Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
53 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał:

No Hello! Moja branża!

Orzełek (tzn. jego design) jest z I w.ś., ale nie musi to o niczym świadczyć, ponieważ cała masa amerykańskich falerystycznych gadgetów z WWI przeszła na mundury z WWII.

Odznaka CIB (ta na niebieskim tle) jest z II w.ś. Korpusówka piechoty też z WWII.

Miałaś kogoś w drugowojennej US Army? Ja miałem w najbliższej rodzinie dwóch gentlemanów w Korpusie Chorążych US Army z II wojny.

Nie ja, ale mój ślubny. U niego w rodzinie byli chyba w "większości" armii II wś. 

• Odpowiedzi 484
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)
1 minute ago, Jedburgh_Ops napisał:

Och, fajnie. Z mazowieckiej wsi jesteś, jak ja?

ze wsi Grochów. Dzięki za opis odznaczeń

Edytowane przez MonikaNJ
Napisano

Fajnie. W takim razie dzieli nas tylko rzeka z Grubą Kaśką. Musimy się spotkać.

Moja ślubna to... kompletne jaja 🤣 Gdybym tak miał kompletować jakieś „orzełki” z nią związane to... czego by nie było - i kolonie francuskie, i carat, diabeł za tym nie trafi...🤣

Napisano
1 godzinę temu, MonikaNJ napisał:

Nie ja, ale mój ślubny. U niego w rodzinie byli chyba w "większości" armii II wś. 

To bardzo chętnie poznam Twojego ślubnego i go wysłucham na okoliczność tych amerykańskich falerystycznych gadgetów z II wojny światowej. Jam ci prosty chłopek roztropek z drugiej strony rzeki, ze wsi Sadyba. To może uda nam się jakoś spotkać nad młóceniem żyta, albo czeguś...

Napisano
10 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał:

To bardzo chętnie poznam Twojego ślubnego i go wysłucham na okoliczność tych amerykańskich falerystycznych gadgetów z II wojny światowej. Jam ci prosty chłopek roztropek z drugiej strony rzeki, ze wsi Sadyba. To może uda nam się jakoś spotkać nad młóceniem żyta, albo czeguś...

he,he to obaj jesteście z tej samej wsi. 

Napisano
W dniu 29.12.2022 o 16:57, Tyr napisał:

A czy wiesz co to za orzełek z alu? Kiedyś znalazłem takiego ale z odpiłowaną koroną:(

ten mój to odlew cyna lub cynk, z nimi jest wielki problem z identyfikacją, bo odlewy mogą byc zarówno PSZ (jak możliwe, że ten mój) jak i konspiracyjne, ale tez i współczesne, jedynie kontekst znaleziska może coś podpowiedzieć..., koronę usuwano po drugiej wojnie w kraju dostosowując do przepisów, więc mógł mieć przedłużona służbę..., inna sprawa to usuwanie korony w orłach wz.17 czy też wz.19 w czasie wojny z bolszewią przez legionistów lub o takich zapatrywaniach, swojego rodzaju manifest polityczny....

Napisano
W dniu 2.01.2023 o 12:52, Tyr napisał:

Dzięki za odp. Mój z alu bez korony znaleziony złamany gdzieś na Jurze. Ja sądziłem, że coś z AL lub GL

a można fotkę?