8total4 Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 http://www.desa.art.pl/cgi-local/szukaj_zaawansowane.pl?nazwisko=krzy%BFyk&opcja=aukcje&Submit=szukajprzedmiot na pewno nie pochodzi sprzed 1917r, w linku jest kilka przykładów m.in NKN..jest on albo z lat międzywojennych, albo ze skrajnej końcówki PRL.pozdrawiam.
toska Napisano 28 Grudzień 2009 Autor Napisano 28 Grudzień 2009 na stronie polskiego stronnictwa narodowego są rysunki biżuterii patriotycznej.Jeden z rysunków orła z 1944r ma bardzo podobne drzewce.Zastanawiam się jak to możliwe że dwa tak odległe znaleziska znalazły się koło siebie w dodatku na moim podwórku
8total4 Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 moim zdaniem wcale nie musiał widzieć PW `44, jak i mógł zostać wykonany wcześniej.motyw znany od prawie stu lat i bez wyraźnego kontekstu, nikt nie jest w stanie ustalić dokładnego datowania.pozdrawiam.
toska Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 http://www.polskapartianarodowa.org/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=57na tej stronie znalazłem krzyżyk prawie identyczny.Moim zdaniem umiejscowienie powstania medalika w okresie Powstania Warszawskiego 1944 było by najbardziej trafne.A to że znalazłem w pobliżu klamre potwierdza tylko burzliwą historię regionu w którym mieszkam(Zamojszczyzna)
Autsajder68 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Po Powstaniu Styczniowym była tzw. czarna biżuteria "...na znak żałoby..., a nie srebrna...
toska Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 Gdy zrobi się cieplej przeszukam dokładniej miejscówke (podwórko i okolice)i morze na podstawie tego co wyjdzie uda nam się określić wiek tego medalika. A na razie dziękuje kolegom za czas mi poświęcony.
płetwal Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 no ten na sztandarze jakby podobnyi jest data
toska Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 witam nigdzie nie pisałem że jest on srebrny kolego autsajder.więc na pewno jest to biżuteria żałobna a w naszej historii było tyle nieudanych zrywów wolnościowych że coraz trudniej dokładnie zdatować znalezisko
Autsajder68 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Kolego, Toska...To nie było do Ciebie o tej czarnej " biżuterii..
toska Napisano 28 Grudzień 2009 Autor Napisano 28 Grudzień 2009 prośba moja dotycz określenia lat w jakich był używany ten wzór orła , oraz dla kogo i w jakim celu były wykonywane tego typu dewocjonalia
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 W latach 80-90-tych na fali solidarnosciowej masowo produkowali takie religijno-patriotyczne świecidełka rozmaici medalikarze, do dzisiaj zresztą podobne precjoza są w sprzedaży. Bez punc lub wyraźnego kontekstu trudno wydatować takie znalezisko.
toska Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 być może ma pan racje gdyby nie pewne ale, po pierwsze orzeł jest w koronie po drugie miejsce i głębokość zalegania świadczyła by o nieco starszym pochodzeniu znaleziska niż lata 80-90 ubiegłego wieku
stock84 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 http://www.grawerapanasiuk.pl/inne.htm Ten sam motyw.Pzdr
lina_90 Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Witam! Ostatnio szukając informacji na temat Obrońców Lwowa w latach 1919-1920 trafiłem na zdjęcia podobnej biżuterii patriotycznej z tym samym motywem dlatego myślę ,że będzie to I połowa XX wieku ewentualnie koniec XIX
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Napisano 30 Grudzień 2009 Krzyżyki produkowane w latach 80-ych również były z orzełkiem z koroną. To był jakby pseudokonspiracyjny" wyrób, taka PRL-owska namiastka symboliki patriotyczno - religijnej dla osób chcących w ten sposób zamanifestować swoje opozycyjne poglądy. Medalikarze wyczuli koniunkturę i sprzedawali takie krzyżyki na odpustach i w sklepikach parafialnych. Swego czasu był to popularny gadżet z pielgrzymki do Częstochowy. Niemniej jednak, Twój krzyżyk moze być starszy - wyroby z lat 80-ych były bardziej tandetne. No i kontekst znaleziska może wskazywać na starsze pochodzenie.
toska Napisano 28 Grudzień 2009 Autor Napisano 28 Grudzień 2009 dziękuje za odpowiedz dodam jeszcze że na odwrocie można odczytać wydrapane imię i nazwisko właściciela Ryszard Koneczny lub Skoneczny.Co dziwniejsze z tego samego dołka wyszła mi klamerka z pasa austro-węgierskiego
toska Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 dewocjonalia z okresu PRL były przeważnie produkowane w technologi tłoczenia a korona używana do przyozdabiania była wzoru piastowskiego natomiast przedmiot dyskusji to odlew stopu (mosiądz,miedz-cyna lub brąz)powleczony lekko najprawdopodobniej srebrem
Arctic Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Sądząc po orle to mogą być lata 1919+, ale podobna biżuteria pojawiała się wcześniej po przegranych powstaniach. Styczniowym i Listopadowym czyli mogą to być lata 1830+ lub 1864+.
lina_90 Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Świadczyć to może np o porzuconym lub zgubionym oporządzeniu np jakiegoś partyzanta, bądź polaka wcielonego do armii Austro-Węgierskiej, to tłumaczyłoby tą klamrę.pozdro
toska Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Czy sygnet to także przykład biżuterii żałobnej a jeśli tak to jak powiązać te dwa a właściwie razem z klamrą trzy znaleziska.A potem umiejscowić to wszystko w jakimś okresie naszej historii.Podkreślam jeszcze raz że wszystko znalazłem na powierzchni 10x10m
Pytanie
toska
wykopek z lubelszczyzny
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.