Skocz do zawartości

Prizm 6 T firmy White's

Gopherus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni Pastwo,
zastanawiam sie nad kupnem Prizma 6 T i chciałbym poprosić , użytkowników tego wykrywacza, o opinię o nim.
Pozdrawiam
Napisano
Kolego Bruner , ja widziałem już ten temat i Pańskie pouczenia , w kwestii posługiwania się wyszukiwarką , nie są mi potrzebne.Poprosiłem o opinię użytkowników , bo poza Banderasem , raczej , nikt z tych , którzy się wypowiadali , nie posługuje się tym sprzętem.Teoretyczne dywagacje mnie nie interesują...
Napisano
Tak się składa, że dobrze znam kol.Banderasa i sam mu ściągałem tego prizma z UK,bo znany sklep V" miał go dopiero za jakieś 6miesięcy w swojej ofercie.To co napisał Banderas nie są żadnymi dywagacjami,byłem z nim nie raz na wypadzie i widziałem co potrafi zdziałać.Jeśli się na niego zdecydujesz nie będziesz zawiedziony,warto zainwestować w dodatkowe cewki 950 i shooter DD
Napisano
Pisząc o teoretycznych dywagacjach nie miałem na myśli tego , co napusał Banderas.To , w zasadzie, był chyba , jak wcześniej napisałem,jedyny użytkownik - praktyk Prizma 6 T , w tamtym wątku.Napisałem , także ,do Niego na priv , by poprosić o więcej infotmacji. Dzięki za wiadomości o cewkach.Nie wiedziałem , że można zastosować inne niż standardowa , chociaż Banderas napisał w swoim poiście o 950.W wymienionym sklepie na V " otrzymałem informację , że nie ma możliwości stosowania innych cewek niż ta , z którą wykrywacz jest sprzedawany...
  • 3 weeks later...
Napisano
witam
no panowie !! nikt przez ten rok od ostatniego wpisu w linku który podał bruner0 nie kupił tej wykrywki ????!!!!
gorąco przyłączam się do prośby Gopherusa jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to niech się podzieli !!!!!!!! Chciałbym się dowiedzieć czy ta wykrywka nadaje się na militarke, czy ma przyzwoite zasięgi i jak to jest z cewkami do niej ?? w vikingu powiadają ze nie ma, ale o uszy mi się obiło ze jednak są :(( no panowie śmiało bez krępacji :))a może ktoś ma porównanie do terki 70-705 co by było lepsze na militarke ?
Napisano
banderas szukam czegoś ze skrzywieniem na militarke i wczoraj dzwoniłem do vikinga facet stanowczo powiedział mi ze nie ma cewek innych do tej wykrywki :( niż ta która jest w komplecie
Napisano
bandi powiedz coś bliżej o tej wykrywce !! nada się to na militarkę czy tylko moneciak ? a jak tam u niej ze statykiem ? a może masz porównanie z terką czy gt jestem ciekaw opinij pod kątem szukania militarki i jej solidności wykonania bo moje tereny są raczej krzaczasto - lesiste
Napisano
ze skrzywieniem na militarkę może być i ten.
Rasowy militar to tylko PI.Pamiętaj,że dyskryminacja obsłuży tylko małe przedmioty na małej głębokości,głębokie żelazo [duża masa] w trybie dysc. też pokaże,ale pokaże jako kolorek [czasem duszek] i tu się kłania doświadczenie z obsługiwanym sprzętem,jest to do opanowania.
pzdr.
Napisano
Witam,
wątek trochę się rozwinął...
Oto odpowiedz z Vikinga " na moją prośbę o porównanie Prizma 6 T i X Terry 705 :
Będą to dwa w miarę zbliżone do siebie wykrywacze. Bardziej dokładna we wskazaniach bedzie X-terra. Do X-terry można dołączyć sporo dodatkowych cewek. Zasięgi też będą mocniejsze po stronie 705. Zasilanie też wypada na korzyść 705 chociaż producent Prizm 6T przewiduje, że na 8 paluszkach będzie on dłużej pracował niż X-terra na 4.
Jeżeli chodzi o szukanie większych obiektów to tutaj tryb statyczny w 6T będzie bardziej efektywny, niż prospecting w 705.

Pozdrawiam

Gopherus
Napisano
No to fantastycznie Ci pomógł fachowiec" z firmy Viking:))
W zasadzie nic się nie zgadza w tej wypowiedzi -
oczywiście, że istnieją inne cewki do tego wykrywacza o czym pewnie nie zostałes poinformowany, bo pewnie w Vikingu ich nie mają..
Ktoś pisze ędą to dwa w miarę zbliżone do siebie wykrywacze" aby za chwilę podkreslić jak bardzo się od siebie różnią;-)
Nie tłumaczy też, że sprawa nie polega na tym, że do X-Terry mozna dołączyć sporo dodatkowych cewek" tylko, że dzięki temu można zmienić częstotliwość sprzętu, co ma krytyczne znaczenie przy poszukiwaniach militarki lub kolorowej drobnicy. Tryb statyczny w 6T? Zapewne chodzi mu o pinpoint VCO, który nie służy do tego i nie może się równac z Prospectingiem w terce z założoną np cewką 3kHz..
Także jeśli zignorujesz tak bezcenne porady, to i tak mozesz zastanowić się nad tym sprzętem, choć oczywiście z nastawieniem na drobnicę.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam,

dzięki VanWorden.Tak jak już pisałem , a co potwierdził Sid , w Vikingu " infornują o jednej , standardowej cewce do Prizma 6 T.Z prywatnej korespondencji z Brunerem 0 , dowiedziałem się o dodatkowych cewkach , które póżniej na forum , pokazał na zdjęciu Banderas.
Chciałbym zapytać , czy ktoś w Polsce wykonuje pogwarancyjne naprawy wykrywaczy Minelab , bo wiem , że nie robi tego Proscan a ja innych serwisantów nie znam?
W zasadzie wielka szkoda , ze tego nie robi , bo do Niego mam zaufanie.

Pozdrawiam

Gopherus
Napisano
Do cewek Whitesa dochodzą iezależne" np. typu SEF.
Jesli chodzi o naprawy pogwarancyjne to powinienes spytać Vikinga, bo jako dystrybutor powinni przyjąć sprzęt do naprawy, także po zakończeniu ochrony gwarancyjnej.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Nie dawno miałem podobny problem 6t czy 705,moim zdaniem oba to fajne wykrywacze,ale jednak wybrałem 705 ,a decydującą sprawą było to że 6t nie ma regulacji głośności, bardzo głośno jest ustawiony i tutaj przydały by się słuchawki.Dla mnie robi za dużo hałasu.Ale to tylko moje skromne zdanie.

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki VanWorden .
A pan , panie Brzęczyszczykiewicz ( proszę zwrócić uwagę , ze napisałem pan,panie " z małej litery ...chociaż grzeczność wymaga , by było inaczej , ale jak Kuba it.d.)napusał kiedys na tym forum , że pierdół ci tu dostatek" , więc moze by tak coś w kwestii merytorycznej ?...Ja nie widzę niczego niewłaściwego w pisaniu zaimków , odnosząctch się do osób , które szanuję ,z dużej litery .

Pozdrawiam

Gopherus
Napisano
Zerknij tu: http://mdetectors.com/product_info.php?products_id=216&osCsid=e7a5abf1858dd527109ce8d47ac439ec
Czy w 6T warto zmieniać, to trudno powiedzieć, ale te cewki mają generalnie dobre opinie. Zwłaszcza właśnie ten wymiar 12x10 lepiej oddziela żelazo i nieco zwiększa zasięg (10%+).
Bedą pewnie też większe z serii S.E.F. ale ich problemem jest ciężar, który znacznie zmienia ergonomię sprzętu.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam,

VanWorden , chciałbym zapytac , jeśli mozna , o kwestię statyka w Prizmie 6 T .Napisałeś , w swoim poscie
... Tryb statyczny w 6T?... " Rozumiem , ze kwestionujesz istnienie tego trybu pracy , w tym wykrywaczu , więc jak mógłbyś scharakteryzować , czy nazwać , ten tryb , który został określony jako statyczny przez pracownika Vikinga"?I jeszcze jedno , jak działała identyfikacja w tym trybie podczas poszukiwań ?

Pozdrawiam.

Gopherus
Napisano
Gopherus - może trochę źle to ująłem w poprzednim poście i stąd nieporozumienie. Miałem na myśli, że moim zdaniem na militarkę lepiej się jednak sprawdza tryb Prospecting" w X70/705, ale to tylko moja opinia i z pewnością są poszukiwacze, którzy świetnie sobie radzą z tym sprzętem. Niewykluczone też, że pojawią się większe cewki do 6T i wtedy zrobi się naprawdę ciekawie. Tak czy inaczej 6T to dobry sprzęt i na pewno najciekawszy z Prizmów, ale jego przeznaczeniem jest koklorowa drobnica.

Pozdrawiam

VW
P.S. Wygląda na to, że do 6T jest jeszcze cewka Big Foot", co znowu jest plusem, ale raczej jedynie w typowo plażowych sytuacjach.
Napisano
Witam,

każdy ma swoje preferencje i jak to mawia mój Wujek : Ksiądz lubi gospodynię a oraganista kluski"...
Nieporozumienie zostało wyjaśnione i dobrze . Prawdopodobnie , w jakiejś , mam nadzieję , nieodległej przyszłości , będziemy mogli, W cyklu Odkrywcy " - testy wykrywaczy , przeczytać o walorach i wadach Prizma 6 T wiele więcej i tym samym poznać go lepiej.

Pozdrawiam

Gopherus
Napisano
Martwi mnie tylko ta ocena http://metaldetectorreviews.net/detectors/213-1-whitesprizm6t.html , może to konkurencja nabija negatywy dla prizma??? :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie