Skocz do zawartości

Spece od Religii, teologii itp potrzebni

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
gadza się, setki tysięcy ludzi zginęło pod znakiem krzyża, jednak to są wieki zamierzchłe, wiadome jakie wtedy było myślenie ludzi, średniowiecze charakteryzuję się tym że jedyną ideą był Bóg i nic poza tym się nie liczyło, teraz to się zmieniło mamy czasy nowożytne, poszanowanie podstawowych praw człowieka zarówno przez kościół jak i świeckie prawo międzynarodowe"

Zgadza się, setki tysięcy ludzi zginęło pod znakiem krzyża, jednak to są wieki zamierzchłe, wiadome jakie wtedy było myślenie ludzi, XXIw charakteryzuję się tym że jedyną ideą była ropa i nic poza nią się nie liczyło, teraz to się zmieniło mamy czasy nowego porządku, poszanowanie podstawowych praw człowieka zarówno przez kościół jak i świeckie prawo międzynarodowe.
  • Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
...teraz to się zmieniło mamy czasy nowożytne, poszanowanie podstawowych praw człowieka zarówno przez kościół jak i świeckie prawo międzynarodowe..."

Powiedz to dziesiątkom tysięcy ofiar w byłej Jugosławi, jak i obecnie w państwach Afryki Zach.
Powiedz jeszcze że się Bóg zmienił i jest jeszcze lepszy niż 50 lat temu.

Ten temat jest dla mnie bez sensu. Do doła z nim, zamknąć klapę i wodę spuścić.
Napisano
@ zabi
Zapamiętaj jedno. Na przestrzeni tysięcy lat zmieniały się religie.
Ludzie się nie zmienili (i nie zmienią).
Zmieniają się tylko narzędzia kaźni.
Napisano
Przeszliśmy po prostu z fazy rzemiosła do wariantu przemysłowego. Kwestia skali, przy niemal niezmienionych powodach konfliktów.
Tyle, że z moralnością i religią to niewiele ma wspólnego- a tego dotyczyło pytanie.
Napisano
Proste pytanie i prosta odpowiedz.Dekalog mówi wyraznie ie zabijaj"Czyli,że jak zabijesz to grzeszysz.A na wojnie,zabijesz,dostaniesz medal.Nie zabijesz,zadaj sobie filozoficzne pytanie W.Szekspirayć albo nie być...".Pozdrawiam
Napisano
Najgorsze to jest to, że pytanie było jasno postawione, ale odbiegliśmy od tematu, nikt nie mówi, że jakby do mnie mierzyli to bym sobie przypominał dekalog itp, wiadome jakby każdy zareagował, nikogo też nie namawiam, żeby wierzył czy nie wierzył, po prostu chciałem się dowiedzieć jak sprawa się ma w tych przypadkach które wypunktowałem
Napisano
Do trapera, temat jest zadany myślę w odpowiedniej kategorii forum, więc czemu zaraz do doła? Różne inne pierdoły ludzie tutaj piszą z sensem czy bez, po to jest ten dział, ale widze że zaczyna się dym...
Napisano
Dym tu się może dopiero zrobić i zapewniam Cię że nie z mojej strony :)

Jest czas kolęd. Zadaj to pytanie księdzu którego przyjmiesz. Jestem ciekaw co powie....
Jeżeli powie że to jest grzech,to zadaj mu następne pytanie.
Zapytaj czy to też by było zabójstwo, gdyby do naszego kraju weszli arabowie i w pierwszej kolejności zaczeli by wycinać księży i zakonnice, a w miejscach kościołów zaczeli by budować meczety....
Pozdrawiam
Napisano
No właśnie ksiądz już był, a mi się teraz taka faza załączyła, ale to przez tą zime, kopać mi się chce jak cholera, chyba się uzależniłem...
Napisano
Nie wiem kto to powiedział Jeśli BÓG jest z nami to kto jest z tymi po przeciwnej stronie".Moim zdaniem dywagacje na temat słuszności zabijania pod kontem religii mija się z sensem.A rozpatrywanie KONIECZNOŚCI zabijania zostawmy ludziom którzy się w takich sytuacjach znajdują.
Napisano
dlaczego do doła ?

wbrew wcześniejszym obawom, dyskusja jest rzeczowa, prowadzona na przyzwoitym moralno-filozoficznym poziomie, nie ma siary ani innych niesmacznych wpisów, więc..... :)

spoko :)
Napisano
A to dlatego że co nie którzy kozacy z tego forum jak zobaczyli tytuł wątku, to nawet tu nie zajrzeli :-D
A i amnestia była nie dawno i tak jakoś troche szkoda :-D
Napisano
http://www.youtube.com/watch?v=kW0zs_dlBKg

Każdy może twierdzić, że ma Boga (tego czy innego) po swojej stronie, niektórzy nawet wypisywali sobie na pasach GOTT MIT UNS... Religia to narzędzie propagandy i władzy dobre jak każde inne, a nawet lepsze, bo można komuś wmówić, że Bozia tak kazała" i trzeba zabijać... I nie jest to weryfikowalne, bo żadna religia nie ma certyfikatu z nieba i nie wiadomo, która jest słuszna i prawdziwa. Ksiądz katolicki, pastor, rabin, pop, szaman - każdy jest sales representative" swojego systemu wierzeń i ten sam fakt lub czyn może tłumaczyć inaczej. Jeżeli więc Twoja religia nie daje Ci jasnych odpowiedzi, poszukaj w innej, może sobie coś dopasujesz". Albo uwierz i nie myśl.
Napisano
Wiem z pewnego żródła... :))
Wszystkie wymienione przez autora punkty-NIE GRZYCHY.
Grzech mają tylko przywódcy i oficerowie którzy nie muszą a jednak zlecają egzekucje.
Napisano
danieloff czemu mam nie myśleć? trzeba dociekać kwiestii które nie są jasne, jakbym nie dociekał to padł bym ofiarom propagandy jak to mówisz, maku więc czekam na odpowiedź:)
Napisano
danieloff domyśliłem się po Twojej wcześniejszej odpowiedzi:) spoko, wiara to sprawa indywidualna, nikt cie do niej nie zmusi, przynajmniej ja nikogo nie zamierzam zmuszać, po prostu dałem taki temat co by tu sobie troche porozkminiać i tyle, mnie z kolei do ateizmu nikt nie zmusi,

Pozdro
Napisano
Ale ja nikogo nie zmuszam do ateizmu, broń Boże! Wiara to piękna rzecz, tylko nie każdemu jest dana, mnie ominęła już dawno. A właściwie nie wiara, bo tej trochę we mnie zostało, tylko jej wszelkie instytucjonalne i rytualne formy zbiorowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie