MarcinF Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Mam następujące pytania. Do czego służyły dwa poziomo ułożone haki z tyłu pasoszelek?Do czego doczepiano boczne paski pasoszelek?Do górnych pierścieni pasoszelek zawsze doczepiano OP 1 czy było to dowolne?Do czego służyły szlufki tzw. bojówki przy pasie głównym?Jak noszono łopatkę, jeśli na lędźwiach była torba na wyposażenie? Czy był do niej pasek nośny?Co w niej regulaminowo noszono?Jak noszono torbę oficerską/podoficerską razem z maską pgaz, zarówno słoniem jak i buldogiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygan715 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Czy możesz dać zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 O ile mnie pamięć nie myli to OP 1 były przypinane z tyłu szelek bo pokrowiec nie miał paska nośnego natomiast kombinezon L2 miał torbę tylko z paskiem naramiennym.A haki z tyłu pasoszelek służyły do zaczepienia półpierścienia w kształcie D od chlebaka z jednej strony a od maski z drugiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygan715 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 A saperkę z prawej strony przy pasie głównym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 boczne haki były do spięcia z paskami wychodzącymi z przednich szelek i spinały szelki tak aby nie rozchodziły się na boki. Tak zwane bojówki na pasie głównym szeregowcom do podoficerów służyły tylko do zapięcia manierki. Oficerom do dopięcia mapnika, lub rzadziej raportówki. Saperka najczęściej była z prawej strony, a manierka z lewej zapinana na pas główny ale nie była to jakaś stalowa zasada.Op1,2 PZ, były zapinane najczęściej na gorze szelek od strony pleców, w zależności jaki sprzęt był brany na akcje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 maska typu buldog zgodnie z instrukcja i Polska kopia torby chamerykanskiej zastosowanej w buldogu, powinna być noszona spięta swoim pasem głównym na biodrach i drugim paskiem przypięta na prawym udzie.Do Op1,2,Pz był dodatkowo pasek nośny.Mam nadzieje ze rozwiązałem Twój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Bardzo wszytkom dziękuję za informacje.Kolego Qwert czy mogę poprosić o więcej takich ilustracji? Torba po prawej stronie to słoń? Czy tak też mocowano buldoga?Czy do torby na wyposażenie był pasek nośny, co w niej regulaminowo noszono?Torba oficerska/podoficerska zastępowała torbę na wyposażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Niestety nie ma edycji.Mam OP z pasem nośnym do torby. Szeroki, dwa półpierścienie dopinany do torby paskami do mocowania przy pasoszelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Więcej rysunków niestety nie posiadam.Na rysunku jest ewidentnie torba na maskę z rurą ale z tego co pamiętam torba maski MP4 też miała z jednej strony karabińczyk a z drugiej półpierścień w kształcie D i można ją pyło założyć na pas.Na rysunku jest oczywiście jak powinno to wyglądać regulaminowo ale tak raczej mało kto nosił.Bez zapinania na te haki i taśmy pomocnicze.Co do OP 1 to zapięcie miało tą wadę , że samoistnie się odpinało.Żeby się trzymało i nie odpinało trzeba było po prostu paski od pokrowca przywiązać do pierścienia szelek.Te cztery półpierścienie w kształcie D na szelkach służyły też do mocowania plecaka ale przynajmniej u nas w jednostce nie widziałem aby ktoś tak go nosił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamato Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Na pasie parcianym od lewej znajdują się:1)ładownica,2)torba na wyposażenie (chlebak),3)manierka,4)torba na maskę MP4,5)pokrowiec na saperkę z trzonkiem drewnianym.Zwróć uwagę, że przy zakładaniu oporządzenia stajesz do niego tyłem.Torba na wyposażenie nie posiadała pasa nośnego, tylko uchwyt przyszyty u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 17 Luty 2010 Autor Share Napisano 17 Luty 2010 Co regulaminowo noszono w tej torbie?Czy torbę oficerską/podoficerską noszono na jej miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brudnyharry Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Za moich czasów pasoszelki służyły tylko do noszenia op1.Op1 zaczepiało się do pasoszelek od strony pleców i tyle.Chlebak ,ładownice i maska pgaz.