krecik wz. 65 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Nie twierdze że wszystko co wprowadza UE ma sens...Jeśli chodzi o rtęć , to dyskusja jest bezprzedmiotowa...azbestu też nie da się obronić.Wracając jadnak do meritum , sądze że inwigilacja jest niezależna od kraju w którym żyjemy - zależna jest od czasów w których przyszło nam żyć...Osobiście mam do tego wstręt - ale to znak naszych czasów...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Kol bandolero- Unia zakazała produkcji ale nie zakazała jak się okazuje importu...Na dniach dotarła do mnie z Niemiec paczka z żarówkami mlecznymi 150 W do powiększalnika , oczywiście made in China . Żadne tam zapasy magazynowe , po prostu znana firma fotograficzna zamówiła sobie kilka kontenerów...A co do świetlówek tzw energooszczędnych to jest to chamski wybryk dwóch firm , jak sprawa wypłynie to głowy polecą- durnie przegapili fakt że LEDy potaniały , a to naprawdę jest oszczędne źródło światła - sprawdziłem , 5 W Led może spokojnie zastąpić 100 W żarówę , tylko trzeba jeszcze odpowiedni rozpraszacz dorobić , nad czym właśnie pracuję... Tak więc mam zamiar skokowo przejść z żarówek na LED- mając w głębokim poważaniu zawierające rtęć , słabe i męczące wzrok jarzeniówki.Na mnie cwaniaki nie zarobią ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Nie wiem z czyjego kapelusza wyciągnąłeś Erih tę rewelację na temat sprawności diod LED. Chyba z opisu aukcji na Allegro :)))Na dzień dzisiejszy mają LED-y sprawność nieznacznie przekraczająca sprawność świetlówek. A więc sa mniej więcej 4,5x sprawniejsze od światła żarówki halogenowej. Za to kosztują majątek w porównaniu z dowolna świetlówką. Czas życia około 50 tysięcy godzin tego nie rekompensuje.Błąd bierze się stąd, że ludzie nie wiedza co to jest kandela, lux i lumen. Moc źródła światła określa się w lumenach. Porównaj moc halogena 50W i nowoczesnej LED 10-watowej i zobaczysz że jest taki sam. Przy czym ta dioda świeci pełną mocą i juz po 10 tysiącach godzin zacznie jej spadać sprawność a po 30 tysiącach półprzewodnik się zdegeneruje i będzie po diodzie. 100 tysięcy godzin to czas życia przy małym obciążeniu i niskiej temperaturze złącza. Halogen może pracować w każdych warunkach a spróbuj lekko przegrzać diodę. I 10 tysięcy godzin nie pożyje. Dioda kilkuwatowa musi mieć porządny radiator, żeby szybko nie padła.Jeszcze trochę wody upłynie, zanim diody zaczną na poważnie konkurować ze świetlówkami i żarówkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Jeśli chodzi o tę inwigilację, to bijecie pianę. Jeśli komuś sie chce, to żadne oprogramowanie szpiegujące się na jego komputerze nie uchowa. Jest wiele skutecznych programów tropiących taki soft i kastrujących komputer z robali. I nie chodzi tylko o złośliwe oprogramowanie, ale właśnie o soft szpiegujący. Sa to programy tworzone poza polską i europejską jurysdykcją i nie ma problemów z ich bezpłatnym pozyskaniem i zastosowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Brzęczyszczykiewicz , nic mi się nie pozajączkowało. Porównywałem żarówkę zwykłą 120W ( dokładnie) z diodą 5 W. Przy pomocy światłomierza ciemniowego , czyli wyspecjalizowanego lumenometru. Z funkcją kolorymetru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 A charakterystykę kierunkowa promieniowania uwzględniłeś? Światłomierz działa punktowo. W ten sposób można udowodnić, że krowa to rodzaj konia i na odwrót. Powtarzam, i nie próbuj zmieniać fizyki: współczesne LED-y mają sprawność nieco większa od świetlówki i przy tej samej mocy światła pobierają 4-5 razy mniej prądu niż halogeny.Nie trzeba nawet nic mierzyć, wystarczy poczytać, tylko dane prawdziwe a nie wyssane z palca. Nawet na Allegro znalazłem konkretna informację:http://zarowkiledpytania.hikari.com.pl/page/zarowki_led_rozczarowanehttp://zarowkiledpytania.hikari.com.pl/page/zarowki_led_zamiennikiI teraz sobie porównaj: LED-owy odpowiednik żarówki zwykłej 130W:http://www.allegro.pl/item813424654_hikari_zarowka_diodowa_e27_19w_led_ciepla_842.htmlpobiera 19W. Czyli 6,8x mniej prądu. I wszystko się zgadza. A gdyby porównywać z halogenem, który ma od zwykłej zarówki sprawność większą o ~45% (czyli 1,45x), to sprawność LED wychodzi o 6,8:1,45=4,7 Czyli dokładnie tak jak napisałem wcześniej. Innymi słowy, zamiast żarówki 100W można zastosować halogen 75W albo świetlówkę energooszczędną o mocy 20W, albo żarówkę" LED najnowszej generacji o mocy 15W.Proste pytanie: ile kosztuje żarówka led o mocy 15W w stosunku do halogena 75W albo nawet markowej świetlówki 20W? :))) Od razu odpowiadam: 10x więcej niż świetlówka (praktycznie ten sam pobór mocy) i 40x więcej niż halogenPrzy okazji warto zaznaczyć, że LED-y tzw ciepłe maja mniejszą sprawność użytego luminoforu niz LED-y zimne". Jest jeszcze gorzej niż z tanimi rupimi" swietlówkami, bo w świetlówkach nie przebija niebieski prążek widma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 No właśnie porównywałem LED zimny ze zwykłą żarówką. Większa wydajność plus kierunkowość plus efektywniejsza barwa światła daje mi uzysk 24 razy. Na wydajności . Halogen daje ok 2 razy- muszę go dodatkowo rozpraszać. A świetlówka nie daje mi nic bo nie dosyć że ma widmo nieciągłe , to jeszcze cholernie długo się ozgrzewa".Bo , wyobraź sobie , mnie jest potrzebne światło na określonej powierzchni i o odpowiedniej barwie. I w dającym się dokładnie określić i przeliczyć czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 To zupełnie inna bajka. Sa diody, które skupiają cały strumień w sektorze 5 stopniowym, Przy kilkudzeisięciu mA gęstość takiego strumienia może być podobna do silnej żarówki. Tyle że wokół jest ciemność. Ale chyba mówiliśmy o generalnym zastępowaniu żarówek LED-ami?Druga rzecz to widmo. Z LED-a masz tak samo nieciągłe widmo jak ze świetlówki. Bo zasada wytwarzania światła iałego" jest identyczna wtórne wzbudzenie LUMINOFORU. I Tu i tam luminofor. A luminofor to mieszanina proszków, z których każdy ma określony skład i wytwarza określone prążki dyskretne. Żadne inne źródło światła nie daje takiego widma jak źródło termiczne, czyli ciągłego. Tak samo jak są różne (lepsze i gorsze) świetlówki, tak samo są lepsze i gorsze diody, jeśli chodzi o widmo. Ale żarówki nie przeskoczy żadna dioda czy świetlówka. Tylko źródło termiczne ma ciągłe widmo.Światłomierz fotograficzny oparty jest na czujniku półprzewodnikowym. Zależnie czy jest to fotorezystor czy fotodioda/fototranzystor i na dodatek zależnie od budowy, inna będzie charakterystyka widmowa czułości takiego światłomierza. Niekoniecznie będzie się zgadzać z charakterystyka oka ludzkiego, chyba że zastosowano super kosztowną filtrację korygującą. Ale takie rzeczy robi się tylko w sprzęcie laboratoryjnym o wielozerowej cenie w dolarach. Nie kupisz nigdzie takiego światłomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 No i dlatego nie stosuje się pojedynczych LED tylko zespoły...Co do światłomierzy- muszę cię zmartwić , każdy ciemniowy ma filtrację , nie korygującą a odcinającą. Tzw kolorymetr. A i elementy pomiarowe w aparatach też są filtrowane- Sillicon Blue Cell... wiesz dlaczego blue ?;) Przy czym korekta jest w kierunku błony fotograficznej/matrycy , nie oka ludzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Nie musisz mi tłumaczyć, kręcąc głowicą fltracyjną w ciemni zmarnowałem wiele godzin młodego życia...Nie pisałeś że ciemniowy. Poza tym to nadal nie to samo co napisałem, bo co innego składowe wąskopasmowe a co innego całe widmo. Najlepszy dowód na to, że poszczególne modele kolorów mają niektóre obszary które się nie pokrywają! Spytaj dowolnego poligrafa. A po trzecie to nie zmienia faktu, że wszystkie diody wliczając białe mają widmo dyskretne. Te białe na dodatek wypalają się" szybciej, bo luminofor zmienia właściwości w czasie, zupełnie tak samo jak w świetlówkach.Podsumowując TEMAT GŁÓWNY, czy nadal twierdzisz, że diody maja większą sprawność niż napisałem, czy nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 A potem Obaj napiszcie, czy można podsłuchiwać kompy*" po ciemku? Czy i ewentualnie jakie źródło światła jest do tego niezbędne. * Bowiem taka z grubsza jest idea tego wątku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 No cóż , kompy podsłuchuje się głównie po ciemku" ;)Kol Brzęczyszczykiewicz , dyskusję o świetle przenieśmy lepiej do Towarzyskich ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Yeti, komputerów nie można podsłuchiwać wcale, bo nie rozmawiają. Chyba że takie z oprogramowaniem dla niewidomych.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 Panowie, szczerze podziwiam Waszą wiedzę na temat światła i żarówek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2009 żeby nie zakładać nowego wątkuhttp://fakty.interia.pl/polska/news/rzad-chce-wiekszych-uprawnien-policji-w-sieci,1411301na focie ,pani patrzy kto sprzedaje minelaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 Jezeli to wejdzie to niektorzy w necie zaczna poruszac sie innymi TORami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2009 Ciekawi mnie czy allegro pójdzie w ślady ebay i zakaże wystawiania przedmiotów typu łuski ,skorupy granatów i części broni??Wtedy odpowiednie służby będą miały mniej pracy, a ożywią się giełdy staroci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 ...... a kto wie ... może i ceny na tych giełdach znormalnieją :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 no dobra, a skąd Panie Brzęczyszczykiewicz taki soft o którym Pan wspominał pobrać? jestem potencjalnie zainteresowany. Proszę o jakieś bardziej szczegółowe objaśnienia dla nieznającego się :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 W ten sposób dowiedzą się bez problemu, z jakich usług drogą elektroniczną użytkownicy korzystają. Nie będzie tu miało znaczenia, czy prowadzone jest postępowanie czy nie - w projekcie zapisano, że może to być działanie w celu zapobiegania przestępstwom."później, jak już to przejdzie, to już tylko wystarczy odpowiednio określić co jest przestępstwem i będziemy mieli niezły raj. Najpierw wszystko się testuje w ZK i na tzw przestępcach, jak nikt nic to potem wprowadza się to na rynek obywateli". masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 16 Grudzień 2009 Share Napisano 16 Grudzień 2009 @ fanatykNie wiem czy jest sie o co schizowac. Takimi wspomnianymi programami to mozna sie broni jak Cie chca podsluchac" chinscy hakerzy albo kumpel zainstalowac keyloggera. Nie sadze zeby cos takiego bylo skuteczne jak cie sluzby beda chcialy operacynie podsluchac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek 66 Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 A ja powiem krótko po co ta nowelizacja, dajcie człowieka a paragraf zaraz się na niego znajdzie, resztę dopowiedzcie se sami.Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.