BARON 77 Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Witam wszystkich.Znalazłem takiego siekacza" może ktoś z kolegów orientuje się od jakiego zwierzożarła??
8total4 Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 mihura, Ty udajesz czy serio nie czytasz tego co się do Ciebie pisze??
odyn12 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Witam! Jest to część tzw. szabli dzika -odyńca. Widać wyraźnie na fotografii, iż została ułamana.Górna część szabli dzika jestpełna" cała zbudowana ze szkliwa.Pozdrawiam.
mihura Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 Napisałem wcześniej,względem kości,na przykładzie Żubra.Nic do tego wątku juz nie dodaję.pzdr.
esterendensen Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Kolego carabus zabiłeś mi gwoździa i szczerze pisząc sam już wątpię w swoje racje.Każdy ma prawo się pomylić,ktoś mądry powiedział,że można tego uniknąć tylko nic nie robiąc.Z drugiej strony nie ma się co chełpić-jeden jest mądry w polityce,drugi w praktyce.Kolegów sobie daruj.Jeżeli zaś chodzi o morsa,to zwierze dla nas mało znane,a co za tym idzie,to też i mało sprawdzone.Jeżeli chciałbyś roztrząsać temat morsa,to proponuję spotkanie.Ja dojadę(atrakcje i nocleg twoje zmartwienie)Kontakt na maila.
R51 Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Fascynujące. Na to forum zawsze można liczyć.Wesołych Świąt...
mjut Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 mihura, jesteś moim miszczem. Jak Boga kocham, Ty cos toksycznego palisz.
Catadero Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 No to, miszczowie, czas na prawdziwy kieł.Kiedyś, w Gdyni na Kamiennej Górze, jakaś rodzinka wypirzyła furę pamiątek po zmarłym krewniaku. A wśród nich taki sobie ząbek, na podstawce. Wpadł mi w oko więc go zabrałem i do tej pory nie wiem, czyj?
Catadero Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Ząbek (bo na pewno nie jest to róg) w najszerszym miejscu ma 5 cm a jego długość mierzona po krzywiźnie wynosi 14 cm.
Catadero Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 A tak wygląda wnętrze. Głębokość otworu-5-6 cm.Wspomniałem o miejscu znalezienia, gdyż właśnie tam jest dzielnica willowa, gdzie mieszkało i mieszka wielu pływających za PRL-u na statkach handlowych. Przypuszczam, że ten kieł to jakaś pamiątka z dalekiego kraju, zakupiona na targowisku i przywieziona do kraju w odległych czasach.C.
carabus Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 i jeszcze to:http://www.goldap.policja.gov.pl/index.php?id_category=2&el_id=12085prawda że podobne?tak przy okazji to niechcący Catadero stałeś się przestępcą - posiadasz kieł ze zwierzaka który objety jest zezwoleniami CITES - i chyba tęz dlatego ta rodzina pozbyła się kła.
esterendensen Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Baron 77 ja stawiałbym na jakiegoś większego kota,ewentualnie coś z psowatych.
bandolero Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Baron- zapewniam Cię, że to albo od dzika, albo od zwykłego domowego wieprza, ze wskazaniem na tego drugiego.
Pytanie
BARON 77
Witam wszystkich.Znalazłem takiego siekacza" może ktoś z kolegów orientuje się od jakiego zwierzożarła??
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.