Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pałatka w tornistrze,koc złożony w kostkę,pod klapą tornistra,kurtka zimowa zrolowana i troczona do tornistra(w lecie).Zimą kurtka na grzbiecie,aw jej miejsce-koc.Tak przewidywały to przepisy ubiorcze.Torba na wyposażenie-w niej sucha racja żywnościowa,dwa granaty(F-1,RG-42)dwa zapalniki do nich(osobno)niezbędnik,środki czystości,olejarka,przybornik(to przepisy,w życiu bywało różnie)Dodatkowa w torbie maski IPP w kieszeni moro IPR,opartunek osobisty i dozymetr indywidualny(szeregowi-chemiczny,oficerowie-z bezpośrednim odczytem.Każdy żołnierz posiadał Pantocid-tabletki do uzdatniania wody.Jednostka ognia do AK 300 nb z czego 50% u szefa 30x4 przy broni+30nb
w tornistrze.Tak było 30 lat temu za ,,komuny -teraz nie wiem,ale żołnierz jest napewno lepiej wyposażony...
  • Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Generalnie płaszcz namiot spełnia takie dwie podstawowe funkcje.W czasie opadów atmosferycznych ma chronić przed deszczem w polu czy też na warcie oraz umożliwia sklecenie z dwóch egzemplarzy takiego małego dwuosobowego namiotu.
Miałem okazję spać w czymś takim jak byliśmy w polu na poligonie.Napewno też można wykorzystać go w innych celach.
Napisano
Peleryna -namiot zawsze była z żołnirzem,bo żołnierz zawsze(przynajmniej w teorii) miał mieć tornister przy sobie-w BWP i TROP były miejsca gdzie troczyło sie tornister do ścianki kadłuba (od wewnątrz),podobnie w czołgach,a w innych ,,beneluxach,,bateria moździerzy, plot,zopatrzenie- mogły być wożone na samochodach
  • 2 weeks later...
Napisano
Gdzie noszono czapkę polową lub beret? W torbie na wyposażenie?
Torbę oficerską lub podoficerską tzw raportówkę noszono zamiast torby na wyposażenie?
  • 2 weeks later...
Napisano
Wetknięty pod pagon beret nosili jedynie harcerze. Standardowo wtykano go za pas , czasem do kieszeni bocznych spodni
Napisano
Jeżeli żołnierz był na bojowo czyli w hełmie beret lądował w plecaku. Zasadniczo plecak wędrował razem z żołnierzem, jeżeli np wojsko szykowało się do obrony można było plecaki zdeponować na tyłach np. na starze lub w wybranym miejscu.
  • 3 months later...
Napisano
E tam ,za czasów poprzedniego Wojska Polskiego tego w sojuszu z braterską ACz i innymi socjalistycznymi armiami.
To było tak,miało się na stanie ale się tego nie używało.
Leżało to na magazynie a nie w moim plecaku.
Za moich czasów tj 1988 z tego zimowa Tarcza 88/niestety ostatnia/ha,ha/nasze szkoły tego nie miały.
Potem po jednostkach gdzie odbywałem praktykę też masek pe-gaz,czy pałatek nie widziałem na wyposażeniu żołnierzy .
Sam mam na końcie ok 30 -tu wart i nigdy nie z plecakiem i innym ustrojstwem.
Może dlatego że trafiłem na takich dowódców.
Jedyny czas kiedy widziałem w pełni wyposażonego żołnierza to Kraków ale dowódcy nigdy swoich plecaków nie nosili,żołnierze tak./ale to była jednostka jelitarna,pieszo mobilna tj do 10 km poruszająca się na nogach tym razem wszyscy kadra też/
Na koniec prośba nie używajcie sformułowania LWP taka formacja nie istniała,dysponuję dokumentami wojskowymi od 1949r do końca prl-u i nigdzie nie ma nazwy LWP.
Proponuję ogłosić konkurs na nazwę Wojska Polskiego w tym okresie mój typ;;Armia okresu błędów i wypaczeń;;/ha,ha/
Napisano
Dlaczego mielibyśmy nie używać skrótu LWP? Nie była to nazwa oficjalna, ale powszechnie używana od 1943 roku do końca istnienia Polski Ludowej. Występowała np. w tytułach publikacji poświęconych wojsku. Dostojnicy używali jej w oficjalnych przemówieniach. Po co wymyślać jakieś dziwaczne nazwy skoro istnieje ta?
Jeśli chodzi o nieużywanie jakiś nazw to należy przestać mówić pagon miast naramiennik bo to nie to samo. Podobnie z nazywaniem tornistra plecakiem.
Napisano

