Skocz do zawartości

zakopane złoto

wiesiek670

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
jawisko błędnych ogników jest stare jak świat. Obecne niemal w każdej kulturze, znalazło swoje miejsce w folklorze i legendach. Tańczące światła zostały wyjaśnione przez naukowców jako samozapłon fosforowodoru (gazu błotnego) PH3, zawierającego domieszki wyższych wodorków fosforu, powstałego w wyniku podziemnego rozkładu martwych tkanek roślinnych lub zwierzęcych. Mimo to, tajemnicze ognie, zdarzają się pojawiać w sytuacjach, w których powyższa definicja zdaje się być niewystarczająca lub błędna"

http://www.infra.org.pl/nauka/natura/795-egzorcysta-historia-prawdziwa

Artur

I Królową Lodu:

Doktor Józef Zugvogel był znanym racjonalistą o niemieckich korzeniach, z których był dumny. W wieku czterdziestu kilku lat podróżował po starym kontynencie walcząc z przesądami i zabobonami. Po zwycięskiej batalii we Francji, gdzie udowodnił, że bagienne ogniki to tylko naturalne samozapłony gazów gnilnych wydobywających się z torfowisk postanowił udać się do nadwiślańskiego kraju. Teraz, po długiej i męczącej podróży parowozem znajdował się w kraju Lachów, chyba ostatniej tak potężnej ostoi mitów i legend w całej europie. Gdzie indziej chrześcijaństwo wyparło wszystkie miejscowe tradycje, a tutaj zdawało się koegzystować z pradawnymi zwyczajami. Był początek października, chłopi, u których się zatrzymał w jakiejś wsi niemającej nazwy, przestrzegali go, żeby nie wychodził po zmroku, bo o tej porze po rozstajach i łąkach snuje się Królowa Lodu, a pierwszego, którego spotka zawsze rzuca na pożarcie swoim psom. (.................)"

http://www.digart.pl/zoom/2044539/Krolowa_Lodu.html
Artur

Witam
A ja słyszałem o takim miejscu gdzie stała karczma i w wyniku wydarzeń które miały tam miejsce, karczma zapadła się pod ziemię.
Postanowiłem odszukać to miejsce, kierując się wskazówkami dotarłem na miejsce w którym znalazłem dosyć duży dół w środku lasu (bardzo stary las).
Oczywiście postanowiłem sprawdzić to miejsce detektorem czy są jakieś pozostałości. Niestety nic nie znalazłem, ale strasznie wiało tam chłodem a było lato ".
Choć nie wieżę w takie rzeczy to moja podświadomość mogła sprawiać że coś odczuwałem jakiś lekki strach.
Przyznaje że nie chętnie tam wracam nie wiem sam.
Druga historia dotyczy tego samego miejsca chodzę sobie tam z wykrywaczem i w końcu w odległości 5 metrów odemnie pojawia się Starszy Pan i zagaduje wiesz co tutaj leżą zamordowani ludzie ja coś tam mówię on rusza ja raz przemiatam wykrywką patrzę gdzie gość poszedł a tu nikogo nie widzę.
Można wierzyć lub nie, jak się chce ale akcja zapadła mi w pamięci.

około roku 2003-2006 gdy trwała regularna bitwa pomiędzy grupami przestępczymi z okolic Warszawy wożono ich potem na teren KPN-u - po dwóch trzech miesiącach lub gdy zaczynał się robić ciepło - chłopaki pięknie świecili w nocy...

W moich rodzinnych stronach był czarci głaz. Kiedy przechodziłem koło niego nocą, na rosnącej opodal jabłoni pojawiała się postać kusego bimbającego kopytkami na gałęzi. Trzeba było wtedy splunąć przez lewe ramię i Zły wtedy znikał.
Litosci...

Kol. Dzieci 3 - niekoniecznie...
Pewna firma reklamuje baterie o przedłużonym działaniu - któryś z delikwentów mógł nie wyłączyć latarki ;)
A'propos tajemniczego utleniania się złota
Każdy kto przeżył rozwód wie że dzieje się to w ułamkach sekund...Mało tego - utleniają się też inne dobra ( niekoniecznie złote - aczkolwiek tylko wartościowe )
Cuda jakieś ... :)

• 2 weeks later...
Z innych legend opowiadanych przez starsze osoby ze wsi.
O zapadających się kościołach. Juz kilka razy jakaś osoba mi mówiła że panie tam to stał kościół ale zapadł się pod ziemie i jak ucho przyłozyć to słychać jak dzwon bije.....
itd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie