R51 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Jaka szkoda że kolega kindzal nie żył w tamtych czasach. Z pewnością zadałby bobu sowieckiemu miszce. Jego bojkot salutowania doprowadziłby Stalina do samobójstwa...
kindzal Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Przezabawne. Kolega R51 za to mialby zapewne okazje wstapic do NKWD lub UB i moglby sobie dowoli posalutowac swoim sowieckim mocodawcom;)
Czlowieksniegu Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Panie i Panowie...PS Od rana nurtuje mnie jedno pytanie- a skąd Wy wiecie, że honory oddaje NKWD?
R51 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Spyta się kolega Pana kindzala on tu jest najlepiej poinformowany w tej kwestii... Jest oczywiste że ten sowiecki oficer jest tylko ufarbowany na Polaka (widoczny wyraźnie semicki profil i sztywny krok rodem z Placu Czerwonego). KOmu innemu miałby salutować? Jedynie swym unurzanym we krwi oficerów z Katynia żydo- komunistycznym mocodawcom.Tak by to pewnie widział kolega kindzal...
Czlowieksniegu Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Delikatnie podsunę pewien trop... ammuratow (426 / 20) 2010-01-22 11:05:23Ten oficer prowadzący oddział to chyba Rosjanin, bo salutuje na ich sposób?On był pierwszy :-(
kindzal Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Nie sadzisz, ze jakiś dziwny mundur (ze o hełmie już nie wspomnę) ma ten Rosjanin?Ja stawiam na PoPa! A łajdakom – Pełniącym Obowiązki POLAKÓW – MÓWMY STANOWCZO NIE!Znacie ten kawal:- Dlaczego Marszałek Rokossowski ma takie wysokie brwi?- Zdziwił się jak się dowiedział, że jest Polakiem i tak już mu zostało...
Czlowieksniegu Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Kindżał- a zauważyłeś, że oni wszyscy są w dziwnych" hełmach, że o umundurowaniu nie wspomnę?
kindzal Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 No to wszystko by się zgadzało: oddziały IB składały się w głównej mierze z Polaków i na ogól były dowodzone przez sowieckich oficerów (NKWD).
Czlowieksniegu Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Ale co się zgadza?Opis na fotografii czy późniejsze dywagacje?
wyspiarz44 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Kindzal , w naszej historii niestety nic nie jest czarno - białe , chłopaki wstępując IB , czynili to dla ratowania swojch rodzin . A co powiesz o partyzantach ze Zgrupowania Nalibockiego? zdrajcy???? nie wszystko było takie proste , jak się teraz co niektórym zdaje po 70 latach ...... to nie była linia frontu , ci żli są w mundurach feldgau , my ci dobrzy w khaki .... na kresach to była cała mozaika problemów
kindzal Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Jedno i drugie się zgadza;)Kolego wyspiarzu44, ja sobie zdaje sprawę z tego jak tam było i nie mam zarzutów względem tych młodych chłopaków, bo oni nie mieli zbytnio innego wyjścia.
wyspiarz44 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Kindzal , historie znasz , wiec doskonale wiesz że nasi przyjmowali broń jak i od niemców ( hilfpolizei ) i od sowietów ( IB ) , aby tylko zachować swoje życie i swojch najbliższych . Polityke mieli głęboko w d ..... mysle że czepianie się detali jest teraz nie na miejscu , np. że sowiecki dowódca salutuje tak a nie inaczej , mundury - tak jak partyzantka , co kto miał , to nosił
kindzal Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Z mojej strony to nie jest kwestia czepiania się, tylko po prostu chęć rozwikłania pewnej ciekawostki:)
derf Napisano 3 Listopad 2012 Napisano 3 Listopad 2012 Trafiłem na to forum przypadkowo i zarejestrowałem się wyłącznie żeby odpowiedzieć na wątpliwości, bo akurat mogłem to zrobić, ale widzę że, tak jak wiele innych forów, służy ono rozładowywaniu stresu poprzez wzajemne dokuczanie sobie.Jak już pisałem wiem kim jest ów oficer,(choć kindzal się uparł:)) widziałem to zdjęcie wcześniej niejednokrotnie i szczerze powiedziawszy nigdy nie zwróciłem szczególnej uwagi na sposób salutowania. Teraz kiedy się przygladam nie jestem nawet w stanie stwierdzić w 100% jaki to salut (sowiecki, czy polski).Czy wy na prawde to widzicie na tym bądź co bądź kiepskiej jakości zdjęciu czy może to sugestia?psniestety na pytanie komu, dlaczego i po co salutuje nie jestem w stanie odpowiedzieć
Lipek Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 To głupio Ci się nasunęło, Hebda.Czy już na żadnym forum nie można normalnie podyskutować o zbrodniach Ukraińców popełnionych na Polakach, żeby zaraz jak Filip z konopi nie wyrwał się jakiś politpoprawny politruk z krzykiem na ustach a Polacy zabijali Żydów", a a polityka względem mniejszości w II RP" itp.?Nietrafność Twojego asunięcia" jest tym większa, że Polacy nigdy nie mordowali nikogo wg. klucza narodowościowego na tak dużą skalę. Pojedyncze mordy oczywiście się zdarzały, jak wszędzie na świecie. W Przypadku Ukraińców to nie były jednak pojedyncze zbrodnie, lecz spójna, zaplanowana akcja ludobójstwa na tle etnicznym, mająca korzenie i uzasadnienie w oficjalnej ideologii UPA. Rozumiesz delikatną" różnicę?Nie porównuj więc bandyckich incydentów do zaplanowanej akcji ludobójstwa, bo tylko bezsensownie rozmydlasz temat.A wątków o zbrodniach popełnionych przez Polaków było całe mnóstwo, zarówno na tym forum, jak i w necie. Polecam instrukcję obsługi Google.Jeżeli nie masz nic wartościowego do dodania w tym temacie, to naprawdę lepiej nic nie napisać, zamiast wyrywać się z takimi komentarzami. A jak tak Cię bolą te zbrodnie" popełnione przez Polaków, to załóż osobny wątek na ten temat. Jako moderator powinieneś to chyba wiedzieć, prawda?R51 - czapki z głów za to co robiłeś na Wołyniu!
ammuratow Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Drodzy Koledzy!Jako sprawca(nieświadomy) całego zamieszania uroczyście oświadczam, że nie nie miałem absolutnie żadnych złych intencji ani niczego nie sugerowałem. Ja t y l k o zdałem pytanie. Odpowiedział kolega derf (po dwóch latach!)i to mi wystarcza. Ludzie! Ja już zapomniałem, że zadałem takie pytanie. Litości!Pozdrawiam
Hebda Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Lipek.Czy już na żadnym forum nie można normalnie podyskutować o zbrodniach Ukraińców popełnionych na Polakach"Tak,o to mi może chodziło..O sposób dyskusji.Bo tutaj przypomina to raczej moja jest najmojsza"Aż strach czasem pomyśleć jakby wyglądała dyskusja niektórych w realu a nie przed klawiaturą..
Czlowieksniegu Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 W realu, to by takich dyskutantów ochrona wyrzuciła...A tak na serio- miast dyskutować o powodach i sensie ( niedocenionym wg mnie ) IB, zrobiła się dyskusja czy wróbelek ma jedną nóżkę bardziej...I jeszcze bardziej serio- strach pomyśleć, że wg pewnych hmmm... kręgów IB to kolaboranci ACz. :-(
kindzal Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 Na ten temat tez można by było trochę podyskutować, bo pewne środowiska za Bugiem twierdza ze Schutzmannschafty i 14 Dywizja Grenadierów SS to narodowi bohaterzy, a jeszcze inne kręgi uważają ich za kolaborantów.Tak wiec po raz kolejny się okazuje, ze punkt widzenia w dużej mierze jest zależny od punktu siedzenia...
Czlowieksniegu Napisano 11 Listopad 2012 Napisano 11 Listopad 2012 Kindżał- fakt, dyskusja na inny wątek...Tyle, że najczęściej o kolaborację ze Stalinem, (p)osądzają członków IB osoby, które obnoszą się ze swym patriotyzmem...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.