saperski Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 Witam mam pytanie co byście powiedzieli o tworzeniu takich nieoficjalnych grup poszukiwawczych? Na pewno każdy często słyszał o jakiś grupach poszukiwaczy które organizują różnego typu akcje i szukają czegoś. Jak każdy wie prawo mamy takie jakie mamy i nic na to nie poradzimy ale czy nie było by dobrym pomysłem stworzenie takich grup poszukiwawczych tylko że nieoficjalnych ponieważ w takiej oficjalnej grupie trzeba na wszystko uzyskać pozwolenia i nie jest t łatwe i często prośby są odrzucane. Wydaje mi się że dobrym pomysłem było by stworzyć takie grupy i po prostu współpracować z muzeami, wojskiem i np konserwatorem jeśli się oczywiście da. Sam na wiosnę planuje stworzyć taką grupę w organizacji do której należę (Związek Strzelecki Strzelec" Równość Wolność Niepodległość. Jestem ciekaw to wy na taką propozycje i czekam na waszą opinie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 jezeli nieoficjalne to na jakiej zasadzie mają wspułpracować z wyżej wymienionymi słuzbami,instytucjamimyśle ze wielu z nas wspułpracuje w jakiś sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 ta - szczegolnie z prokuratorami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 Np ja jestem w Gdyńskim oddziale Strzelca" i my już współpracujemy z Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Nasza współpraca wygląda różnie. Czasem przynosimy im jakieś eksponaty a na wiosnę mamy im pomóc odrestaurować kolejne fortyfikacje. Na wiosnę też mamy zamiar zacząć współprace z jednostką saperską i zrobiłem już pewne kroki ku temu ale szczegółów nie muszę tutaj zdradzać. W razie wpadki czy wpadniesz sam czy grupą to chyba różnicy nie robi i wszystko zależy na jakiego pana mundurowego trafisz bo mnie się często zdarzało iż zgarnęła mnie straż graniczna ale nic mi nie zrobili ze względu na moją współprace z muzeum w Helu. Kolego woytas prawie wszyscy poszukiwacze na tym forum nie mają pozwoleń na kopanie i kopią nielegalnie a formowanie sie takich grup to kolejny krok ku zmianie naszego prawa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Wojtek> współpracuje albo współpracowało kiedyś xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 uważam że władze na pewno lepiej będą patrzeć na takie grupy które pomagają muzeum a jak na razie to jesteśmy przestępcami"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Chcesz zanosić do muzeum wykopy- zanoś. Do czego potrzebne ieformalne grupy" ? Jak chcesz coś prawnie osiągnąć, to zakładaj grupy formalne. No chyba, że przy dźwiękach honoru", wierdzy" czy innej fortecy" chcesz palić ogniska i różne symbole- wtedy radzę faktycznie nieoficjalną grupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Corp. Carp& Carp Kompany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Już dawno ćwierkały jaskółki, że do d.... są spółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 w sumie to i tak działamy w grupach wiejkszość z nas na wykopki idzie jedzie z bratem kolegą i tak dalej a to juz sa nieformalne grupya urwiłapki gdzie zanosisz do muzeum na strycz czy do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 Co do urwiłapek to po to są saperzy i niedługo zaczniemy z nimi współprace.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Poszukiwania w grupie podchodzą już pod przestępczość zorganizowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Tak właściwie i tak prawnie jesteśmy przestępcami czy szukamy w pojedynkę cz w grupie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 E przesadza kolega.Nie kazdy poszukiwacz jest przestepca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 My to wiemy, ale Babilon nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 No ja nie uważam że poszukiwacz to przestępca ale wg prawa nimi jesteśmy. A wszystko co w ziemi należy do skarbu państwa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 ale kolega nawija makaron na uszy.Czy osoba szukajaca w archiwach jest przestepca? Czy przeszukujac biblioteki tez jestem przestepca? Czy przeszukujac internet jestem przestepca? etc etc etcCzy osoba posiadajaca zezwolenie na poszukiwanie jest przestepca? Wiele osob z forum takie zezwolenia posiadalo badz posiada.Przestepca wg obowiazujacego w RP prawie jest osoba skazana prawomocnym wyrokiem sadu. No chyba, ze cos sie od wczoraj w prawie zmienilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Tak prawda że wiele osób posiada stosowne zezwolenia ale akurat raczej niedużo osób.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 masz jakies dane, ze tak mowisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Glejt" = brak stresu w terenie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Nie nie mam żądnych info kto ma pozwolenia a kto nie ale znając życie o nieliczni z forum mają tylko takie zezwolenie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 bazujesz na domniemaniach badz przypuszczeniach :) a to nie jest zaden dowod na poparcie Twojej tezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Ok niech ci będzie woytas że bazuje na domniemaniach ale założę się że większość osób na forum nie ma stosownego zezwolenia na poszukiwania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Od ręki wypisuję każdemu takie pozwolenia. Tak samo jak pozwolenia na broń. A jak jeszcze który dobrze pogada to i na posiadanie 2 kg koksu" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Koksu na własny użytek;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.