Nazir Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Napisano 25 Wrzesień 2009 Witam! Mam pytanie orginał czy kopia?Pozdarwiam
eljot1974 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 jasne ,ze kopia.Tu nie ma co uzasadniać.Dla porównania foty -zwróć uwagę na rewers odzn.saluto eljot1974
eljot1974 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 to jeszcze dodam ,że ta jest ze srebra i sa jeszcze w brązie
stg1971 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 kolego eljot1974 to co wkleiłeś to na 100 procent kopia,co dotyczy się odznaki Nazir mam wątpliwości,może większe foty,
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 A co do 'srebra' to jest to klasa odznaki, a nie materiał z którego jest wykonana...
eljot1974 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 kolego stg1971 to może jakiś przykład oryginału?kolego bjar_1 z całym szacunkiem do ilosci postów robi wrażenie lecz nie jest tu zadnym wyznacznikiem.klasa odz. dziękuje za pouczenie! Podałem materiał ,gdyż w brązie czy innym stopie wystepują różnice w detalach.Więc prosze was o zamieszczenie fotek oryginałów i uzasadnienie.saluto
bruner0 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Eljot napisał:bruner0 z jakiego materiału był twój wieniec?Ciężko mi teraz powiedzieć z jakiego była materiału,na pewno jak by złocona,ale w środku chyba biały metal był?Nie pamiętam bo to było parę lat temu,a ten kawałek chyba komuś oddałem lub wyrzuciłem .
bruner0 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 dopiero teraz doczytałem,ten mój fragment mógł być srebrzony,a żółtej barwy dostał pewnie od zakwaszonej gleby (las)
Luftlander Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Z tego co pamiętam to odznaki niemiecki srebrne i złote były odlewane a brązowe tłoczone z blachy.
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 eljot1974:kopia, zobacz w ogach" otworów, jak bezczelnie widać ślady zeszlifowania nadmiaru ktory zbierał się na nich po wytworzeniu..te jasne plamy, u zbiegu brzegów otworu i na brzegu odznaki.ogólnie widać iż przedmiot nie jest stary, szpilka u podstawy aż zabija blaskiem, zero śladów użytku na rzecz śladów obróbki (szlifowania).pozdro
stg1971 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 co do odznak pancernych to jest bez znaczenia z jakiego materiału zostały wytworzone,generalnie patrzymy na tylnią cześć zapinka,sposób mocowania zapinki,zaznaczam że dobre kopie tej że odznaki wychodziły już w latach 80 ubiegłego wieku,i tu jest mały problem,nawet kozacy w tej branży nie są wstanie konkretnie odpowiedzieć,znam kilka osób co w stanie coś powedziedzieć na temat pancernych,moja opinia jest taka pierwsza na podstawie fotek jest raczej dobra,co do 2 giej to na 100 procent lewa,ważna jest szata graficzna,zapinka i kilka drobnych szegółów co znają osoby co przerobili kilka sztuk tych odznak,uważam że forum allegro lub znany waf to też nie rozwiąże sprawy ,waf dużo młodzierzy co zakupiło coś lewego i uważają że posiadają orginały,myślę że jakieś forum rosyjskie jest najprawdobodobne i solidne,są tam osoby z dużą wiedzą,jeszcze jedno do identyfikacji ważne są konkretne zdjęcia ,bo kopi na rynku jest 90 procent.zobaczcie aukcje EK1 KL.pozdrawiam,stg.
Nazir Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Napisano 25 Wrzesień 2009 Witam! Mam pytanie orginał czy kopia?Pozdarwiam
Skok Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Luftlander jeśli chodzi o brązowe to na 100 % były też odlewy. Zobacz na moją.Pozdrawiam!
Sailer Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Nie, że się czepiam ale praktycznie co identyfikacja to same kopie ;)YO!
stg1971 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 odznaki były walone :wytłoczki mosiężne, cynkowe,odlew cynk i mosiądz,w zależności od okresu,nie spotkałem się z produkcją stalową lub aluminową,foty i to dobre proszę wstawić,uważam że dyskusja czy odlew czy sztanca wypukła problemu nie rozwiąże,jestem raczej za zapinką i formą re.odznaki.dobrym znawcą w temacie jest pan o niku ostfront z allegro,może jego zaprosicie do dyskusji.pozd.
niechludow Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Popieram sailera. Poza tym jeśli ktoś wydaje opinię kopia, fals" to powinien swój osąd uzasadnić.
stg1971 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 eljot1974 twoje odznaki 50 pancerne to ewidentne lipki,jak posiadasz takie znaczki to ci szczerze współczuję.pamiętaj że faszystowskie niemcy fajansu nie robili.
regers Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 W dzisieszych czasach ciężko co kolwiek ztwierdzić, teraz robią takie kopie że głowa mała. All jest zasypane gównem i ciężko coś trafić z pewnością 100% że oryginał! Jak znajdę np. Na strychu lub wykopie no to jestem pewien że w mej małej kolekcji mam oryginały!
stg1971 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 można stwierdzić tylko na podstawie osobistego wglądu i to wszystko,rynek jest przesączony falsami.dotyczy mebli,obrazów,miltarki,nie spotkałem się z podróbkami broni zardzewiałej ,a tak to wszystko już walą,i co ciekawe mają nabywców i dobrą kasę czepią.proste 100 odznak jakby nie było mercedes,co lepiej zrobić ?
regers Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Nabywców jest kupa jak się nie znają! Jeszcze trochę czasu daje i będą takie sytuację iż kopię staną się oryginałami , a oryginały kopiami!Szlak by to trafił!
Pytanie
Nazir
Witam! Mam pytanie orginał czy kopia?
Pozdarwiam
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.