coe Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2009 Ostatnio dość sporo się mówiło o notatkach sporządzonych przez adiutanta marszałka Kulikowa, generała Wiktora Anoszkina. Według niektórych notatki te są kolejnym ważnym dokumentem potwierdzającym tezę, iż Jaruzelski zabiegał w 1981 o pomoc ZSRR w poskromieniu Solidarności.Rzecz w tym, że wielu o tym dokumencie dyskutuje, choć niewielu tak naprawdę go widziało. To co społeczeństwu pokazano , to jedynie artykuł Antoniego Dudka opublikowany w ostatnim biuletynie IPN. W tym dziewięciostronicowym artykule znajduje się pięć stron przetłumaczonego i zredagowanego zapisu rzekomej rozmowy Kulikowa z Jaruzelskim. Kogo to interesuje może przeczytać artykuł A.Dudka tutaj: http://slimak.onet.pl/_m/TVN/dudek.pdf . Bardziej spostrzegawczy zapewne zauważą, że A.Dudek ograniczył się jedynie do przedstawienia opracowania, ale nie pokazał owego sensacyjnego dokumentu - dlaczego?Życie jest brutalne i to czego nie chciał pokazać historyk IPN, pokazali dziennikarze jednego z tygodników (na zdjęciu). Nie dziwie się Dudkowi, że próbował uniknąć prezentacji tych... KARTECZEK, bo dokumentem w żaden sposób tego nazwać nie można.Pomińmy oświadczenia Jaruzelskiego i Siwickiego, którzy twierdzą, iż Anoszkin nie mógł sporządzić żadnych notatek ponieważ w spotkaniu nie uczestniczył - załóżmy że uczestniczył.Dziwnym się wydaje, że adiutant marszałka robił notatki na luźnych zeszytowych karteczkach. Na ogół notatki robi się w specjalnych, sygnowanych dziennikach z ponumerowanymi stronami. Dziwne są również liczne skreślenia i redakcyjne poprawki. Jeżeli jakieś słowa padły, to dlaczego potem je wykreślono? Jeżeli jakieś słowa nie padły, to dlaczego je wpierw zapisano? Warto zwrócić uwagę, że A.Dudek w swoim opracowaniu nie pokazuje tych przekreśleń i poprawek, a jedynie wygładzony tekst. Pewną ciekawostką jest, że Anoszkin sporządzał owe notatki trzema długopisami (trzy różne kolory)…Załóżmy, że notatki Anoszkina to tylko brudnopis powstający a gorąco", mający posłużyć potem do sporządzenia formalnego sprawozdania z rozmowy. W takim razie gdzie jest owo formalne sprawozdanie? W takim razie dlaczego brudnopis Anoszkina, jak to jest powszechnie praktykowane, nie uzyskał żadnej sygnatury i nie został zarchiwizowany? Jest nieprawdopodobne, żeby radziecki generał, adiutant marszałka na formalnym spotkaniu robił notatki ot tak sobie, dla siebie.Osobnym zagadnieniem jest pochodzenie owych notatek. Nie uzyskano ich bowiem w wyniku kwerendy w jakichś archiwach. Notatki te są w posiadaniu Dariusza Jabłońskiego, twórcy filmu Gry wojenne". Dlaczego sowiecki generał przekazał swoje zapiski polskiemu reżyserowi, który raczej nie pała miłością do ZSRR? Dlaczego nie zdeponował ich w jakimś rosyjskim archiwum?Tak sobie myślę, że historycy IPN zanim zaczną formułować na podstawie notatek generała Anoszkina jakieś tezy powinni wpierw solidnie popracować nad wiarygodnością tego dokumentu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 14 Grudzień 2009 Share Napisano 14 Grudzień 2009 Tak jak myslalem od poczatku ze jest to bardzo wiarygodny dokument, ciekawe jakie rewelacje bedziemy mieli na nastepna rocznice SW. Pozatym IPN musi jakos uzasadnic swoje istnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 Was to jeszcze dziwi ??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 Kolego Cairo, Czy Ty w ogóle czytałeś jakiekolwiek publikacje IPN, czy raczej znasz tę instytucję wyłącznie z GW, TVN i Onetu? Zajrzyj chociaż czasem do Biuletynu IPN i zobacz, ile cennych prac wydał Instytut!!! (przy okazji polecam najnowszy numer Aparatu represji w Polsce Ludowej 1944-89". Gdyby nie IPN, wiele białych plam w historii Polski nadal stanowiłoby wygodny pretekst dla różnej maści quasi-historyków powiązanych z obecnym soclibertyńskim rządem do pisania swojej wersji historii, zgodnej z ukazami, wydanymi przez sowiecką razwiedkę przy okrągłym stole. Poza tem, IPN prowadzi śledztwa w tak ważnych sprawach jak katyńska czy Bromberger Blutsonntag, a także zajmuje się ściganiem takich zbrodniarzy jak Michnik Stefan. To dlatego obecny rząd walczy z IPNem a wspomagają go lewicowe, michnikoidalne media. I dlatego ja osobiście domagam się przeznaczenia większych nakładów na IPN!!! Nie ma kasy? To zlikwidować np. komisję Palikota, PZPN, MSZ (bo po co one, skoro już nie prowadzimy samodzielnej polityki zagranicznej należąc do Eurosojuza?)!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 16 Grudzień 2009 Share Napisano 16 Grudzień 2009 Bandolero, wiekszy pozytek bylby gdyby ta kase dano biednym,dyspozycyjnosc ludzi tam pracujacych, szukajacych i preparujacych papiery na zamowienie,podwaza zasadnosc istnienia i wiarygodnosc takiej instytucji. Przypomnij sobie jak na polecenie prezesa PiS znajdowano" blyskawicznie potrzebne kwity. Pamietasz pewnie ze wszystkie dokumenty tam znajdujace sie sa prawdziwe oprocz lojalki p.Kaczynskiego. Po 1991 roku zawsze uwazalem ze trzeba bylo oddac kazdemu jego teczke , lub to spalic.A tak to mamy hakownie" ewenement na skale swiatowa, zreszta naokolo nawidzeni chca nas przekonac zejestesmy narodem wybranym, ja dodaje ze do robienia glupot.Publikacje takich lokomotyw IPN jak, Cenckiewicz , Gontarczyk czy Migalski znajduja uznanie jedynie u piszacych teksty dla kabaretow, olbrzymie zrodlo inspiracji.Niemniej kilka razy wymienialismy poglady" na tym forum, wnioskuje ze masz skrajnie prawicowe poglady i to co powie prezes Kurtyka i co wyda jego instytucja jest dla Ciebie prawda objawiona. Ja staram sie uczac, czerpac z roznych zrodel.Po co likwidowac tylko komisje Palikota, Jak zlikwidujemymy komisje majatkowa, pogonimy katechetow ze szkol, opodatkujemy biznesowe dochody kosciola, zlikwidujemy senat, i polowe miejsc w parlamencie to wystarczy na dziesiec IPN. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Cairo, rozumiem, że przez papiery na zamówienie" masz na myśli na przykład monografię Bolka"? Czytałeś ją w ogóle? Ja owszem, i zostałem pozytywnie zaskoczony. Po recenzjach w lewackich mediach spodziewałem się, że to, jak piszesz: ekst dla kabaretu". Okazało się, że to praca doskonale udokumentowana, wyczerpująca wszelkie dostępne metodologie i materiały, z bardzo dobrym i bogatym aparatem naukowym. Jedyne źródła, które autorzy pominęli, to dokumenty wykradzione przez Wałęsę, ale o to chyba nie możemy mieć pretensji do historyków. Można mieć za to pretensje do IPN, że praca o Bolku ukazała się tak późno.Na polecenie Kaczora wyszukiwano kwity? Człowieku, kim Ty jesteś z zawodu? Miałeś kiedyś do czynienia z archiwum? Zapewniam Cię, że do wyszukiwania dokumentów nie jest potrzebna wielka instytucja typu IPN :)Poza tym, to chyba dobrze, że wyszukiwano kwity na ubeków, razwiedczyków i innych zdrajców? Niestety, większość teczek została już oczyszczona przez komisję Michnika" i teraz to Michnik i jego komisarze historyczni mają monopol na prawdę historyczną". Dlatego mogą wynosić na ołtarze takie autorytety" jak Geremek, Kuroń, Edelman czy Kołakowski. A tacy ja Ty im w tym pomagają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Ok, wez mi zapodaj kilka poprawnych autorytetow bo arod ciemny jestem". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Proszszszsz- Rotmistrz Pilecki, kapitan Raginis, Major Łupaszko, kapitan Zajączkowski, ksiądz Skorupka etc. etc.- oto wzory dla młodzieży :) Pozdrav. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Bandolero- takie pytania.Czy aby w świetle nowych dyskusji o Wiźnie i Raginisie ( przy całym szacunku ) nie powinniśmy odrobinę inaczej na Niego patrzeć?Kpt. B. Zajączkowski- kolejny, który przysięgę traktował super poważnie. Ks. Skorupka- myślisz, że ( abstrahując od stanu duchownego ) mało było podobnych Mu ofiar?Rot. Pilecki- chwała Mu. Ale popatrz jak wbrew mieszkańcom Wrocławia jest wykorzystywany przez polityków.Może, dla odmiany, porozmawiajmy ( choć wątek nie o tym ) o autorytetach, które są znane nie tylko z ofiar czy męczeńskiej śmierci, ale o takich którzy są znani z budowania? Oczywiście, przy szacunku dla podanych przez Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Bandolero ,a co powiesz na to http://wyborcza.pl/1,75248,7382881,IPN_przeprosil_Adama_Michnika.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Cairo- IPN się zbłaźnił przepraszając Michnika, bowiem w publikacji pojawiła się jedynie drobna omyłka, nie zmieniająca zasadniczo życiorysu Szechtera, poza tym batiuszka Nadrtedaktóra był oskarzony o jeszcze gorsze przestępstwo niż szpiegostwo, więc Michnik powinin mieć tyle pokory, by zamknąć gębę, niestety tacy jak on nie wiedzą co to honor, choć hojnie tym terminem szafują w odniesieniu do takich kreatur jak Jaruzelski czy Kiszczak.Człowiek Śniegu- honor i wierność danemu słowu to jest coś, co już zaginęło w naszym życiu publicznym, a liberalny" rząd robi wszystko, by te pojęcia Polakom obrzydzić. Dlatego przywołane przeze mnie autorytety powinny być przedstawiane młodzieży jako przykłady, w przeciwieństwie do tych marksistowskich pseudoatorytetów lansowanych przez GW, które w życiorysie mają takie rzeczy, że uczciwy człowiek honoru nigdy już nie pojawiłby się w życiu publicznym. Ale cóż... z teczki takiego Geremka ostały się ino okładki po wizycie Michnika w archiwum.... Oczywiście, że mógłbym tu podać kilka nazwisk prawdziwych filozofów, a nie takich marksistowskich agitatorów jak Kołakowski. Ale co to zmieni? Polskim dzieciom nadal się będzie wciskało do łebków, że Kołakowski wielkim filozofem był, a Edelman zorganizował powstanie w Getcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Bandolero- powiedziałeś tak, żeby nic nie powiedzieć. PS Ciekawi mnie również, dlaczego takim sentymentem darzysz GW? Z poglądami nie musisz się zgadzać, możesz być w permanentnej kontrze. Tyle, że ( na poziomie naszej rozmowy ) zaproponuj coś innego niż ciągle o spiskach, pseudoautorytetach, eurosojuzie, marksistach, itp pisać. Cierpisz, że zgodne z Twoimi poglądami wydawnictwa są efemerydami lub plasują się gdzieś w niszy? Bo tak to powoli wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Bandolero ja szanuje ludzi i ich poglady. pod warunkiem ze szanuja moje, choc widze ze na prawo od Ciebie juz tylko beton.Zadne racjonalne tlumaczenia jednak sie do pewnej czesci twego ciala nie przebija, dyskusje uwazam za bezcelowa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Jesli uwazasz wywiazanie sie z wyrou sadu za oznake slabosci, to noncoment , dziwnie pojmowany patriotyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Cairo, znam marksistowską zasadę: wyroków sądu się nie komentuje". Wszelako ja nie hołduję dialektyce i twierdzę że wyrok sądu był kretyński,a IPN popełnił błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Widzisz jak by nie mowic to Ty swoje, napisales ze IPN sie zblaznil przepraszajac Michnika, ale takie bylo postanowienie sadu , to Ty znowu ze nie twierdzisz iz wyrok byl kretynski, widzisz tu jakas logike? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Tak, IPN nie powinien był przepraszać Oberguru. Olać wyrok sądu i odwoływać się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Umiesz czytac? to byl wyrok sadu apelacyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 A tak poza tym, to czy nie wydaje Ci się, że o wiele ważniejszą sprawa byłyby przeprosiny Michnika za zbrodnie tatki i braciszka i całej rodzinki? Jeżeli Nadrtedaktór jest taki odzinny", a przy tym jest osobą publiczną, to powinien chyba przeprosić nas, Polaków? Za przeproszeniem, ale g... mnie obchodzą procesy wytaczane przez Michnika, już się przyzwyczaiłem do tego, że ten osobnik w ten sposób komunikuje się ze swymi oponentami, bo inaczej nie potrafi. Z reguły te procesy wygrywa, co świadczy tylko o tym, jak wpływowym jest człowiekiem i jakie ma koneksje w sowieckiej razwiedce. Moje zainteresowanie wzbudziłyby jedynie takie przeprosiny Michnika, o których wspomniałem wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Nie wiem, nie interesuję się tą sprawą, jak wspomniałem wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Tak, sad sadem ale sprawiedliwosc musi byc po Twojej stronie?Pozatym jak mozesz napisac ze powinni olac wyrok sadu? i Ty chcesz aby wysluchiwano Twoich racji? Zegnam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Cairo, jeśli wyrok sądu jest kpiną ze społeczeństwa, ordynarnym plunięciem w twarz, to należy go olać i nie mieszaj do tego sprawiedliwości", bo ta kategoria nie wchodzi tu w rachubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Panowie moja prosba...Nie karmic trolli na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Cairo, właśnie się zastanawiam, jak to możliwe, że inteligentny człowiek, jakim niechybnie jesteś, nie zdumiewa się nad całą kuriozalnością i ohydą tej scenki: Michnik Adam broni w sądzie DOBREGO IMIENIA swego tatusia! A przecież życiorys tego czerwonego kryminalisty jest powszechnie znany, mimo tego Nadredaktór nie ma wstydu i skrupułów by z polskiego sądu robić teatr groteski! Takie sądy i takie rozprawy to ja mam głęboko w unii europejskiej!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.