Widok ogólnie - lata 60-te. Pas skórzany żołnierski ze sprzączką. OP-1 z tyłu na plecaku. Mundur tzw. deszczyk".
Pas żołnierski nosili wtedy również wszyscy zawodowi podoficerowie. Także orzełek blaszany na czapce. Legitymacje mieli podoficerskie. Oficerowie - oficerskie. Maska starego typu miała taśmę biodrową z karabińczykiem. Nikt jej nie zapinał. L-2 miało torbę z pasem naramiennym.
Oficerowie nosili mapnik. Mieli także torbę skórzaną. Niektórzy mówią na to raportówka. Praktycznie na krótkie ćwiczenia wkładało się tam chleb, kiełbasę i flaszkę. (Co kto lubił - jedni wino, inni gorzołę.

Napisano
Pytanie o pałatkę ( to z rosyjskiego - pałatok) . Po polsku to peleryna żołnierska. Była albo w plecaku, albo - jeśli szło się do tzw. boju ( taktyka, marsz forsowny z pokonywaniem przeszkód terenowych i wodnych) - założona wzorem krasnoj armii przez ramię i spięta jednym rzemykiem od koca na plecaku. Zdjęcie jest z lat 60-tych. Ten pluton wyrusza właśnie na 80km marsz (marszobieg).
Napisano

Lata 60-te. 4 pałatki tworzyły namiocik na 4 osoby. Żeby się przewrócić na drugi bok - trzeba było obudzić kolegów. Bo spało się jak w puszcze z sardynkami. Smród i zaduch. Jak jeden miał tzw. mendy - to na drugi dzień mieli je wszyscy czterej. Raj dla gejów. Spało się w mundurach. Czasem przez miesiąc czasu. Dobrze było - jak było się gdzie umyć.

Napisano
Ogólnie. Cytaty i odpowiedzi. Dotyczy lat 60-tych.
O ile mnie pamięć nie myli to OP 1 były przypinane z tyłu szelek bo pokrowiec nie miał paska nośnego natomiast kombinezon L2 miał torbę tylko z paskiem naramiennym // odp. - jak na zał. zdjęciu, szelek wtedy nie było.//

U nas w jednostce w chlebaku trzymało się menażkę// wtedy chlebaków nie było, menażka była z tyłu na plecaku na klapie patrz zdjęcie//

Co regulaminowo noszono w tej torbie?
Czy torbę oficerską/podoficerską noszono na jej miejscu?
Gdzie noszono płaszcz namiot jeśli żołnierz nie miał tornistra? Mam na myśli zarowno regulamin jak i praktykę.// odpowiedziałem wcześniej //

Dlaczego mielibyśmy nie używać skrótu LWP? // Istotnie było to LWP. Przed wojną używało się nazwy Polskie Wojsko. PW. Te dodatki" są bardzo istotne. Bo np. czym się różniła demokracja w ogóle od tzw. demokracji ludowej". Tym czym zwykłe krzesło od krzesła elektrycznego. ;-)))//
Napisano
Ja myślę tak że ta nazwa jest tym kłamstwem powtarzanym tysiąc razy które stało się prawdą.
Tylko ja i tysiące innych w LWP nie było bo ja byłem w Wojsku Polskim.
I ja mam na to papiery,z pieczątkami,nadrukami.
Jeśli twierdzisz że było inaczej to pokaż mi te papiery,bo może ja w nie tej armii byłem.
I ja naprawdę się nie czepiam,ja uważam że jest to forum dla hobbystów odkrywających prawdę a nie operującymi hasłami propagandowymi. A prawda jest jedna LWP jest to nazwa propagandowa,używając jej popierasz propagandę okresu PRL.
A posiadane przezemnie zdjęcia w mundurze moje i moich bliskich są zdjęciami Wojska Polskiego,a nie LWP.
Bo ja o takiej armii słyszałem w mediach ale w niej nie służyłem.Więc nie mogę ich zamieścić./ha,ha/
Jak ktoś był w ludowym wojsku polskim niech zamieści zdjęcia,sam jestem ciekawy jak oni wyglądali/tak jak Strzelec dzisiaj?/
Napisano
Kolego jacek 1962 , w LWP to był pion polityczny" i tylko oni. Reszta była w WP. A że publikacjami dotyczącymi WP zajmował się głównie pion polityczny , to dziś obraz mamy jaki mamy.
Sprawa honoru żołnierza : Byli dowódcy, którzy traktowali to pojęcie serio. Do tego stopnia że za postępowanie niezgodne z honorem żołnierskim można było Orzysz zaliczyć.
Byli też tacy , co traktowali to jako dziwactwo, fanaberię i abstrakt.
Co ciekawe ci pierwsi na ogół często i szybko awansowali na oficerów starszych , ci drudzy jak pod koniec służby dochrapali się majora to był szczyt.
Napisano
Mam dwie uwagi. Pałatka to po rosyjsku namiot bo oni nazwali to płaszczem - namiotem, a skrótowo namiotem.
Powiedzenie o granatach w chlebaku wynika z regulaminów, a nie żołnierskiego zwyczaju. W okresie międzywojennym, a domniemam, że i później regulaminowo noszono w chlebaku granaty.
  • 2 months later...
Napisano

Mam do panów pare pytań:

1.Mam pas nylonowy bez bojówek z lat 80 ... Czy to oznacza, że manierkę nosiło się w innym miejscu??

2.Posiadam w swej kolekcji ładownicę na trzy granaty, która z opowiadań ma iść tam gdzie pokrowiec na saperkę z rys. qwert1403 (,który wstawiłem jeszcze raz by nie trzeba go było szukać)... Czy tak powinno być i gdzie wsadzić wtedy saperkę?? (Ja ją nosze tam gdzie wg. tego samego rys. manierkę.. zaś manierkę w chlebaku)

3.Co powinno być tornistrze/plecaku/kostce??

4.Do czego służą przegródki we wnętrzu tornistra/plecaka/kostki?? Ta przy plecach u dołu to chyba na stelaż do pałatki i samą pałatkę by nie latała po plecaku, a te dwie przy przedniej ściance… mieści się tam po manierce, dwie duże wojskowe puszki albo po 3-4 magazynki do AKM-u

5.Czy mój sposób zakładania tego wszystkiego jest prawidłowy… najpierw zakładam mapnik brezentowy na pasku z prawego ramienia na lewy bok nast. zakładam p.gaskę na udo potem szelki z pasem w konf. z rys. (post niżej) a na koniec ktoś pomaga mi założyć kostkę na dolne D-ringi i OP-1 na górne…

Napisano

Mam do panów parę pytań:

1.Mam pas nylonowy bez bojówek z lat 80 ... Czy to oznacza, że manierkę nosiło się w innym miejscu??

2.Posiadam w swej kolekcji ładownicę na trzy granaty, która z opowiadań ma iść tam gdzie pokrowiec na saperkę z rys. qwert1403 (,który wstawiłem jeszcze raz by nie trzeba go było szukać)... Czy tak powinno być i gdzie wsadzić wtedy saperkę?? (Ja ją nosze tam gdzie wg. tego samego rys. manierkę.. zaś manierkę w chlebaku)

3.Co powinno być tornistrze/plecaku/kostce??

4.Do czego służą przegródki we wnętrzu tornistra/plecaka/kostki?? Ta przy plecach u dołu to chyba na stelaż do pałatki i samą pałatkę by nie latała po plecaku, a te dwie przy przedniej ściance… mieści się tam po manierce, dwie duże wojskowe puszki albo po 3-4 magazynki do AKM-u

5.Czy mój sposób zakładania tego wszystkiego jest prawidłowy… najpierw zakładam mapnik brezentowy na pasku z prawego ramienia na lewy bok nast. zakładam p.gaskę na udo potem szelki z pasem w konf. z rys. (post niżej) a na koniec ktoś pomaga mi założyć kostkę na dolne D-ringi i OP-1 na górne…

Napisano
Szlufki były elementem ruchomym i mogły po prostu się komuś przydać. te od pasów skórzanych na jednostkach ginęły namiętnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie