Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie - mundury,wydarzenie,data...

wolf7

Pytanie

Napisano

Panowie ( i Panie oczywiście !),
trafiłem ostatnio na pewne zdjęcie. Mam nieodparte wrażenie, że już je gdzieś kiedyś widziałem (gazeta, tv, jakieś forum internetowe ????). Bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie oraz - jeśli samego zdjęcia nie skojarzycie - o identyfikacje mundurów (niestety jestem jeszcze zielony" w tych sprawach,czyżby KBW ?) , ew. możliwej daty (wg. mnie lata 45-49). Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te łańcuchy na kołnierzykach też mało przedwojenne, bo gęste i szerokie...
Rozpięty mundur pod szyją na przedwojennym zdjęciu też raczej by nie występował ;)

ps. co do hełmów to nie było zbyt wiele reguły, u mnie np. OSP miało w latach 48-50 - hełmy włoskie..

pozdro.
Napisano
Pogrzeb pogrzebem, ale BHP trzeba było przestrzegać - z braku innych hełmów być może założono stare niemieckie ogacze" pożyczone z remizy, aby chłopaki na pace podczas przejazdu nie porozbijali sobie głów o gałęzie?
Napisano
A czy do przedwojennego WP pasuje rozbebrany, pięcioguzikowy mundur z rozpiętym kołnierzem, dziwacznymi butami i pasem oficerskim u kolesia po lewej na drugim zdjęciu? :-)
Napisano
Zapominacie o jednym-
W 10 Brygadzie Kawalerii (zmotoryzowanej w 1937) większość personelu nosiła hełmy niemieckie".
Z pewnością ten pogrzeb ma coś wspólnego ze zmotoryzowanymi oddziałami płk. dypl. Maczka. I z pewnością jest to okres przedwojenny.

C.
Napisano

takie cos po małej obróbce,,,
co to za odznaka? ktoś rozpozna?
mamy:
-hełmy wzoru szkopskiego noszone przez naszych
-trumna na ciężarówce(jakiej?????)ktoś wie-niech pisze
-odznaka(JAKA???)
-żołnierz z zaznaczoną na czerwono odznaką trzyma za ramię wdowę(?)po zmarłym,w każdym razie kobiete w żałobie
może to jakis dowódca?
jedziemy dalej z IDi
pozdro

Napisano
hmm,proponuje poszukać co do ciężarówki,hełmów,i naszywki..
wg mnie trzyma furażerkę,

jest może jakiś ślad po drugiej stronie fotografi?pieczątka,bazgroł itp?
Napisano
Mnie zastanawia to samo, na co zwrócił uwagę
Kuba_70, czyli brak księdza, i dalej krzyża, chorągwi, wienców i wiązanek. Fotka robiona w ciepłym okresie /dziewczynka ma gołe nogi/, czyli kwiaty powinny byc, gdyby nieboszczyk był za życia sympatyczny. Żałobnicy nie są zbyt zmartwieni. Mundury są powojenne. Pasuje to do pogrzebu aparatczyka.
Napisano
a czy możliwe, że po wojnie jeszcze nosili mundury przedwojenne ? Cała zabawa polega na tym, że wg. mojej wiedzy jeden z tych żołnierzy miałby w 1939 r. 11 lat...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie