Arbi1000 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 Święta idą, więc wczorajszą mroźną niedzielę poświęciłem na małe przygotowania do nich.Zabiera to sporo czasu, ale efektu nie da się porównać z żadnymi wyrobami z supermarketów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 widzę że patent wszędzie podobny ;)czym nakrywasz? ja workiem lnianym.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Normalnie zamorduje....Glodengo czlowieka takim czyms molestowac?Mozesz jakies szczegoly techniczne wyzej zaprezentowanego urzadzenia? Planuje cos takiego zrobic ale narazie nie mam pomyslu co i jak wybudowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Woytas: drążki, ścianki zbite z desek (dwie boczne + jedna tylna) na ściankach osadzasz drążki z nałożonymi specjałami, całość nakrywasz workiem linanym, tak aby zakrywał on górę i front..a i jeszcze pod to wszystko warto wykopać dołek tak aby osadzić ścianki opierajac je na sciankach wykopu (30-40cm, nie głębszy).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 Jako że korzystam z tej wędzareczki jedynie cztery razy do roku (swięta jedne i drugie i jeszcze dwa razy pomiędzy),zrobiłem ją składaną.Ma już kilka lat i spisuje się znakomicie.Po całej akcji poprostu rozbieram ją i odstawiamdo garażu.Ja nie nakrywam tkaninami lecz od góry też są dwie drewniane klapy, które łatwo się zdejmuje lub uchyla żeby sprawdzić postęp procesu.Nadmiar dymu ucieka szparami nad drążkami no i licznymi nieszczelnościami.Całość stawiam na czymś w rodzaju fundamentu wykonanego z pustaków żużlowych lub bloczków betonowych.Drążki są ucięte z drewna leszczynowego, a palę drewnem owocowym które gromadzę po przycinaniu drzew w sadzie.Od czasu do czasu trochę jałowca dla lepszego aromatu.Właśnie się wybieram żeby ją złożyć (wczoraj już mi się nie chciało) to zrobię może fotki jak łączę ścianki.Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Arbi - do zakąski już widzimy aparaturę. Pokaż jeszcze do napojów ;-)Ja też jestem zwolennikiem naturalnego jedzenia. To co w sklepach dają to już urąga wszelkiemu wyobrażeniu. Ja mam na o tyle szczęście że mam dostęp na wsi do gospodarza, który mnie ratuje swojskimi wyrobami.pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Arbi, tkanina ma na celu pozwolenie na równomierne wydostawanie się dymu.oczywiscie nie jest to wielka różnica, ale tak już się utarło w tradycji ;)potwierdzam, drewno owocowe + jałowiec.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 (....) dwa balerony, gdy On się zachwyca wypada polędwica i BOCZEK nie osolony"U mnie też generalna próba smaku boczku własnej roboty, albo i resztki tej generalnej próby xDW środę nowa tura degustowania ciepłego boczku, mniam mniam xD :D :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 A wcześniej te świnki patrzyły Wam głęboko w oczy życząc Wesołych Swiąt i pewnie w czasie Wigilli chciały przedyskutować pewne sprawy...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 mowi sie trudno i je nastepny kawalek szynki or boczusia...Traperek smiga na marchewkach i kotlecikach sojowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 traper smiga na zupie chmielowej, po piasto-wrocławsku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Eeee...tam. Zjadać po kawałku trupa świni.Jedno piwo mocne daje tyle kalorii co jeden schabowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Przecie mozna i zjesc i wypic kotleta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Takiś cfaniak ?A próbowałeś kotleta zapodać dożylnie ?Ten numer nie przejdzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 traper - milosnik twarozku i ciapatow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 No to żeś mi teraz dowalił. Ja serojad... !!!?Ja mogę się schlać jak świnia, ale żeby jeść trupa świni... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Schlać jak świnia? lepiej nie rób tego przed świętami bo skończysz jak te w wędzarni i na talerzu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 A rodzina oceniła, że bożonarodzeniowe wyroby A.D.2009 przebiły smakiem wszystkie pozostałe.Kol. kocur.Moje napoje też powstają, ale tu chyba się trochę rozmijamy z woltażem".Nie preferuję żadnych domowych destylatów - nie smakują mi.Za to swojskie wino z czarnej pożeczki i z jeżyn robię każdego roku.To ze zdjęcia będzie gotowe w następne Boże Narodzenie.Nie pijcie zbyt młodego wina!!!!! - chyba,że musicie,he,he.W przeciwnym razie, już teraz radziłbym śledzić reklamy w telewizji, które zachwalają specyfiki farmaceutyczne ratujące wątrobę.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Ciekawie posłuchać.Admini w kole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2009 A tak dla znawców tematu.Czemu powstaje (czasami) tzw. oczko w kiełbasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Panowie wędzarnicy, piszecie o szczegółach wspaniałej technologii polowego wędzenia", a powiedzcie proszę o rzeczy zasadniczej - skąd bierzecie surowe wyroby doskonałej jakości?M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 połóweczka prosiaka, maszynka do mielenia i po sprawie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 kol.beaviso.Z tą jakością surowca bywa różnie.Ja mieszkam na wsi i jest tutaj jeszcze kilka osób które parają się chodowlą zwierząt.Kilka świnek i krówek, więc nie jest to przemysłówka.W Twoim pytaniu wyczuwam jednak sugestię, że i tak wszystko to chemia.Czyli, te nasze wysiłki z wędzeniem w domowych warunkach to na nic.Jeśli tak myślisz, to oświadczam Ci, że jesteś w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.