R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Znowu strasznie się nudzę więc zaprezentuję w tym wątku niemieckie odznaczenia bojowe znajdujące się w mych łapach. Wszystkie bez wyjątku trafiłem osobiście nie dając zarobić handlarzom. Powstał w ten sposób zbiór, który może stac się pomocą w identyfikacji trafianych przez forumowiczów odznaczeń a także może pomóc w weryfikacji oryginalnosci.Na początek Infanterie- Sturmabzeichen
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 w sumie posiadam siedem całych Infanterie- Sturmabzeichen. Odznaczenie to zaprojektowane zostało przez niejakiego Ernesta Peekhausa w grudniu 1939 roku na zlecenie firmy C.E. Juncker. 20 grudnia 1939 roku odznaczenie to zostało zatwierdzone rozporządzeniem generała pułkownika W. von Brauchitsch.Przysługiwało oficerom, podoficerom i szeregowym kompanii strzeleckich dywizji piechoty oraz kompanii strzelców górskich. Od 21 listopada 1942 roku odnzaczenie to nadawano także funkcjonariuszom policji z rezerwowych batalionów policji walczących na froncie.Odznaka była nadawana za udział w trzech atakach bojowych w ciągu trzech róznych dni walki.Odznaczenie noszone było na lewej piersi zgodnie z regulaminem mundurowym
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 Tylko jedno odznaczenie jest sygnowane kodem wytwórcy. W tym przypadku to f.o"- czyli Friedrich Ort z Wiednia
Zwierzu Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Wszystkie bez wyjątku trafiłem osobiście nie dając zarobić handlarzom"-dokładnie,najenniejsze są te co sie samemu wytarga,sam tak mam.
Skok Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Fajny wątek się szykuje.Dodam dla uzupełnienia, że Infanterie sturmabzeichen nadawano również za 3 kontrataki w ciągu trzech różnych dni walki lub za 3 dni walki w odseparowaniu od macierzystych oddziałów. Pozdrawiam
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 Na kolejny ogień Panzer_ Kampfabzeichen. Dotychczas wyrwałem ich siedem sztuk (jeśli nie liczyć siekańca numerowanej wersji). Odznaczenie ustanowione 20 grudnia 1939 roku (w wersji srebrnej). Odznaczenie nadawane było oficerom, podoficerom i szerogowym, którzy od 1 stycznia 1940 roku co najmniej trzykrotnie wykazali się w akcjach bojowych w ciągu trzech róznych dni wchodząc w skład załogi wozu bojowego na stanowiskach kierowcy, celowniczego, dowódcy, ładowniczego, radiotelegrafisty. Odznakę noszono na lewej piersi. Odznaczenie nadawane było przez dowódców dywizji pancernych. Odznakę zaprojektował znany nam juz Ernst Peekhaus z Berlina. 1 lipca 1940 roku ustanowiono wersję brązową tej odznaki dla żołnierzy i oficerów pułków grenadierów pancernych, batalionów motocyklowych, oraz oddziałów rozpoznania.Te trzy górne to wersje brązowe, te cztery dolne to srebrne.
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 rewersy. Tylko jedna z odznak jest sygnowana...
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 ...i to w bardzo kontrowersyjny sposób 1942 AWS- to kod uważany przez wielu znawców tapczanowych" z zachodu za podróbkę- a tu proszę znaleziona w miejscu, gdzie zdarzyło się wydobyć niemało innych, mniej kontrowersyjnych...Może ktoś wie coś więcej na temat 1942 AWS...
Skok Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 R51 fajnie by było jakbyś w miarę możliwości podawał ilość nadań każdej odznaki w jej różnych wersjach.
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 Panzer- Kampfabzeichen:Srebrne ok. 22 tysiąceBrazowe ok. 13 tysięcyPozdrawiam
pako151515 Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Myślę, że ta strona przyda wam się, tylko pod jednym warunkiem ktoś musi przetłumaczyć. Pozdrawiam http://members.shaw.ca/grossdeutschland/decorations.htm
ensiferum3 Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 R51- ładne, hmn na siedem odznak tylko jedna sygnowana, miałem szczęście wykopując swoją. Ładny stan brązowych, Posiadasz z którejś z odznak dokument nadania ?
ad Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Trochę jeszcze info na temat Panzerkampfabzeichen:Od 31.12.1942 nazwę Panzerkamfwagenabzeichen" (Pancerna Odznaka wozów bojowych) zmieniono na Panzerkampfabzeichen (Pancerna Odznaka Bojowa). Rozszerzono także wachlarz nadawania odznaczenia: Nadawano także łącznikom motocyklowym z jednostek pancernych, za wykazanie się skutecznością wobec bezpośredniego działania wroga. Oddziałom remontowym z dywizji pancernych, za naprawę uszkodzonego wozu bojowego w pierwszej linii walczących czołgów. Od 08.09.1942 nadawano personelowi medycznemu ze skału dywizji pancernych.Od 31.01.1943 nadawano jednostom łączności ze skaładu dywizji pancernych.Od 22.06.1943 ustanowiono odznaczenie Panzerkampfabzeichen o wyższych stopniach.
stg1971 Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 pozwolę się pochwalić moim szturmem,rzadko spotykana wersja,pełna ,mosiężna,zostawiłem patynę aby nie było wątpliwości.
stg1971 Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 na kilka set sztuk jakie przerobiłem,spotkałem się zaledwie tym pełnym zaledwie 10 szt.
stg1971 Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 mosiądz,pełna,ja też nie zbieram koperty,zostawiam to tym co mają kasę.
stg1971 Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 też mam akt nadania ek. kl.2 i list opisujący walkę syna na froncie włoskim rejonie calarasi w maju 1944 r,ale to już pośmiertne nadanie.i ostatni list do domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.