Louis Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 http://wyborcza.pl/1,75476,7324795,Znalazla_sie_nagroda_za_skarb_i_bohaterska_postawe.html18-letni Marcin Ziętal ze Skib, znalazca brązowej biżuterii sprzed 2,7 tys. lat, został jednak doceniony. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało mu 15 tys. zł nagrody. - Bardzo się cieszę. Kilka dni temu dostałem pismo w tej sprawie, ale nie podano, ile taka nagroda wynosi - mówi Marcin Ziętal. Gdy usłyszał wysokość kwoty podaną przez biuro prasowe MKiDN, nie krył radości. - Nie wiem, na co je wydam. Pewnie na jakiś samochód, bo niedawno zrobiłem prawo jazdy - cieszy się.Ziętal we wrześniu 2008 r. podczas prac polowych w Skibach koło Chęcin znalazł 10 ozdób z brązu, m.in. zapinki binoklowate, które służyły do spinania szat, naszyjniki i bransolety. Przekazał je wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków, który docenił wagę odkrycia i zgodnie z przepisami już we wrześniu 2008 r. wystąpił do ministra kultury i dziedzictwa narodowego o nagrodę dla znalazcy. Ale sprawa utknęła w ministerstwie na ponad rok. Po tekście Gazety" sprawą zainteresował się Bogdan Zdrojewski, szef resortu. Wczoraj biuro prasowe ministerstwa poinformowało o przyznaniu nagrody i listu gratulacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 nieprawdopodobne czyzby cos sie zmienilo w tym kraju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Zaświeciło słonko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 A gdzie tam! Nagrody za znaleziska archeologiczne są przyznawane na wniosek konserwatora. Mamy w tej materii całkowitą uznaniowość. Nie każdemu konserwatorowi się chce. Większość woli dać dyplom, uścisk dłoni prezesa klubu Tęcza" lub zawiadomienie do Policji (prewencyjnie).Takie nagrody jednak są przyznawane. Ministerstwo przyznało ich już trochę (kilka-kilkanaście). Wysokość. Od kilku do kilkunastu, kilkudziesięciu tysięcy złotych. Najwyższe wynagrodzenie sięgnęło bodajże 70.000 złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 kropla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Dobrze, że sprawa chociaż nie przeszła bokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Czy kropla? hmm... to chyba niezła kaska dla 18-latka? Nie do końca również patrzyłbym tylko i wyłącznie przez pryzmat wysokości nagrody. Ważne że jest i nie jest śmieszną sumką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkdz57 Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Ano niezła sumka, myślę że znacznie przekraczająca rynkową wartość znalezionych przedmiotów. Fajnie że nagrodzono chłopaka za postawę, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni tym bardziej że gdyby nie naciski i presja ze strony mediów pewnie dostał by figę z makiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Z ciekawości? A jaka jest wartość rynkowa? Wszystko da się na kaskę przeliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 dla tych, których interesuje tylko mamonaROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURYz dnia 1 kwietnia 2004 r.w sprawie nagród za odkrycie lub znalezienie zabytków archeologicznych(Dz. U. z dnia 21 kwietnia 2004 r.)http://www.visacom.pl/bip2/?ident=36&layout=layout4&ob=0&idx1=13&idx2=3&idx3=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Yeti, wszystkiego nie da się na kaskę przeliczyć, ale.....niektórzy może tego nie wiedząsą jeszcze inne wartości, ale to inna bajka-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 tyfus ale w takim przypadku skok na kase jest najbardziej uzasadniony. O ile nie sprzedaje swoich znalezisk bo to pierdoly o tyle jesli trafilbym cos super, cos co kwalifikowaloby sie pod dobro narodowe i konieczne oddanie tego do muzem to chętnie oprócz uscisku dłoni prezesa mozna byloby przytulic pare zeta ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 masz racjętylko jakoś bardzo rzadko słychać o wypłatach nagród - powodów jest wiele.Gdyby to odbywało się standartowo, inne podejście ludzi by było do tego zagadnienia.często bywa tak, że po co płacić znalazcy ? wystarczy podejrzenie, rewizja i .....znaleziska są za darmo.inną naturą człowieka jest kombinatorstwo, szczególnie popularne w krajowym wydaniu.czasy ciężkie, lepiej może opylić, nic nie zgłaszać ?zresztą tu nie chodzi o duperelki, tylko o zabytki, a kwestią moralną każdego człowieka jest to, co z tym zrobi.ani ciebie, ani nikogo innego konkretnego nie miałem na myśli - to był ogólnika uścisk dłoni prezesa i inne związane z tym przyjemności (jak to opisano powyżej) zawsze są mile widziane :)-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkdz57 Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 @CzlowieksnieguWartość rynkowa wg nie to ok 3000 zł, max 5000.Tutaj jest zdjęcie tych przedmiotów:http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080830/POWIAT0104/513050307Na pytanie czy wszystko da się przeliczyć na kasę Ci nie odpowiem, za trudne jest. Może zapytaj mamę lub tatę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 kolego pkdz57 - lepiej złośliwości i prywatne wycieczki zostaw dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenere Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 pkzdz57Sądzisz że 15tys.zł nagrody za skarb" wartości 3000zł,max5000w/g ciebie to mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkdz57 Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 @lenereNie, według mnie to dużo, zresztą napisałem to wyżej, więc nie wiem dlaczego pytasz?@tyfusNie uczyniłem żadnej prywatnej wycieczki. Może w mojej odp była odrobina złośliwości ale to dlatego że pytanie odczytałem jako złośliwe.Poza tym było to pytanie natury egzystencjonalnej i nie powinienem być jego adresatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.