Rumburak Napisano 2 Październik 2009 Autor Share Napisano 2 Październik 2009 Kolejna udana akcja policji i wpadka posiadacza broni. Tu jest opisana sytuacja polegająca na tym, że jednego pana odwiedzili policjanci by wydać mu pozwolenie na broń. I okazało się, że go przyuważyli: http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=36609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 klasyka broni myśliwskiej,kombinowanej,ekspres,kniejówka,bok,,takiej broni nie używają typowi myśliwi typu mięsiarze,faceci mieli klasę,bo i broń ciekawa,dużo na fotkach nie widać ale ciekawe ,szkoda bo teraz to przepadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 To pech .A byli już tak blisko .Mogli niebawem czyścić legalnie bez ukrywania się, swoje ulubione zabawki.Ale nasze kochane państwo, które chce za wszelką cenę ,zrobić nas wszystkich cywilów grzecznych pacyfistów ,popisało się i wtrąciło do ciupy zwyrodniałych, knujących zapewne jakiś zbrojny spisek staruchów .Kiedyś wyjdzie nam bokiem to zabieranie obywatelowi możliwości obcowania z bronią oraz utrwalanie wiary w szczęście bezpieczeństwo i wieczny pokój .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 dzięki, że policja czuwa nad naszym bezpieczeństwem.Oni są po prostu geniuszami ! mają oczy nie tylko tam, gdzie normalni ludzie - a gdzie ? chyba wszyscy się domyślają :)kolejna banda nielegalnych posiadaczy broni została ujęta - nawet geriatryczne organizacje o charakterze zbrojnym, nie będą nam zagrażać :) liczę, że dostaną najwyższy wyrok, bez zawiasów - a co !! niech mają nauczkę i czas na przemyślenia, a my znowu bedziemy mogli spokojnie spać, bo ...... policja czuwa.......przepraszam za ironię, ale naprawdę nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 znow lamenty i jakie to nasze prawo jest fuj. Jest bron, bron z ktorej mozna zranic zabic, nie ma pozwolenia na nią to są problemy. Gdyby zabito z niej jakies dziecko o jakze inne bylyby komentarze...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 pamiętajmy ze to nie policja stanowi prawo, tylko je egzekwuje. Ale w tym przypadku jak dla mnie zareagowali jak najbardziej poprawnie. Tak samo jak winni legitymowac kolesia z telewizorem o 3 w nocy, tak samo mają prawo a nawet obowiazek sprawdzic czy ktoś posiada pozwolenie na broń jesli przez przypadek wyjdzie na jaw ze taka bron jest w posiadaniu tego kogos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 jasne - oni bardzo dobrze egzekwują prawo, antyterroryści również, szczególnie wtedy, gdy wjeżdżają na chatę zabijając dwa psy i strzelając gdzie popadnie, bo jakiś koleś za 30 zł sprzedał komuś jakieś zielsko i było podejrzenie że ma broń :)już widzę jak dwóch 63-latków, uzbrojonych po zęby jak Rambo, gania po mieście i strzela do wszystkiego co się rusza.ja też uważam, że zareagowali poprawnie - zarekwirują sprawne jednostki broni, a po pewnym czasie może........wrócą do rąk.....ale nie właścicieli, tylko jakiś bandytów, jak to miało miejsce niedawno (opisywane na ODK, jak policja handlowała bronią, która niby była zniszczona)wtedy naprawdę poczuję się zagrożony....bardziej niż ze strony dwóch 63-latków, którym bliżej do balkonika (bez obrazy dla ich wieku) niż do przestępczych działań z bronią w ręku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Akurat ci starsi panowie dwaj wyglądają mi na takich którzy nie tylko posiadaniem łamali prawo. A nic to przyjemnego gdy podczas spaceru w lesie coś nagle świśnie nad uchem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzykochanki Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 kolego adek wawa z tym telewizorem to akurat niezbyt trafny przykład przecież mamy tesco czynne 24hpozdro trzykochanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 ciekaw jestem ile dzieci z tej broni zabito,dziecku krzywdę zrobić można nawet ręką(swojego synka wychowuję w systemie szwedzkim),co do policji to oni są od wyniku,miałem ich kilka razy w domu ,gdyby mogli to by złącze gazowe i zapałki podpieli pod ustawę o broni i amunicji.dlaczego w temacie nie wypowiadają się byli lub obecni policjanci może ich wypowiedż zmieniła by ogólne nastawienie kolekcjonerów.mam wrażenie że chcą nas miłośników barwy i broni totalnie zniszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 co do kłusownictwa to największą plagą są legalnie zarejestrowani myśliwi ,ci co polują to doskonale znają temat.wnyki to zaledwie kilka procent z tego co legalnie skłusowane jest.czy ładnie jest budowa ambon nad karmikiem? można by tu wiele dać przykładu ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 Adek miał na myśli różnice pomiędzy prewencją właściwą" od iewłaściwej", i w sumie ma rację.Grunt aby wszystko stosować w słusznych sprawach.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szajka Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 ta sama sytuacja przed domem jakiegoś mafiosy i wywiad środowiskowy wątpię żeby dwóch stójkowych atakowało jego chatę smieszy mnie to ok robotę trzeba robic bo nawet Wiesiek po 80 moze byc z gnatem niebezpieczny ale czy to az taka akcja czy to az taki aresnal i czy nie mozna tego spokojnie wyjasnic to mnie wkurza podejście do sprawy już z kolesi zrobili kłusoli bandytów itd ale jeśli ktoś kradnie miliony z banku to jest malwersantem i wielkie mi tam halo i nikt nie widzi jak czyści kasę w piwnicy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 Panowie cuda na kiju:)wczoraj znajomy z rekonstrukcji mial wjazd...zabrali mu do ekspertyzy łuski,troche skorup,dwie kopie trzonkowców wykonane w całości z drewna które można kupić na alledrogo oraz...98k REPLIKE ASG!!pod wieczór powinienem miec fote protokolu czy jak to sie zwie z przeszukania.wkleje:)hehehehParodia i kompromitacja na całej lini:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 Celowe działanie i bezpieczna bezstresowa akcja w celu podniesienia wyników i statystyk .Gdyby nie tacy rekonstruktorzy -kolekcjonerzy to oni musieli by uganiać się za prawdziwymi bandziorami a to ani bezpieczne ani przyjemne . Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 Kol stg1971 , akurat czynnie poluję , i ambon w okolicy karmników nie stawia się żeby z nich strzelać .Swoją drogą dzięki za przypomnienie , zima blisko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 6 Październik 2009 Share Napisano 6 Październik 2009 Erih, stawia się, tylko taki karmnik ma inną nazwę - ęcisko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Październik 2009 Share Napisano 7 Październik 2009 Kol profos , nęciska mają troszkę inną formę , prawdę mówiąc rzadko stałą. Natomiast w moim kole ambony przy karmnikach NIGDY nie służą do odstrzałów - wyłącznie do obserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 7 Październik 2009 Share Napisano 7 Październik 2009 Erih chyba nie tylko w Twoim:)Darz Bór... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Październik 2009 Share Napisano 7 Październik 2009 Wzajem , kolego. Prawdę mówiąc innego zastosowania nie spotkałem w żadnym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 8 Październik 2009 Share Napisano 8 Październik 2009 erich w moim kole ambony przy karmnikach NIGDY nie służą do odstrzałów - wyłącznie do obserwacji.sprawdziłem i stwierdzam że pod ambonami tymi znalazłem kilka łusek i nakrętki aluminiowe po polmosie,chyba na rozgrzewkę,ciekaw jestem co obserwujecie jak jedzą i czy się rozmnażają,podglądacie zwierzynę w nocy to używacie sprzętu zabronionego noktowizora z +.komentować nie ma sensu.są polujący z klasą ,ale w waszym środowisku jest pełno mięsiarzy ,pozdrawiam,r, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 8 Październik 2009 Share Napisano 8 Październik 2009 Nakrętki znajdziesz wszędzie. I o niczym nie świadczą.Co do łusek zaś to sam brałem udział w odstrzale burków polujących właśnie koło karmnika. Strzelało 6 luf , kanonadę słychać było pewnie w całym powiecie. W karmniku przez trzy lata nie było po co jedzenia wykładać , w końcu zbudowaliśmy drugi , kawałek dalej. No ale nie było wyjścia , za to teraz znowu w polach można spotkać zająca , kuropatwę , więcej jest saren... Oczywiście że na przykład pod karmnikiem można obserwować zwierzynę czy jest zdrowa , jaki będzie przychówek itd , to się nazywa gospodarka łowiecka.Obserwuje się głównie nad ranem lub późnym popołudniem aż do zmroku- wtedy większość zwierząt żeruje. Do takiej obserwacji wystarczy niezbyt mocna a jasna lornetka. Czasem wzmacniacz światła szczątkowego. Acha , obserwacja poprzez noktowizor jest legalna. Nie można z nim tylko polować ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 8 Październik 2009 Share Napisano 8 Październik 2009 generalnie mnie nie interesuje tematyka łowiecka,co do zajączków że ich nie ma jest kilka przyczyn np.powódż ,nawozy ,lisy,to prawda że widać ich coraz więcej,myśliwi stanowią zwartą grupę i nikt z was nie przyzna się do kłusownictwa,osobiście uważam że jak wytłuczecie wszystko co jest, pozostanie wam polowanie tylko na kleszcze.no znów pomyłka oni uwalą was,pozdrawiam,r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 8 Październik 2009 Share Napisano 8 Październik 2009 Brak zajęcy , kuropatw , zmniejszenia pogłowia saren ma konkretne przyczyny : a) kłusownictwo z użyciem psówb) zwiększenia pogłowia lisów na skutek akcji szczepień przeciw wściekliźnieKłusownik jest zawsze najgorszym wrogiem myśliwego. Jak się trafi mięsiarz jak ich określasz w kole , to jest możliwie szybko eliminowany. A przynajmniej trzymany w ryzach.Dotyczy to także iedzielnych myśliwych".A żeby zwierzyny w lesie nie zabrakło , to my sami dbamy.Prawdę powiedziawszy , wyłącznie my i za własną kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 8 Październik 2009 Share Napisano 8 Październik 2009 erich nasza polemika jest bez sensu,są różni myśliwi pasjonaci łowiectwa,co widzą w tym spotkania,rozmowy,kolekcje elementów związanych z tematyką,bo to i w tym rzecz,ale proszę spojrzeć na problem logicznie,często jestem w lesie i wiem co się dzieje,kiedyś myśliwi zwołali milicję bo ktoś chodził z wykrywką i piszczał i płoszył zwierzynę,czym bardziej na wschód to większe kłusownictwo,co do kosztów utrzymani i gospodarki łowieckiej to trudno abym ja za to płacił,jak nie spożywam dziczyzny,nie poluję,generalnie nie interesuje mnie ten temat,ale osobiście zniszczyłem przez 25 lat około 500-2000 wnyków dzięki wykrywaczowi metali,co ciekawe wszystkie montowane w obrębie przejść,miejsc gdzie zwierzyna jest.ostatnio spotkałem leśniczego i wywiązała się ciekawa dyskusja doszliśmy do porozumienia róbmy tak aby sobie nie szkodzić,ja zniszczę wnyk (zaciągnę)a on nie będzie zwracał ma moje spacery po lesie,pozdrawiam,i dobranoc,robert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.