatniej nocy, a i dzis pora juz jest pozna; pewnie stad wziale sie VI G, miast IV G.I to w dodatku dwukrotnie:(Ide spac.Milego dniaG.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.