Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

A to ciekawostki z dzisiaj. Guzik 10 trafił siostrzeniec na miejscu bitwy 1831. Ale nie wiem czy to nie późniejszy wzór. Help. Monetka miedziak w ID. No i śmiesznie napisana nazwa miejscowości Węgrów: WENGROW". Ciekawe od czego to? Najbarzdziej cieszy prawosławie (kontekst powstańczy), guzik i oczywiście 2 zł 1820.

zapomniałem dodać ,to że nie ma napisów oznacza że carski
bo identyczne wychodziły na carskim artylerii, czy to jest wcześniejszy wzór wprowadzonego potem bodajże wz. 1857 z orłem dwugłowym na armatach ? czy dobrze myślę SZZ ?

Dzisiaj nastawiałem się na Powstanie Listopadowe. Pierwsze pole kilka ciekawych monetek i guziki IIRP, ale ziemia kwaśna jak cholera i wszystko zżarte mocno:(

Potem drugie pole, gdzie stała carska artyleria. Ralfi znalazł dwa carskie guziki pułkowe nr 3 i 4. A ja też dwa guziki.......... 3 i 4 :) Czyli nie przypadkowo:)

Czekam dalej na tego orła z czako....:) Może któregoś dnia...

Miło słyszeć:)

A tym razem już myślałem,że nie wyjdę(a faktycznie do soboty nie wyjdę, ale Arek zapowiada rycie carskich pozycji w tygodniu więc pewnie będzie carsko na wątku) ale się okazało,że z żoną mogłem rowerkami do lasu podskoczyć na 2h (żona po godzinie wróciła...).

Wyszedł bączek oficerski carski bez nakładki i guzik z płaszcza zimowego carskiego lub albo od atylli huzarskiej.

Poza tym 20 kopiejek - ładne sreberko i pozłacane takie coś, od szelek, ozdobne. Carskich szelek ma się rozumieć:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie