Sizemore Napisano 7 Listopad 2009 Autor Share Napisano 7 Listopad 2009 Witam, Chciałbym aby każdy napisał-podzielił się dlaczego zabrał się za reko żołnierza : polskiego 39 , PSZ , niemieckiego, amerykańskiego, brytyjskiego i tak dalej …. oraz dlaczego wybrałeś tą odtwarzaną przez Ciebie jednostkę?. Ogólnie czym kierowaliście się np: Czy dlatego że podoba Ci się ekwipunek tej armii ? Czy wyszkolenie żołnierza? Czy dlatego że zbierasz rzeczy z epoki tego kraju? Może wcześniej sympatyzowałeś z tym krajem? Może ktoś z Twojej rodziny walczył w tej armii? I tak dalej ? Myślę że każdy jest ciekawy odpowiedzi . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Rekonstrukcja historyczna jest świetną wymówką żeby nie spędzać weekend’ów ów z rodziną! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Niemiec, ponieważ:a) ładne mundury i wyposażenieb) łatwy dostęp do towaru zarówno oryginalnego jak i replik (w porównaniu np do WP)c) jak to się mówi - zakazany owoc najlepiej smakuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Choroba nie wiem... Mam zrekonstruowany ubiór i uzbrojenier ciężkozbrojnego piechura z drugiej połowy XV w., mundur niemiecki, radziecki i polski spadochroniarza z 1SBS. Może dlatego że rajcuje mnie przebieranie w wojskowe łaszki? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Ja mam podobnie...Mundur XIX w pruskiego Jegra, mundury polskie z lat 20-tych i WP ze Wschodu, mundur niemiecki...Polskie mundury z lat 60-tych i 70-tych przekazałem do muzeum...Chyba dlatego, że jak każde hobby, jest to ciekawe i pozwala na robienie ciekawych rzeczy, w moim odczuciu.Jednakże unikam robienia z rekonstrukcji eligii". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Ja odtwarzam oficera broni pancernej WP z II RP. Dlaczego? Bo to moje główne zainteresowanie historyczne. Aczkolwiek zdarzył mi się epizodycznie grać kogoś innego -raz nawet Henia Goeringa (to ze względu na na moje , khmmm, warunki fizyczne:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Rodzinne historie i tradycje, sportowa pasja, kolekcjonerskie zapędy.Oto, czemu przedwojenna kawaleria. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 jak się człowiek wychował od malenkosci" na Klossie , Stirlitzu, Czterech Pancernych i Borewiczu to jak inaczej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Niemiec ..poniewaz takie bylo zapotrzebowanie społeczne( Polacy narzekali ze nie maja do kogo strzelac ;-))) ), a jedyny z calej ekipy zbierałem niemczyzne i mialem ogole pojecie o tym, przy okazji ujawnila sie takze moja słonnosc do szwarccharakterow, a tak na marginesie przymierzam sie tez do armii Autrowegier .... a to z uwagi na zyciorysy przodkow i pewne fakty genealogiczne ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Polska kawaleria konna i zmot. - ponieważ taka piękna jednostka jak 1psk stacjonowała w moim mieście:) Do tego radycja zobowiązuje" i dobre bo polskie" - czyli tajemne uczucie do II RP;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 9 Listopad 2009 Share Napisano 9 Listopad 2009 zboczenie historyczne, zboczenie militarne, rodzinne tradycje i w sumie dobra zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 9 Listopad 2009 Share Napisano 9 Listopad 2009 Wojsko Polskie z roku 1920 - bo to największe polskie zwycięstwo XX wieku, bo WP było wtedy największe w swej całej historii i wtedy też nasza armia była najnowocześniejszą machiną z wszelkimi ówczesnymi nowinkami technicznymi. Do tego fantastyczne życiorysy żołnierzy, wielka rozmaitość broni i mundurów, a w końcu lata milczenia o tym temacie które spowodowały, że ta wielka wojna niemal znikła z naszej pamięci.Jak dla mnie nie ma ciekawszego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 Polskie Państwo Podziemne i Podziemie Niepodległościowe po 1945 w ramach czasowych 1939-1956.W moim przypadku to upamiętnienie pokolenia ludzi, które zostało bezpowrotnie wyniszczone /fizycznie jak i psychicznie/, które walczyło o ojczyznę i godność człowieka. Zajmując się PPP moim zadaniem jest ukazanie edukacyjnej strony historii po przez odtwórstwo jak i sztukę. Przypominanie jak wyglądały czasy z tradycją, kulturą, językiem, gwarą, obyczajowością. Od siebie wymagam rzetelnego podejścia do każdego tematu, samokształcenia i rozwoju. Podnoszenie coraz to wyżej poprzeczki nie zapominając jakimi „narzędziami” dany cel osiągnąć– widowisko, wystawa, film, teatr /sztuka/. Mając na uwadze zachowanie dystansu do siebie samego, a przede wszystkim ...cyt.”Żołnierzem AK - Nie byłem, Nie jestem i Nigdy nie będę”.PS. Osobiście jest mi obojętne jaki mundur założę, wszystko zależy od koncepcji.PozdrawiamJaroslaw Kuczynski /STAK/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 W koncu jakiś sensowny i wartościowy temat się tutaj pojawił od dłuzszego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.