(mp4 wówczas)były zakładane na pas główny i maniorka przypinana do tzw bojówek i chyba tyle.Aha i jeszcze jedno ,maska miała oczywiście torebke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brudnyharry Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 a i saperka też była zakładana na pas główny,zazwyczaj z tyłu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 20 Luty 2010 Autor Share Napisano 20 Luty 2010 Nosiłeś dwie ładownice? Jeśli tak jak mieściła się na pasie i łopatka i manierka?Co regulaminowo noszono w torbie na wyposażenie czyli chlebaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwert1403 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 U nas w jednostce w chlebaku trzymało się menażkę i środki czystości ( pasta do zębów , mydło , ręcznik i.t.p. oczywiście w polu ).W chlebaku są jeszcze trzy małe kieszonki , które są przeznaczone na granaty.Nie wiem oczywiście czy to prawda , ale tak słyszałem.Do broni przysługiwała jedna ładownica.Zapewne Kolega źle zrozumiał to co napisał Kolega brudnyharry bo faktycznie można to zrozumieć jako ładownice w liczbie mnogiej.Ja na przykład byłem uzbrojony w PM 63 więc z jednej strony miałem ładownicę na trzy długie dwudziestopięcio nabojowe magazynki ( krótki znajdował się w rękojeści peemu ) z lewej strony a z prawej kaburę do broni.Saperkę miałem chyba tylko raz jak okopywaliśmy się ale w którym miejscu na pasie ją wtedy miałem to niestety nie pamiętam.Ja miałem jeszcze pistolet sygnałowy , który zabierałem tylko w czasie alarmu ( inni mieli lornetki ).Idąc na wartę zabierało się całe wyposarzenie polowe łącznie z plecakiem i zrolowanym kocem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Jednostka ognia to 3 magazynki,jeden w bronii,2 przy pasie w torbie.dla bronii krótkiej toże, tyko w kaburze,Zazwyczaj jednak nosiliśmy jeden,lenistwo.Ale kiedy jednostka była w stanie gotowości bojowej,nie ćwiczenia 88,musiłem nosić 3 Sprawdzał d-ca lub szef sztabu osobiście kilka razy dziennie.Niezgodne z regulaminem ale prawdziwe.Miałem na stanie AKM i TT.Ile granatów nie wiem ale pewnie 3 bo wszystko było x3.Ja artyleria nie zając kic, kic.W artylerii jednostka ognia to stan w pojeżdzie,gożdzik,Dana,Piwonia.Dla habet chyba 80 ale nie jestem pewien to było dawno,poproszę o korektę jeśli namieszałem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzech39 Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 ładownica do kbk AK była przystosowana do 3 magazynków po 30 naboi, 4 magazynek był przy karabinku.W sumie 120 szt. nabojów. Torba na wyposażenie była podpieta pod tornister od dołu, z góry zaś przypinano trokami koc (odpowienio zwinięty , kto pamieta sposób skladania?) ; 1 trok z góry" , i dwa po bokach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 jasne że pamiętam :) a pamiętacie jak przekładało się saperkę przed atakiem, z przodu tak ze zasłaniała serce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamato Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 A koc odpowiednio zrolowany, nie powinien był rozwinąć się po uderzeniu o podłoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ben91 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 mam pytanie odnośnie mocowania plecaka kostki" do pasoszelek. Do których d-ringów była mocowana?(mam na myśli kostkę" z wąskimi szelkami oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 Przednie górne i przednie dolne , odpowiednio. W teorii , co jednostka to było widać inne warianty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpaga Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 ben91, paski przechodziły przez D-ringi na plecach, a haki były zaczepiane o D-ringi z przodu szelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 12 Marzec 2010 Autor Share Napisano 12 Marzec 2010 Gdzie noszono płaszcz namiot jeśli żołnierz nie miał tornistra? Mam na myśli zarowno regulamin jak i praktykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Nie noszono.Pałatka była w kostce.A kostka w szatni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.