Skocz do zawartości

Nieoficjalne grupy poszukiwawcze

saperski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie co byście powiedzieli o tworzeniu takich nieoficjalnych grup poszukiwawczych? Na pewno każdy często słyszał o jakiś grupach poszukiwaczy które organizują różnego typu akcje i szukają czegoś. Jak każdy wie prawo mamy takie jakie mamy i nic na to nie poradzimy ale czy nie było by dobrym pomysłem stworzenie takich grup poszukiwawczych tylko że nieoficjalnych ponieważ w takiej oficjalnej grupie trzeba na wszystko uzyskać pozwolenia i nie jest t łatwe i często prośby są odrzucane. Wydaje mi się że dobrym pomysłem było by stworzyć takie grupy i po prostu współpracować z muzeami, wojskiem i np konserwatorem jeśli się oczywiście da. Sam na wiosnę planuje stworzyć taką grupę w organizacji do której należę (Związek Strzelecki Strzelec" Równość Wolność Niepodległość. Jestem ciekaw to wy na taką propozycje i czekam na waszą opinie.
Pozdrawiam

Np ja jestem w Gdyńskim oddziale Strzelca" i my już współpracujemy z Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Nasza współpraca wygląda różnie. Czasem przynosimy im jakieś eksponaty a na wiosnę mamy im pomóc odrestaurować kolejne fortyfikacje. Na wiosnę też mamy zamiar zacząć współprace z jednostką saperską i zrobiłem już pewne kroki ku temu ale szczegółów nie muszę tutaj zdradzać. W razie wpadki czy wpadniesz sam czy grupą to chyba różnicy nie robi i wszystko zależy na jakiego pana mundurowego trafisz bo mnie się często zdarzało iż zgarnęła mnie straż graniczna ale nic mi nie zrobili ze względu na moją współprace z muzeum w Helu. Kolego woytas prawie wszyscy poszukiwacze na tym forum nie mają pozwoleń na kopanie i kopią nielegalnie a formowanie sie takich grup to kolejny krok ku zmianie naszego prawa.
Pozdrawiam

Chcesz zanosić do muzeum wykopy- zanoś. Do czego potrzebne ieformalne grupy" ? Jak chcesz coś prawnie osiągnąć, to zakładaj grupy formalne. No chyba, że przy dźwiękach honoru", wierdzy" czy innej fortecy" chcesz palić ogniska i różne symbole- wtedy radzę faktycznie nieoficjalną grupę.

ale kolega nawija makaron na uszy.
Czy osoba szukajaca w archiwach jest przestepca? Czy przeszukujac biblioteki tez jestem przestepca? Czy przeszukujac internet jestem przestepca? etc etc etc
Czy osoba posiadajaca zezwolenie na poszukiwanie jest przestepca? Wiele osob z forum takie zezwolenia posiadalo badz posiada.
Przestepca wg obowiazujacego w RP prawie jest osoba skazana prawomocnym wyrokiem sadu. No chyba, ze cos sie od wczoraj w prawie zmienilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie