bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 No szacunek, szacunek. Ale co do zamieszczanych jakichś tam zdjęć przezemnie to szczerze wątpię, że takie coś było. Jak coś to na priva please.
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Więc zdanie: Sam Pan kiedyś takie zdjęcie kostki zamieścił,więc nie wiem po co Pan się obraża" jest dla mnie ostro naciągane...
blaszak Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 heh,wystarczy poszukać gdzie się Pan udzielał.Dziękuję.
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Mogę nie znaleźć, bo trochę tego było. Dziękuję.
RADNORI Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Adam293 jesteś pewny że na cytadeli pochowano, na Miłostowie jest przeznaczony obszar dla niemieckich żołnierzy. Coś się zmieniło w tej sprawie?
Adam293 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 tzn ci którzy to robili powiedzieli że będzie pochowany na cmentarzu na cytadeli.
cobrasaper Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 ja wiem gdzie jest siedem krzyzy widziałem w lesie co ludzie starsi gadali mi ze to niemcy,brzozowe krzyze
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Co do zdjęć z ekshumacji nic nie mam, chodzi mi tylko o takie, na których widać ludzkie szczątki ;)
pawel888 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 kolego.cobrasaper Nalezało by sie zwrócić do fundacji pamięć oni zajmują sie tego typu sprawami. Link do tej fundacji widziałem gdzieś w tym wątku<pozdro
vis1939 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Polski partyzant,dalszy komentarz zbyteczny.Pozdrawiam.
pawel888 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 To tylko świadczy o nas samych i szacunku do innych, nawet i do Polaków którzy walczyli za nas Należy ubolewać...<pozdro
blaszak Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Kolego vis1939,masz rację,smutno na to patrzeć,tym bardziej że wiesz że leży tam Polski partyzant.Skoro wiesz gdzie jest pochowany nie da się nic z tym zrobić??Ludzie z okolicy na pewno wiedzą gdzie jest grób i znają jego historię.Nie jestem zwolennikiem hitlerowców,ale byli i ci którzy byli dobrzy i ci którzy byli źli.Tego już dzisiaj nie ustalimy niestety kto był kim.Nikt nam nie każe stawiać pomników,świeczka wystarczy jeśli wiemy że to jest grób.Pozdrawiam serdecznie!
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Vis - z tym partyzantem to może byc różnie. U mnie w okolicy leżą np. Austriacy z 1914 roku, a wszyscy myślą że to nasi z 1939... Podobnie - Niemcy z 1945 jako nasi z 1939 - przy grobie co rok odbywają się uroczystości z wielką pompą ;) Inna historia - leśny grób trzech Niemców z 1945 roku - próba ekshumacji i kicha - tylko usypany kopczyk, jakby wyparowali. Jeszcze jedna opcja - ekshumacja Niemców poległych w 1945 roku" - a tu strzępy polskich mundurów i guziki wz.28 ;)
pawel888 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Niemcy z 1945 jako nasi z 1939 - przy grobie co rok odbywają się uroczystości z wielką pompą" i nikt nie może tego sprostować że to Niemcy?<pozdro
vis1939 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 bjar_1 zgadza się,często dochodzi do tego typu pomyłek.Relacje przekazywane przez lata często żyją po jakimś czasie swoim własnym żywotem i już nikt nie wie co i jak:)Tyle że w tym wypadku zawsze była mowa że jest to partyzancka mogiła i wszystkie fakty wskazują że tak jest,w bliskim sąsiedztwie jest również druga,nie wiele lepiej zadbana.Zresztą nie o to chodzi,mogiły znajdują się blisko wsi i w świadomości wszystkich jest to partyzant a mimo to ludzie mają to w dupie i nawet nie ma kto uporządkować miejsca raz na jakiś czas...
Adam293 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 dlatego tutaj właśnie pomocna jest interwencja kogoś zainteresowanego sprawą i poprzez ekshumację rozwianie mitów polak czy niemiec czy jeszcze ktoś.
Czlowieksniegu Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Vis- się ciesz, że jest choćby kopczyk ziemi... Mało to pojedynczych mogił, czy całych cmentarzy znikło z powierzchni ziemi? I nie ma znaczenia, czy cywilnych czy wojennych.
pawel888 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 A moze ktoś by wyszedł z własną inicjatywą wiedząc gdzie i w jakim stanie znajduje sie mogiła? Dosłownie 2godziny roboty.I nie chodzi mi tu o ekshumacje samemu tylko o uprzątnięcie żeby nie było:)<pozdro
vis1939 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Yeti nie ma się z czego cieszyć,bo gdyby mogiła znikła z powierzchni ziemi to usprawiedliwiało by ludzi czemu całkiem im to zwisa,a tu wszystko jasne a mimo to zwisa im już jawnie...I to jest właśnie przykre.
vis1939 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Co do wychodzenia z własną inicjatywą w takich haniebnych przypadkach to gwarantuje że puki żyjem to zadbam o to w miarę swoich możliwości:)Niemcowi też bym krzyż postawił,ale nic po za tym.
fanatyk Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 oj ludziska. w czym problem. szacun czapki z głów. Gdyby wszyscy tak postępowali to nie było by takich grobów jak wspomniany partyzant". ot co.nie ma o czym dyskutować. Niemiec też człowiek.
Molnar Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Niemiec nie Niemiec ale też człowiek. Mamy pretensje o nasze groby za granicą, a sami wcale nie jestesmy lepsi.Kwiaty i znicz należą sie każdemu, zreszta do końca nie wiadomo kto tam został pochowany. Może Ślązak wcielony na siłę do armi ,lub Niemiec który był przeciwny ideologi faszystowskiej.Tak czy siak kawal dobrej roboty zostało zrobionej,gratuluję ludzkiej postawy.
cairo1 Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 A ja mam inne doswiadczenia z fundacja. Od kilkunastu lat mieszkam poza polska, w miescowosci w ktorej mieszkalem , jest jeszcze do dzis widoczny cmentarz drugowojenny, trzy lata temy napisalem do fundacji ze trzeba by cos z tym zrobic , dostalem odpowiedz ze problemy i trudnosci itd, wyczulem ze najlepiej jakbym gitary nie zawracal.Po wielotygodniowym czytaniu postow na forum wytypowalem sobie osobe co do ktorejwydedukowalem ze jest z interesujacego mnie terenu i cos zdziala.Kolega ow pojechal we wskazane miejsce , zrobil wywiad srodowiskowy ktory potwierdzil moje slowa, obfotografowal, i z tym udal sie do fundacji, dopiero wtedy sie zainteresowali, byc moze w tym roku cos z tym zrobia.Cmentarz jest dosc duzy sa tam pochowani zolnierze niemieccy i rosyjscy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.