Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Lebel

lanca

Pytanie

Napisano

Witam!Kolejny prezent od kolegi.Wydaje mi się że to Lebel wz. 86/93.

Ma też bicia na rękojeści co one oznaczają(wz86/93 to jasne,ale chodzi mi o to na początku)

bq.FS.wz.86/93

Możecie podpowiedzieć jak go oczyścić,bo rękojeść jest chyba z mosiądzu?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sory panowie za jakość fotki,niestety nie mogę narazie wrzucić lepszej ani fotki z biciami ponieważ jestem poza domem.Dzięki za sugestie co do czyszczenia.W poniedzialek bagnecik idzie do czyszczenia to wrzucę fotkę z biciami.
Napisano
Rękojeść może być z żeliwa, brązu, mosiądzu lub alpaki. Skoro nie jest zardzewiała to nie żeliwo, znaczy polerować. Dopiero po przepolerowaniu da się rozpoznać rodzaj stopu. Słaba fotka, obstawiał bym na miedzionikiel.
Wojtek
Napisano

Witam!Kolejny prezent od kolegi.Wydaje mi się że to Lebel wz. 86/93.

Ma też bicia na rękojeści co one oznaczają(wz86/93 to jasne,ale chodzi mi o to na początku)

bq.FS.wz.86/93

Możecie podpowiedzieć jak go oczyścić,bo rękojeść jest chyba z mosiądzu?

Napisano
Dzięki:)Właśnie rozmawiałem z kumplem od którego dostałem ten bagnecik.Wychodzi na to że bagnet pochodzi prawdopodobnie z 4 Pułku Strzelców Konnych.Jego babcia pamięta wrzesień 39 i wie na 100% że w miejscu gdzie został znaleziony stacjonowały polskie oddziały.4PSK jako odwód Wołyńskiej Brygady Kawalerii stacjonował w tamtej okolicy.Niemcy ich wypatrzyli i nakryli ich ogniem artylerii.Tylko czy to możliwe by strzelcy byli uzbrojeni w Lebele?Wszędzie piszą że uzbrajali nimi Odziały Obrony Narodowej???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie