sqr Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Witam! Kto to wyprodukował? i co to dokładnie jest ? -średnica 74mm.
vis1939 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Jaki rozbryzg? :D,właśnie o to chodzi żeby nie uległ rozerwaniu i skierował cały skupiony ładunek kulek" w zamierzony cel,a rozpiżdz... się na wszystkie strony.
Szumsk Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Vis takie było główne założenie ale często one były rozrywane ;)
8total4 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Zukuri trafienie z PL ??jeśli tak to fajna sprawa.pozdro.
zukuri Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Aż tu to by ta moja ciarupa nie doleciała. ;-)Przywiózł mi ją kumpel, który zawodowo podróżuje po całym świecie. Zatrzymał samochód, by rozprostować kości i natknął się na to. Wrzucił toto na pakę, bo wiedział, że mnie interesują militaria :-)Miejsce znalezienia sugeruje pamiątkę z bitwy nad Sommą…Pozdrawiam, Piotr.PS.Dzięki za identyfikację i adres do fajnej stronki.
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 QB@, nie bądź śmieszny..najlepiej dodawaj pod swoją wypowiedzią wszelkie prawa zastrzeżone,kopiowanie upowszechnianie bez zgody autora prawem zabronione"nie dość że odgrzałeś kotleta sprzed lat to jeszcze żałośnie to wypadło
vis1939 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Tak zgadzam się,tyle że jest to spowodowane naporem ładunku kulek" na górną zwężaną część pocisku z zapalnikiem.I nie ma to nic wspólnego z celowym efektem odłamkowym skorupy,tym bardziej że wybuch następuje około 150 metrów od celu i rozchodzące się na boki odłamki mogły by razić własną piechotę.
Kamiljan Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Kamiljan,a jesteś pewny że znajdowane przez Ciebie fragmenty skorup pochodzą właśnie od pocisków szrapnelowych?" odp: świadczą o tym denka, charakterystyczna przewężana czesc dolnej ścianki, bardzo często także kawałki pierścieni
Kamiljan Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Kamiljan jak ma to niby być robota sapera, skoro pierścienie wiodące są uderzone gwintem ?:)" odp: Niewybuch, stalowy element wkręcany w skorupę /ten w który później wkręca się zapalnik/ jest ryglowany małymi wkrętami. Wiem, że w przypadku gdy szklanka jest po wybuchu to oczka w niej są rozerwane przez te właśnie rygle, inaczej jest gdy ktoś to rozbierze. Gdy pocisk był świeży nie sprawiało to większego problemu bo śrubki były jeszcze ruchome.
8total4 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 hmm..szczerze gratuluję Kumplowi odwagi, bo gdyby to był jakiś nieciekawy wynalazek to mogli byście już nie mieć okazji porozmawiać :)fajny fant.pozdro.
zukuri Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 To może i ja podłączę się pod ten temat … Może mi ktoś coś o tym powiedzieć :http://img709.imageshack.us/img709/1042/img4260i.jpgNajwiększa średnica zachowanej skorupy to 115mm.Pozdrawiam, Piotr
Kamiljan Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Przy okazji dziękuję bo sam zostałem wyprowadzony z błędu. Swoja drogą chyba rzadko spełniał swoją zamierzoną rolę skoro odłamków w brud a szklanka trafi się raz na jakiś czas, pomijając że mogły być pozbierane przez ludność.P.s. starsza kobieta mieszkająca przy mojej ulicy używa do wbijania kołka od łańcucha krowy - właśnie szklanki nabitej na trzonek.
sqr Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Witam! Kto to wyprodukował? i co to dokładnie jest ? -średnica 74mm.
loki15 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Austro-Węgierski pocisk szrapnelowy 8cm od feldkanone M5
vis1939 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Kamiljan,a jesteś pewny że znajdowane przez Ciebie fragmenty skorup pochodzą właśnie od pocisków szrapnelowych? bo z pewnością nie tylko takie były używane. sqr tu masz wszystko: http://pl.wikipedia.org/wiki/8_cm_FK_M.5
QB@ Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 do użytkownika loki15 - na przyszłość proszę podawać kogo się cytuje. Nie pierwszy raz zdaża się perfidne skopiowanie cudzej wypowiedzi. Z całym szacunkiem, ale tak się nie robi.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=636725#656943
Robert Szczepaniak Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Austro-Węgierski pocisk szrapnelowy 8cm od feldkanone M5"Austro-Węgierski pocisk szrapnelowy 8cm do feldkanone 5M"Chyba jednak to nie cytat z kolegi QB@ :)
8total4 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Kamiljan jak ma to niby być robota sapera, skoro pierścienie wiodące są uderzone gwintem ?:)Bardzo wiele szklanek się nie rozrywało, a czasem odłamki są wielkości dwóch pięsci, a nawet i większe.pozdro.
Kamiljan Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 na górze brakuje jeszcze pierścienia stabilizującego, gładkiego
sqr Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 dzięx za odpowiedzi! - a czy on nie powinien rozerwać się na kawałki??
Luftlander Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Nie koniecznie, szklanka" szrapnela jest swoistą lufą wypełniona ołowianymi kulkami na dnie której jest ładunek wybuchowy który wypycha kulki nad wrogim okopem.
Pytanie
sqr
Witam!
Kto to wyprodukował? i co to dokładnie jest ?
-średnica 74mm.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.